Curs valutar
 • EUR
  20.1131
  0%
 • USD
  17.7371
  0%
 • RUB
  0.2404
  0%
 • RON
  4.0641
  0%
 • UAH
  0.6510
  0%

FOTO Cranii și oase omenești la Bălți! O familie a găsit cinci schelete în propria curte în timp ce săpau o canalizare

26 Oct. 2021, 11:39
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
26 Oct. 2021, 11:39 // Actualitate //  Realitatea.md

O familie din orașul Bălți a găsit în propria curte cinci schelete la o adâncime de doar 70 de centimetri. Cazul a fost înregistrat în timp ce aveau loc săpături pentru o canalizare, scrie ESP. În scurt timp, la fața locului au fost chemați polițiști și experți care au asigurat exhumarea scheletelor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Potrivit sursei citate, cele cinci victime erau în vârstă, au avut o moarte violentă și ar fi fost evrei care au murit în timpul războiului. 

Trei dintre schelete identificate sunt de gen feminin, iar unul de gen masculin. Sexul celui de al cincilea schelet nu a putut fi stabilit deoarece a fost atins de excavator în timpul lucrărilor.

Pe scheletele femeilor au fost găsite proteze dentare de calitate, care erau scumpe la acea vreme. ESP scrie că un simplu țăran nu-și putea permite astfel de proteze. Astfel, ar fi vorba fie de locuitori ai orașului care erau înstăriți, fie oameni de naționalitate evreiască, deoarece erau destul de mulți stomatologi printre ei în vremurile respective. De asemenea, merită luat în considerare faptul că în Bălți exista pe atunci un ghetou evreiesc. 

Pe lângă schelete s-a găsit și un portofel cu patru monede, doar una a rămas întreagă – 20 de copeici. Celelalte trei monede sovietice au fost identificate după urmele pe care le-au lăsat pe portofel. Este vorba despre trei copeici de 10 din anul 1936. 

Totodată, a fost găsită o cutie pentru ochelari, două chei, rămășițele unei perechi de pantofi, o femeie avea o broșă pe piept, cealaltă avea un pieptene, două creioane, o radieră, borcane cu unguente sau creme și nasturi. Nimic din cele găsite nu reprezintă o valoarea semnificativă. 

Istoricul Vasily Senkovsky susține că victimele au avut o moarte violentă. Argumentele țin de faptul că cinci oameni nu pot muri toți odată din cauze naturale. De asemenea, în mod normal rudele își așază decedații în sicrie, acest element lipse în totalitate. 

De obicei, corpul este așezat îngrijit, cu mâinile pe piept. Aici patru oamenii zăceau la rând cu brațele împrăștiate. Al cincilea, care a fost atins de excavator, în general, se pare, stătea întins la picioarele celorlalți. Se pare că nu era suficient loc în mormânt și doar l-au pus peste cap, a declarat Vasily Senkovsky. 

Rămășițele au fost lăsate la o biserica de pe strada Soroca din Bălți. 

Realitatea Live

05 Dec. 2021, 13:20
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
05 Dec. 2021, 13:20 // Actualitate //  Realitatea.md

Zeci de oameni au făcut cale întoarsă de la secțiile de votare din municipiul Bălți. Alegătorii sunt revoltați de eliminarea din cursa electorală a Marinei Tauber, dar și de faptul că scrutinul a fost suspendat pe ultima sută de metri. Unora nu le venea să creadă că astăzi nu își vor putea alege primarul, scrie nordnews.md .

Bălțenii care au venit dis-de-dimineaţă pentru a-şi exercita dreptul au găsit secțiile închise.

„Numai ce am fost la secția de vot și mi-au spus că alegerile au fost suspendate. Ce cred eu? Se vede că au rămas careva întrebări nerezolvate.”

„– Este foarte stupid. – De ce? – Pentru că este stupid bl*a. – Sunteți revoltat, sunteți de acord cu acest lucru? – Nu sunt deacord. Bineînțeles că nu!”

Decizia de a suspenda turul doi de alegeri din localitate vine după ce magistrații Judecătoriei Bălți și a Curții de Apel Bălți au anulat înregistrarea candidatei partidului „ȘOR”, Marina Tauber, iar legislația electorală prevede că turul doi al alegerilor se organizează cu doi candidaţi.

„Ce e cu această anarhie? Se consideră încă președinte.. a spus că va lupta cu corupția, dar singură..împrejur doar corupție. Noi suntem oameni, dar nu avem dreptul să votăm. Pe noi nu ne consideră de oameni. Suntem doar niște pioni, râme peste care s-a călcat și s-a mers mai departe.”

„Idioți. Cum au amânat alegerile, au putut să o facă mai devreme nu acum cu o oră înainte de scrutin. Unii oameni deja au fost, dar ei trebuiau să se ducă pentru că nimic nu era clar.”

„Sunt revoltat pentru că judecătorii sunt corupți. Cine dă bani, pe acei ei îi admit. Nu este corect. Bine că au amânat, poate ceva se va adăuga, dreptate trebuie să fie cum n-ai da, trebuie să fie dreptate.”

Președinții celor 60 de secții de votare din Bălți spun că au restituit buletinele de vot.

„Ieri am primit 1641 de buletine (de vot – notă red.). Am pregătit secția de votare după reguli, astăzi am venit la ora 06.00. Ni s-a comunicat că să întoarcem buletinele la CECE nr.2.  Am scris un anunț și l-am afișat la ușa de intrare precum că alegerile sunt anulate. Alegătorii vin, citesc și pleacă”, a spus Ala Spelciuc, președinte BESV Bălți, nr.2/25.

„Sectorul nostru a primit 1075 de buletine, le-am numărat, împachetat și le-am lăsat în safeu până dimineața. Astăzi dimineață, când am venit și am deschis sectorul, am primit informația că toate buletinele de vot le împachetăm și le ducem la biroul electoral central. Cum vedeți, secția de votare nu lucrează. Acum noi suntem pe loc, așteptăm alegătorii care nu sunt la curent ce să facă mai departe. Se miră, dar oricum le spunem informația care este, pe care am primit-o până acum și alegătorii se întorc înapoi acasă”, a declarat Natalia Procopovici, președinte BESV Bălți, nr.2/5.

Marina Tauber a contestat decizia Curții de Apel din Bălți la Curtea Supremă de Justiție.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală