Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  0%
 • USD
  17.7044
  0%
 • RUB
  0.2434
  0%
 • RON
  4.1909
  0%
 • UAH
  0.6661
  0%

FOTO Cum a ajuns o casă, în paragină și fără baie, să coste peste 2 milioane de dolari

24 Iul. 2021, 16:17
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
24 Iul. 2021, 16:17 // Economie //  Realitatea.md

O casă lăsată în paragină cu trei camere și fără toaletă sau baie, pereți lipsă și o grădină crescută necontrolat s-a vândut în Noua Zeelandă pentru mai mult de 2 milioane de dolari. Acesta este cel mai recent exemplu global de piață imobiliară care a scăpat de sub control.

Casa din anii 1920, aflată pe Strada Ariki, din suburbia bogată Grey Lynn a orașului Auckland, s-a vândut, joi, la o licitație cu 2,075 milioane de dolari, după ce licitarea s-a deschis la 1,75 milioane de dolari, arată publicația Stuff.

Pagina consiliului din Auckland pentru evaluarea proprietăților estimează valoarea la 1,65 de milioane de dolari iar proprietatea necesită îmbunătățiri de 200.000 de dolari.

Listarea făcută de agentul imobiliar al companiei Barfoot & Thompson descrie casa ca fiind o pânză goală care are nevoie de atenție urgentă și că este “cea mai accesibilă intrare în rândul proprietăților disponibile din Grey Lynn”.

Proprietatea este clasată ca fiind zonă cu o singură casă permisă per perimetru, în cadrul planului unitar al orașului – planul care determină cum sunt folosite, dezvoltate și protejate zonele din oraș – și care nu permite dezvoltarea mai multor unități rezidențiale pe o anumită suprafață.

Campbell Dunoon, cel care prezintă și declară vânzarea la licitațiile organizate de Barfoot și Thompson, a declarat pentru Stuff că astfel de proprietăți sunt foarte căutate.

“Oamenii pe care i-aș numi cumpărători tradiționali ar fi achiziționat în anii trecuți o proprietate doar pentru a se muta, însă acum cumpără o proprietatea pentru a o aranja și a se muta. Cu siguranță există mai mulți oameni de felul acesta”, a spus el.

Noua Zeelandă are una dintre cele mai populare piețe imobiliare din lume. Cele mai recente date arată că prețul mediu al unei case este la nivelul record de 943.000 de dolari – o creștere de 22% din iunie anul trecut. Cifrele arată că piața din Auckland rămâne cea mai căutată, cu prețuri medii de 1,5 milioane de dolari. Prețul mediu din Grey Lynn este și mai mare – de aproape 1,6 milioane de dolari.

Criza de accesibilitate a imobiliarelor din țară a evoluat în ultimii mai bine de 10 ani, iar în ultimul an s-a înrăutățit semnificativ. Ani de câștiguri de capital neimpozitat au impulsionat o piață înfloritoare cu investitori care deseori au cumpărat în dauna proprietarilor care sunt și rezidenți.

Recent, problemele privind accesibilitatea financiară și reglementările care constrâng oferta în urban au fost agravate de dobânzile foarte scăzute, și o recuperare economică mai rapidă decât se aștepta în urma pandemiei. Auckland este considerată acum una dintre cele mai puțin accesibile piețe de imobiliare din lume, prețurile medii la case fiind de aproape 10 ori cât venitul mediu.

În martie, guvernul neozeelandez a anunțat o serie de măsuri în valoare de miliarde de dolari care țintesc la a ține în frâu piața scăpată de sub control.

Realitatea Live

25 Sept. 2021, 18:36
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
25 Sept. 2021, 18:36 // Economie //  Realitatea.md

Prețurile la zahăr, uleiuri vegetale și unele cereale au crescut, astfel că indicele global al costurilor produselor alimentare a crescut în august, după două luni de declin consecutiv, a anunţat Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

Raportul FAO analizează modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În august, acest indice a urcat până la 127,4 puncte, de la o valoare revizuită de 123,5 puncte în iulie.

În ritm anual, preţurile au urcat cu 32,9% în august.

Potrivit FAO, preţurile la cereale s-au majorat cu 3,4% în august, comparativ cu luna precedentă. Estimările privind producţia mai scăzută a unor mari state exportatoare a dus la scăderea preţului la grâu cu 8,8%, în timp ce preţul orzului a urcat cu 9%. În contrast, preţurile la porumb şi orez au scăzut luna trecută.

Preţul uleiurilor vegetale a urcat cu 6,7% în august, comparativ cu luna precedentă, iar preţurile la lactate au scăzut uşor.

În schimb, preţul zahărului a urcat cu 9,6%, pe fondul incertitudinilor privind producţia din Brazilia, cel mai mare exportator global de zahăr.

Din cauza secetei persistente din acest an din câteva ţări mari producătoare de cereale, FAO a înrăutăţit estimările privind producţia mondială de cereale în acest an, la aproape 2,788 miliarde tone, în scădere faţă de precedenta prognoză, de 2,817 miliarde tone.

Cea mai semnificativă revizuire a fost în cazul producţiei de grâu, în scădere cu 15,2 milioane tone faţă de estimarea din iulie, la 769,5 milioane tone, în special din cauza condiţiilor meteo nefavorabile din Statele Unite, Canada, Kazahstan şi Rusia.

Conform unor recente prognoze publicate de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), preţul produselor agricole şi alimentare ar urma să înregistreze o corecţie în primii ani ai perioadei 2021-2030.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române