Curs valutar
  • EUR
    20.0870
    0.5994%
  • USD
    18.6345
    -0.0875%
  • RUB
    0.2419
    -0.124%
  • RON
    4.0803
    0.6078%
  • UAH
    0.5046
    -0.0793%

FOTO Condiții mai sigure pentru oamenii din Ungheni! Zeci de stații de așteptare au fost instalate în 9 localități

14 Iul. 2022, 16:51
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
14 Iul. 2022, 16:51 // Societate //  Valentina Buză

Peste 60 de mii de oameni din raionul Ungheni care utilizează zilnic transportul public urban și interurban vor avea parte de condiții mai bune și mai sigure de deplasare. 146 de stații moderne de așteptare, dotate cu sisteme inteligente de informare a călătorilor privind timpul de așteptare și traseele transportului public sunt în proces de instalare și amenajare în nouă localități ale raionului. Inițiativa face parte din proiectul „Cooperare intercomunitară pentru condiții mai bune de transport public în comunitățile raionului Ungheni”, implementat de programul Comunitatea Mea – un proiect al USAID Moldova în domeniul guvernării locale. Proiectul este realizat în parteneriat cu primăria municipiului Ungheni și 8 localități învecinate, cu suportul financiar al USAID și al Consiliului Raional Ungheni.

Cele cinci tipuri de stații vor fi instalate în municipiul Ungheni, satele Unțești, Cetireni, Costuleni și comunele Florițoaia Veche, Mănoilești, Pîrlița, Valea Mare și Zagarancea. În cadrul proiectului, 106 de stații vor fi amenajate în municipiul Ungheni, 40 – în cele 8 localități administrativ-teritoriale din raion și cel puțin 20 de unități de transport vor fi dotate cu sistem GPS.

„Ne-am propus să inițiem un proiect de cooperare intercomunitar, cu scopul de a crea infrastructura necesară anume pentru stațiile de așteptare a transportului public. Este un proiect așteptat de oameni, pentru că șoferii opreau oriunde, pasagerii urcau din locuri neamenajate corespunzător și nesigure. Această inițiativă este tocmai potrivită, datorită faptului că a conectat aceste localități, iar oamenii se vor putea deplasa mai ușor, mai organizat și mai sigur”, a declarat Alexandru Ambros, primarul orașului Ungheni.

 „Ne bucurăm că putem susține parteneriatul dintre primăria municipiului Ungheni și cele 8 localități învecinate, care și-au propus să implementeze proiectul intercomunitar de îmbunătățire a serviciului de transport public din regiune. Este un proiect care va crea condiții mai bune de călătorie pentru cetățeni, dar și un exemplu de bune practici pentru alte localități din Moldova care își propun să regionalizeze serviciile publice”, a menționat Daniel Șerban, Programul  Comunitatea Mea.

Fiecare stație amenajată va avea afișat un grafic de circulație a rutelor urbane și interurbane, semnalizatoare corespunzătoare, iar la zece dintre ele vor fi instalate panouri electronice de afișaj. Pentru a monitoriza transportul public, cetățenii vor putea accesa o aplicație care va oferi informații în timp real despre locul unde se află mijloacele de transport, iar rutele urbane și interurbane vor fi dotate cu sisteme de navigație.

 „În Costuleni aveam stații de așteptare, dar nu erau suficiente și nu acopereau întreg teritoriul localității, oamenii fiind nevoiți să parcurgă distanțe lungi până la punctul de oprire a transportului public. Instalarea stațiilor va aduce un grad sporit de confort pentru cetățeni, cu condiții de așteptare mai bune, iar datorită acestui parteneriat, va crește transparența actului de guvernare locală, vom consolida serviciile publice,  vom moderniza infrastructura și vom facilita libera circulație”, spune Andrei Rodicov, primarul satului Costuleni, Ungheni.

„Din componența comunei Mănoilești fac parte patru sate, iar prin intermediul acestui program am avut posibilitatea de a instala 6 stații de așteptare. Noi suntem deschiși să ne implicăm în proiecte care susțin dezvoltarea economică și socială a comunității, pentru că doar împreună, unindu-ne eforturile, putem dezvolta inițiative cu impact. Susținem conexiunea intercomunitară dintre primării, pentru că avem o cooperare bună și credem că cele mai eficiente proiecte sunt cele care conectează mai mulți actori capabili să îmbunătățească condițiile de viață ale cetățenilor”, Valentina Grosu, primărița comunei Mănoilești, Ungheni.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Noile stații de așteptare vor oferi posibilitatea călătorilor de a fi informați despre timpul de așteptare și traseul mijloacelor de transport, dar și despre respectarea graficului de circulație de către prestatorii de servicii pentru deplasare.

„Anterior, transportul public oprea oriunde își doreau călătorii. Acum, datorită acestor stații, microbuzele și autobuzele opresc doar în locurile speciale de așteptare. În plus, în cazul condițiilor climatice nefavorabile, avem unde să ne adăpostim”, Elena Chilat, locuitoare a orașului Ungheni.

„Acum, cu stațiile noi, lucrurile s-au schimbat. Putem planifica mai bine călătoriile, oamenii sunt mai responsabili cu privire la securitatea lor și nu așteaptă transportul public în locuri neamenajate. Sperăm să fie păstrate și să ne bucurăm de acest confort pentru o perioadă îndelungată”, a conchis Ghenadie Potgolie, locuitor al orașului Ungheni.

În cadrul acestui proiect, implementat cu sprijinul USAID, cu suportul Guvernului Statelor Unite, prin intermediul Programului Comunitatea Mea, autoritățile își propun consolidarea cooperării intercomunitare, îmbunătățirea serviciilor de transport pentru cetățeni prin sporirea fluxului de călători și interconexiunea dintre cele 9 localități implicate în program. Astfel, călătorii vor aștepta transportul public doar în locurile special amenajate, vor beneficia de condiții optime, comoditate și protecție pe timp de ploaie, furtună, arșiță, iar mamele cu copii vor beneficia de facilități precum pante și bănci.

Proiectul „Cooperare intercomunitară pentru condiții mai bune de transport public în comunitățile raionului Ungheni” a fost inițiat în anul 2019, prin intermediul Programului Comunitatea Mea, cu suportul Guvernului Statelor Unite, iar lucrările de dare în exploatare urmează a fi finalizate în toamna anului 2022.

Comunitatea Mea este programul principal al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională/USAID în Moldova în domeniul guvernării locale și are scopul de a susține autoritățile publice locale din Moldova în realizarea unei guvernări mai eficiente, mai transparente și mai responsabile față de cetățeni. Implementat de IREX, programul colaborează cu 90 de primării, care beneficiază de instruiri și asistență tehnică pentru a putea îmbunătăți serviciile publice, implica activ cetățenii în guvernarea locală și dezvolta comunitățile rurale.

Realitatea Live

Interviu cu Oana Lungu: Ce furnizori autohtoni au intrat pe piețele occidentale în 2022, datorită Kaufland
Interviu cu Oana Lungu: Ce furnizori autohtoni au intrat pe piețele occidentale în 2022, datorită Kaufland
O cină la lumina lumânărilor! Castel Mimi organizează un eveniment exclusiv, cu ocazia Orei Pământului
O cină la lumina lumânărilor! Castel Mimi organizează un eveniment exclusiv, cu ocazia Orei Pământului
Președintele Consiliului Moldindconbank, desemnat Omul Anului 2022 în Moldova
Președintele Consiliului Moldindconbank, desemnat Omul Anului 2022 în Moldova
FOTO Moldcell contribuie la diversificarea și digitalizarea modalităților de plată în transportul public din Chișinău
FOTO Moldcell contribuie la diversificarea și digitalizarea modalităților de plată în transportul public din Chișinău
FOTO Un nou acord de parteneriat pentru dezvoltarea e-commerce
FOTO Un nou acord de parteneriat pentru dezvoltarea e-commerce
Vicepreședintele Energbank: Indiferent dacă ești om de afaceri sau vedetă pe Tik-Tok, ai nevoie de educație financiară
Vicepreședintele Energbank: Indiferent dacă ești om de afaceri sau vedetă pe Tik-Tok, ai nevoie de educație financiară
Accor își consolidează prezența în Europa de Est prin semnarea unui nou hotel Mercure în Chișinău
Accor își consolidează prezența în Europa de Est prin semnarea unui nou hotel Mercure în Chișinău
VIDEO Factura fiscală electronică de la Orange – un pas important în dezvoltarea unei afaceri sustenabile
VIDEO Factura fiscală electronică de la Orange – un pas important în dezvoltarea unei afaceri sustenabile
Moldindconbank oferă finanțare avantajoasă și accesibilă pentru afaceri agricole de succes
Moldindconbank oferă finanțare avantajoasă și accesibilă pentru afaceri agricole de succes
22 Mart. 2023, 08:40
 // Categoria: În Lume // Autor:  Redacția Realitatea
22 Mart. 2023, 08:40 // În Lume //  Redacția Realitatea

Comisia Europeană a elaborat un plan pentru a permite vânzările de maşini noi cu motoare cu ardere internă după 2035, dacă acestea funcţionează numai cu e-carburanţi neutri din punct de vedere climatic, încercând să rezolve o dispută cu Germania cu privire la eliminarea treptată a maşinilor cu motoare convenţionale, transmite Reuters.

Proiectul de propunere, văzut de Reuters marţi, sugerează crearea unui nou tip de categorie de vehicule în Uniunea Europeană, pentru maşinile care pot funcţiona numai cu combustibili neutri în privinţa emisiilor de carbon.

Astfel de vehicule ar trebui să utilizeze o tehnologie care le-ar împiedica să funcţioneze dacă sunt folosiţi alţi combustibili, se arată în proiect. Propunerea ar putea oferi producătorilor de maşini o cale de a continua să vândă vehicule cu motoare cu combustie şi după 2035, data la care o lege planificată a UE va interzice vânzarea de maşini noi care emit CO2.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

După luni de negocieri, ţările UE şi Parlamentul European au convenit anul trecut legea. Însă Ministerul Transporturilor din Germania a surprins alte ţări luna aceasta, depunând obiecţii de ultim moment la lege, cu câteva zile înainte de un vot final în urma căruia ar fi intrat în vigoare. Cererea principală a ministerului german este ca UE să permită vânzările de maşini noi care funcţionează cu e-carburanţi după 2035.

Marţi, instituţia a declarat că a luat legătura cu Comisia pentru a încerca să găsească o soluţie cu privire la o problemă care este urmărită îndeaproape de puternica industrie auto din Germania.

Suntem interesaţi de o clarificare rapidă, dar trebuie să fie rezistentă şi obligatorie. În prezent examinăm acest lucru cu atenţie”, a spus un purtător de cuvânt.

Două surse familiare cu chestiunea au spus că condiţia Comisiei conform căreia maşinile trebuie să poată recunoaşte combustibilii neutri în CO2 din combustibilii fosili a fost problematică pentru Germania, deoarece ar forţa în mare măsură producătorii de automobile să dezvolte noi motoare. Ministrul german al Transporturilor, Volker Wissing, nu a vrut să respingă complet propunerea Comisiei, ci mai degrabă să-i facă unele îmbunătăţiri, au declarat sursele pentru Reuters.

Părţile urmăresc să obţină un acord până la summitul UE de joi

Un purtător de cuvânt al Comisiei a refuzat să comenteze proiectul de document, dar s-a referit la comentariile comisarului UE pentru politică climatică, Frans Timmermans, care a spus săptămâna trecută că orice soluţie trebuie să respecte legea de eliminare treptată din 2035, convenită anul trecut.

”Discuţiile sunt în desfăşurare între Comisie şi autorităţile germane”, a spus purtătorul de cuvânt.

Un oficial al UE a declarat luni că orice propunere privind înregistrarea maşinilor cu e-carburanţi va fi făcută numai după ce legea de eliminare treptată a motoarelor cu ardere internă va fi adoptată în sfârşit. E-carburanţii sunt obţinuţi prin sintetizarea emisiilor de CO2 captate şi a hidrogenului produs folosind electricitate fără CO2.

Ele nu sunt încă produse la scară largă. Un studiu publicat marţi de Institutul de Cercetare Climatică din Potsdam a constatat că toate proiectele planificate de e-combustibili la nivel mondial ar produce doar suficient combustibil pentru a acoperi 10% din cererea Germaniei de utilizare a e-combustibililor în aviaţie, transport maritim şi produse chimice în următorii câţiva ani.

Interviu cu Oana Lungu: Ce furnizori autohtoni au intrat pe piețele occidentale în 2022, datorită Kaufland
Interviu cu Oana Lungu: Ce furnizori autohtoni au intrat pe piețele occidentale în 2022, datorită Kaufland
O cină la lumina lumânărilor! Castel Mimi organizează un eveniment exclusiv, cu ocazia Orei Pământului
O cină la lumina lumânărilor! Castel Mimi organizează un eveniment exclusiv, cu ocazia Orei Pământului
Președintele Consiliului Moldindconbank, desemnat Omul Anului 2022 în Moldova
Președintele Consiliului Moldindconbank, desemnat Omul Anului 2022 în Moldova
FOTO Moldcell contribuie la diversificarea și digitalizarea modalităților de plată în transportul public din Chișinău
FOTO Moldcell contribuie la diversificarea și digitalizarea modalităților de plată în transportul public din Chișinău
FOTO Un nou acord de parteneriat pentru dezvoltarea e-commerce
FOTO Un nou acord de parteneriat pentru dezvoltarea e-commerce
Vicepreședintele Energbank: Indiferent dacă ești om de afaceri sau vedetă pe Tik-Tok, ai nevoie de educație financiară
Vicepreședintele Energbank: Indiferent dacă ești om de afaceri sau vedetă pe Tik-Tok, ai nevoie de educație financiară
Accor își consolidează prezența în Europa de Est prin semnarea unui nou hotel Mercure în Chișinău
Accor își consolidează prezența în Europa de Est prin semnarea unui nou hotel Mercure în Chișinău
VIDEO Factura fiscală electronică de la Orange – un pas important în dezvoltarea unei afaceri sustenabile
VIDEO Factura fiscală electronică de la Orange – un pas important în dezvoltarea unei afaceri sustenabile
Moldindconbank oferă finanțare avantajoasă și accesibilă pentru afaceri agricole de succes
Moldindconbank oferă finanțare avantajoasă și accesibilă pentru afaceri agricole de succes
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală