Curs valutar
 • EUR
  20.1160
  0.5433%
 • USD
  17.7288
  -0.0389%
 • RUB
  0.2376
  1.1785%
 • RON
  4.0625
  0.5022%
 • UAH
  0.6533
  -0.1531%

Au fost autorizate, în premieră, 26 de medicamente. Anunțul Agenției Medicamentului

26 Oct. 2021, 11:29
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
26 Oct. 2021, 11:29 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale anunță că a autorizat 57 de produse farmaceutice. Primar au fost autorizate 26 de medicamente.

Printre noile produse aprobate, în premieră, de către Comisie se regăsesc medicamente precum:

 • Ozempic – soluţie injectabilă, produs de compania Novo Nordisk (Danemarca), un nou produs medicamentos indicat bolnavilor ce suferă de diabet zaharat;
 • Orabloc – un nou tip de anestezic local, produs de compania Pierrel Pharma S.r.l. (Italia);
 • Salbutamol – produs medicamentos antiasmatic, fabricat de compania Jewim Pharmaceuticals (Shandong) Co. Ltd., (China);
 • Povidon-iodin – un antiseptic şi dezinfectant, fiind un medicament ce conțin iod, produs de compania Farmaprim SRL ( Republica Moldova);
 • Startum pulbere şi solvent pentru soluție injectabilă – reprezintă vitamine\multivitamine în combinație și este fabricat de compania World Medicine LTD (Georgia);
 • Oseltamivir Avexima – un nou tip de produs medicamentos antiviral, produs de compania Avexima SAD (Rusia).

Între timp, Comisia a autorizat repetat 24 de produse farmaceutice.

„Din această categorie fac parte medicamente precum Finalgon, un preparat pentru dureri articulare şi musculare, produs de Opella Healthcare Romania SRL; antibioticile Roclarin, fabricate de către Antibiotice SA SC România, dar și Maxitrol, care este produs antiinflamatoar şi antiinfecţios, fabricat de Novartis Pharma AG, Elveţia”, se arată în comunicatul AMDM.

Totodată, Comisia Medicamentului din cadrul Agenției a aprobat 577 de modificări postautorizate pentru 139 de medicamente.

„La fel, cu votul majoritar al membrilor Comisiei, a fost întreruptă procedura de autorizare în cazul a 34 de produse medicamentoase. Acest lucru a fost cauzat de un șir de factori, inclusiv neprezentarea corespunzătoare a pachetului de documente, dar și neînlăturarea obiecțiilor înaintate de către experții Agenției în termenii stabiliți de Lege”, se mai arată în nota informativă.

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale este regulator național în domeniul medicamentelor și dispozitivelor medicale, aflată în subordinea directă a Guvernului. Printre misiunile de bază ale Agenției se numără și cele din domeniul autorizării medicamentelor.

Mai exact, AMDM organizează şi monitorizează expertiza, omologarea şi înregistrarea medicamentelor; perfectează, aprobă şi eliberează solicitanţilor certificate de înregistrare a medicamentelor; decide asupra suspendării sau retragerii certificatului de înregistrare a medicamentelor, conform procedurii stabilite de Legea nr. 235-XVI din 20 iulie 2006 cu privire la principiile de bază de reglementare a activităţii de întreprinzător.

Realitatea Live

30 Nov. 2021, 22:18
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
30 Nov. 2021, 22:18 // Politica //  Cristina Vlah

Directoarea Institutului Național al Justiției, Diana Scobioală, pleacă din funcție. Ea și-a luat rămas bun de la colegi, printr-un mesaj publicat pe rețelele de socializare, informează Realitatea.md.

„Azi se încheie mandatul meu la Institutul Național al Justiției.

Am avut bunul prilej și marea onoare să conduc această deosebită instituție cu personalitate și caracter, cu staf mega calificat, formatori inteligenți, audienți cu-minți și Consiliu profesionist. Timp de 7 ani împreună am depus efort și suflet nu pentru o simplă schimbare, ci pentru o adevărată transformare ce a permis INJ-ului să facă un salt enorm.

Ne-am bucurat de sprijinul și girul partenerilor de dezvoltare, în special al Ambasadei SUA, UNDP și CoE, care au avut încredere în noi și ne-au apropiat de aceste rezultate frumoase.

Vă multumesc tuturor pentru că mi-ați permis să facem echipă comună. Vă urez tuturor curaj și împliniri în toate, iar bunului INJ – prosperitate în continuare”, scrie Diana Scobioală.

În acest sens, cei din Institutul Național al Justiției urmează să numească un nou director.

Realitatea.md menționează că noua funcție a Dianei Scobioală va fi cea de judecătoare la CEDO din partea țării noastre.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală