Curs valutar
 • EUR
  20.5679
  -0.3462%
 • USD
  18.0183
  -0.0094%
 • RUB
  0.2353
  0.255%
 • RON
  4.1602
  -0.3606%
 • UAH
  0.6392
  -0.7979%

ULTIMĂ ORĂ! Agenția Medicamentului dă undă verde vaccinării anti-COVID a copiilor de la 12 ani. Iată serul recomandat

26 Oct. 2021, 11:18
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
26 Oct. 2021, 11:18 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale dă undă verde vaccinării copiilor de la 12 ani. Responsabilii au emis un comunicat de presă în acest sens în care recomandă ca imunizarea să fie făcută cu serul anti-COVID Pfizer.

„Cu votul majoritar, pe 25 octombrie, Comisia Medicamentului din cadrul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a aprobat variații la certificatele de înregistrare a vaccinurilor care includ și modificări în RCP (Rezumatul Caracteristicilor Produsului) și în Prospect: Informații pentru consumator/pacient privind vaccinurile anti Covid-19. În acest context, s-a dat undă verde vaccinării copiilor de la 12 ani cu serul Comirnaty produs de Pfizer-BioNTech”, se arată în comunicat.

Membrii Comisiei Medicamentului au aprobat extinderea indicației pentru vaccinul COVID-19 Comirnaty produs de Pfizer-BioNTech, pentru a include utilizarea vaccinului la copiii cu vârste peste 12 ani.

„Modificările propuse sunt evaluate și înaintate spre aprobare în conformitate cu informația oficială al Organizației Mondiale a Sănătății, referitoare la vaccinurile COVID-19. Cu referire la vaccinurile Pfizer Comirnaty și Janssen – s-a actualizat profilul de siguranță precum și lista producătorilor de produs finit și substanță activă. Adițional, pentru vaccinul Pfizer Comirnaty a fost modificat termenul de valabilitate al produsului și anume al flaconului congelat. În varianta actuală acesta este de 6 luni, se propune pentru aprobare varianta de 9 luni – o modificare efectuată de Organizația Mondială a Sănătății”, a menționat șefa secției farmacovigilență și studii clinice, Ecaterina Guzinschi, în cadrul ședinței.

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale este regulator național în domeniul medicamentelor și dispozitivelor medicale, aflată în subordinea directă a Guvernului. Printre misiunile de bază ale Agenției se numără și cele din domeniul autorizării medicamentelor.

Mai exact, AMDM organizează şi monitorizează expertiza, omologarea şi înregistrarea medicamentelor; perfectează, aprobă şi eliberează solicitanţilor certificate de înregistrare a medicamentelor; decide asupra suspendării sau retragerii certificatului de înregistrare a medicamentelor, conform procedurii stabilite de Legea nr. 235-XVI din 20 iulie 2006 cu privire la principiile de bază de reglementare a activităţii de întreprinzător.

Realitatea Live

18 Ian. 2022, 12:46
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
18 Ian. 2022, 12:46 // Actualitate //  Valentina Buză

Gheorghe Urschi, cetățean de Onoare al municipiului Chișinău împlinește astăzi, 18 ianuarie, vârsta de 74 de ani. „Regele umorului”, cum este supranumit pentru activitatea sa artistică de peste 40 de ani, a înscris în patrimoniul cultural autohton pagini de aur dedicate satirei și umorului.

Gheorghe Urschi este actor, regizor, scenarist, cavaler al Ordinului Republicii, laureat al Premiului de Stat.

Astfel, cu ocazia zilei de nașterei, fiica „regelui umorului”, Laura Urschi, a publicat pe rețele de socializare un mesaj de felicitare.

„Azi e ziua lui tata! 2021 a fost un an foarte dificil pentru noi – crezute neurologice, alergii, reactii adverse la medicamente, traumatisme minore, raceli si totul a incununat Covidul. Starea lui e inca subreda, dar ne luptam in pofida tuturor greutatilor. Multumesc tuturor celor care au fost cu noi in 2021 si speram ca anul asta va fi unul mai usor, cu mai multa sanatate si noroc! LA MULTI ANI TATICU!”.

Mai mult, în contextul aniversării maestrului, Primăria Chișinău a pregătit un șir de activități consacrate lui Gheorghe Urschi, desfășurate în format online:

 • secvențe din spectacole după Gheorghe Urschi, protagoniști – Teatrul municipal de păpuși „Guguță”, ora 13:00 (https://www.facebook.com/Teatrul-Gugu);
 • recital de poezie pe versuri de Gheorghe URSCHI (https://fb.watch/aC7vAeh4II/ );
 • Școala de Arte „Valeriu Poleakov” a montat piesa „PRINCIPIALITATE”, după Gheorghe URSCHI, în cadrul căreia s-au etalat talentul elevii de la catedra teatrală.

Inspirați de stilul maestrului, prin intermediul piesei realizate, tinerii actori au confirmat că „Umorul este lumina solară a minţii”, iar talentul artistului Gheorghe Urschi nu aduce doar zâmbete, dar şi educă generații.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală