Curs valutar
 • EUR
  20.3640
  0.2362%
 • USD
  17.5198
  0.2363%
 • RUB
  0.2525
  0.9901%
 • RON
  4.1160
  0.2138%
 • UAH
  0.6632
  0.196%

La două stații PECO din țară, șoferii sunt induși în eroare privind calitatea produselor petroliere

24 Iul. 2021, 15:44
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Realitatea.md
24 Iul. 2021, 15:44 // Uncategorized //  Realitatea.md

Inspectorii Direcție Control Metrologic au stabilit, în urma unui crontrol planificat, că, pe teritoriul a două stații PECO care aparțin aceluiași agent economic, pe coloanele de distribuție sunt instalate panouri informative cu specificarea produselor petroliere propuse spre comercializare, a calităţii lor (motorină și benzină aditivată). În particular, în vederea asigurării cumpărătorilor cu informaţii clare şi autentice, agentul economic dispune de rapoartele de inspecție. Fiind supuse examinării, s-a constatat că rapoartele de inspecție menționate supra nu se referă la produse aditivate.

Calitatea produselor petroliere se atestă prin rapoarte de inspecţie emise de către organismele de inspecţie acreditate. Agentul economic este obligat să prezinte cumpărătorilor o informaţie clară şi autentică, conform legislaţiei cu privire la funcţionarea limbii de stat, despre produsele petroliere şi anume: rapoartele de inspecţie.

În cadrul controlului s-a constatat că agentul economic procură produse petroliere în scopul vânzării lor ulterioare consumatorilor sau utilizării acestora în activitatea de producere de la furnizorii naționali fiind însoțite de documente de proveniență și rapoarte de inspecție, care atestă calitatea cuvenită şi securitatea mărfurilor.

Reieșind din înscrierile din Registrul de aditivare a produselor petroliere identificate la stația PECO rezultă că agentul economic utilizează în activitatea de producere aditivul marca „Total” conform instrucțiunilor tehnologice de fabricare a carburantului pentru automobile elaborate și aprobate de agentul economic, prin adăugarea aditivului marca „Total” modifică caracteristicile produselor petroliere procurate de la agenții economici menționați supra și în alte circumstanțe, prin prisma prevederilor art. 1 din Legea nr. 105/2003, devine producător.   

Raportând circumstanțele de fapt constatate, la prevederile normelor de drept citate mai sus, se conchide că, agentul economic urmare a modificării caracteristicilor produselor petroliere este obligată să demonstreze caracterul inofensiv al acestor produse petroliere prin rapoarte de inspecţie emise de către organismele de inspecţie acreditate în condiţiile Legii nr.235/2011 privind activităţile de acreditare şi de evaluare a conformităţii şi recunoscute de către Ministerul Economiei şi Infrastructurii însă, deși au fost solicitate, asemenea rapoarte nu au fost prezentate în cadrul controlului.

În aşa mod, inspectorii au constatat produsele petroliere principale, după ce le-au fost modificate caracteristicile calitative, și anume:

1. Benzină 95 aditivată, în volum de 10428 litri, la prețul de 20,40 lei/litru;

2. Motorină aditivată, în volum de 10362 litri, la prețul de 16,80 lei/litru;

Nu sunt însoțite de rapoarte de inspecție, care ar demonstra caracterul aditivat al acestora, întru asigurarea consumatorilor cu informație veridică și corectă privind principalele caracteristici calitative, compoziţia și aditivii folosiţi.

Distinct de constatările arătate supra, reținem că legătura cauzală între comunicarea comercială, inclusiv publicitate, desprinsă din informația afișată pe coloanele de distribuție, în care se menționează caracteristicile produselor petroliere propuse spre comercializare (motorină și benzină aditivată) ce include și Benzina 98, care este în strânsă legătură cu promovarea, vânzarea sau furnizarea produselor petroliere consumatorilor și faptul că, din actele prezentate în cadrul controlului or, material probatoriu prezintă o situaţie clară şi fără de dubii demonstrează că, agentul economic comercializează produsul petrolier Benzină 98, la prețul 21,20 lei/litru, fără a-i modifica caracteristicile și anume, fără aditiv, am ajuns la concluzia că agentul economic menționat a admis o practică comercială incorectă care, este contrară cerinţelor diligenţei profesionale şi denaturează sau este susceptibilă să denatureze, în mod esenţial, comportamentul economic al consumatorului mediu la care ajunge sau căruia i se adresează or, a admis o practică comercială înșelătoare, fapt ce contravine prevederilor art. 13 alin. (1) din Legea nr.105/2003.

De rând cu aceasta, din analiza coroborată a probatoriului administrat în cauză, din care s-a reţinut starea de fapt mai sus descrisă, se constată că prejudiciul (conform ultimei facturi fiscale ) constituie suma de 275600 lei, ceea ce conform art. 126 alin. (1) Cod penal, se consideră proporții mari.

Pe acest caz, având în vedere încălcările depistate, APCSP a pornit două procese contravenționale în privința stațiilor PECO, în partea ce se referă la comercializarea produselor petroliere principale în baza art. 344 alin. (1) lit. a)  Cod contravențional

În același timp, din motivul că în drept, faptele persoanei supuse controlului, cu referire la comercializarea produsului petrolier Benzină 98, la prețul 21,20 lei/litru, ca combustibil aditivat, însă fără a-i modifica caracteristicile și anume, fără aditiv, care presupune o practică comercială înşelătoare în sensul prevederilor de la art. 13 alin. (5) al Legii privind protecția consumatorilor, se încadrează în prevederile art. 255 alin. (1) Cod penal – inducere în eroare a clienților săvârșite în proporţii mari, fiind întrunite elementele constitutive ale acestei infracțiuni, atât sub aspectul laturii obiective, cât şi sub aspectul laturii subiective, APCSP, va sesiza procurorul sau organul de urmărire penală competent cu privire la identificarea semnelor componenţei de infracțiune.

Realitatea Live

27 Oct. 2021, 08:52
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Realitatea.md
27 Oct. 2021, 08:52 // Sci-tech //  Realitatea.md

Constructorul auto Tesla a atins la începutul săptămânii capitalizarea de o mie de miliarde de dolari, după ce acțiunile sale au crescut cu 13% pe bursă. Titlurile au urcat după ce compania de închiriere de mașini Hertz a anunțat că va face o comandă de 100.000 de automobile Tesla până la finalul anului 2022.

Comanda în sine valorează 4,4 miliarde de dolari, echivalentul a 6% din veniturile pe care Tesla le estimează pe acest an, însă simbolizează faptul că mașinile electrice devin tot mai comune.

Cu această capitalizare de un trilion de dolari, Tesla intră într-un club extrem de exclusivist, în care mai fac parte Apple, Alphabet – holdingul care deține Google, Amazon, Microsoft și Saudi Aramco – gigantul petrolier de stat al Arabiei Saudite.

Și Facebook a fost în acest grup, dar acțiunile sale au scăzut recent ca urmare a dezvăluirilor din presă, potrivit cărora compania nu ia măsuri împotriva efectelor dăunătoare ale dezinformărilor.

Tesla este de departe cel mai valoros producător auto, cel mai apropiat rival fiind grupul Toyota, cu o valoare bursieră de 282 de miliarde de dolari.

Avere de 288 de miliarde de dolari pentru Musk

Odată cu creșterea valorii acțiunilor Tesla, averea lui Elon Musk – directorul general al Tesla – a crescut cu 36,2 de miliarde de dolari, până la 288,6 de miliarde de dolari, cea mai mare creștere de o zi din istorie.

Spre comparație, Musk are acum o avere mai mare decât capitalizarea cumulată a rivalelor General Motors (83,9 miliarde de dolari) și Ford (62,8 miliarde).

Următorul clasat în top este Jeff Bezos, fondatorul Amazon, cu o avere estimată la 192,6 miliarde de dolari.

Tesla Model 3, cea mai vândută mașină din Europa

Separat, Tesla Model 3 a devenit cea mai populară mașină în Europa luna trecută, incluzând aici și modelele clasice, pe benzină și motorină, potrivit companiei de cercetare JATO Dynamics.

Vânzările Tesla Model 3 au crescut cu 58% față de anul trecut, până la 25.000 de unități în Europa, depășind cele 18.200 de livrări pentru modelul Renault Clio, al doilea clasat în top.

Concurență acerbă

Pe lângă Tesla, în domeniul mașinilor electrice mai activează și startup-uri americane, precum Lucid Motors, Fisker, dar și companii chineze, ca Nio, Xpeng și Li Auto.

La acestea se adaugă producătorii clasici, precum General Motors, Ford, Volkswagen sau Daimler, care au acum modele electrice în ofertă și investiții masive în plan.

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău