Curs valutar
 • EUR
  21.2684
  -0.0221%
 • USD
  17.8869
  0.0453%
 • RUB
  0.2454
  0.1222%
 • RON
  4.3249
  0.0301%
 • UAH
  0.6663
  -0.015%

Benzina A 98 dispare din Moldova: Două mari rețele de stații de alimentare nu o mai au în vânzare. Ce spun experții

08 Iul. 2021, 12:44
 // Categoria: Economie // Autor:  Mădălina Sorokovsky
08 Iul. 2021, 12:44 // Economie //  Mădălina Sorokovsky

Câteva rețele mari de stații de alimentare din Republica Moldova nu mai au în vânzare benzină cu cifra octanică 98 sau mai mare. Astfel, după ce autorităţile au plafonat preţurile la începutul acestei luni, administratorii benzinăriilor spun că nu mai importă acest tip de carburant pentru că nu este profitabil. Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică susţine însă că nu au fost plafonate preţurile carburanţilor cu cifra octanică mare, scrie Bani.md cu referire la TVR Moldova.

Unii administratori ai companiilor petroliere spun că nu mai importă carburanţi cu cifra octanică mare, pentru că nu este profitabil în urma plafonării preţurilor la începutul acestei luni. De cealaltă parte, Agenţia Naţională de Reglementare Energetică susţine că plafonarea nu se referă la preţurile carburanţilor care au cifra octanică 98 şi mai mare.

„Metodologia de calcul şi aplicarea preţurilor la produsele petroliere reglementează modul de formare a preţurilor de comercializare pentru benzină 95, motorină şi pentru gaz lichefiat”, a declarat Galina Sanduța, ofiţer de presă, ANRE.

Experţii auto spun că lipsa carburanţilor scumpi îi va afecta în mod special pe şoferii care au maşini cu motoare performante.

„Lipsa combustibilului cu o cifră octanică mai mare 98,99 sau 100, care acum lipseşte în mare parte din staţiile de alimentare, desigur că o să-i afecteze în primul rând pe proprietarii maşinilor care au motoare mai de performanţă. Ei nu prea pot alimenta pe o perioadă foarte lungă cu benzina 95 că ar avea de suferi maşinile, motoarele”.

„Cred că da, o să fie o problemă. Cu ce urmează să vă alimentaţi atunci? Vom căuta alternativă, nu ştiu, pentru maşinile care consumă carburant mai scump, e o problemă gravă. N-am avut aşa problemă până acum, nu ştiu, am aflat de la voi. Ca şi toţi, ne facem griji. Dar aţi auzit de această noutate? Da, da, da”, menționează Constantin Mihalachi, expert auto.

Sunt două reţele de benzinării din Republica Moldova, care au renunţat la vânzarea benzinei cu cifră octanică mare. La celelalte staţii de alimentare, acest tip de carburant este comercializat în continuare la un preţ de aproximativ 20 de lei şi 40 de bani.

Totodată, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a publicat pe data de 23 iunie un Anunț în care susține că a acționat în regim de urgență, invocând motive impuse de Lege și scopuri menite să fie în beneficiul consumatorilor. În același timp, companiile petroliere și experți economici susțin că Hotărârea va agrava situația și va duce inevitabil la lipsa de combustibil pe piață.

„Hotărârea Consiliului de Administrație al ANRE nr. 254 din 14.06.2021 privind aprobarea Metodologiei de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere (prin care au fost aprobate valorile marjelor la comercializarea cu ridicata și la comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat, pentru semestrul doi al anului 2021) a fost aprobată în regim de urgență reieșind din termenele restrânse impuse prin Art. II din Legea 54/09.04.2021 pentru modificarea Legii privind piața produselor petroliere nr. 461/2001 și asigurarea consumatorilor de produse petroliere din Republica Moldova cu prețuri stabilite în mod transparent, conform limitelor impuse de legislația în vigoare”, anunțau reprezentanții ANRE.

În cadrul ședinței de Aprobare a Metodologiei (14 iunie 2021), mai mulți reprezentanți ai companiilor petroliere s-au arătat nemulțumiți: 

„Prin astfel de calcule, nu va mai fi loc sub soare pentru multe companii. Totodată, dumneavoastră în perfectă cunoștință de cauză, ne lăsați dreptul de a contesta în termen de 30 de zile această hotărâre. De fapt, vă derogați într-un fel şi răspunderea pentru anumite blocaje ale pieței.”

Ce prevede noua Metodologie ANRE

Potrivit documentului, petroliștii vor calcula singuri preturile plafon pentru fiecare lot de combustibil importat, dar nu pot depăși prețul maxim, stabilit conform prevederilor Metodologiei, scrie Bani.md.

Metodologia aprobată presupune mecanismul prin care companiile petroliere, o dată cu importul carburanților, urmează să-i atribuie fiecărei partide un preț maximal de comercializare. În formula de calcul a metodologiei sunt incluse cotațiile bursiere Platts pentru 14 zile anterioare efectuării importului, rata de schimb valutar a BNM, cotele accizelor şi cotele TVA prevăzute în Codul Fiscal.

De asemenea, în calcul se va include marja comercială, care va fi calculată semestrial de ANRE.

De exemplu, pentru semestrul doi al acestui an, ANRE a stabilit o marjă de 2,33 lei/litru, la vânzarea cu amănuntul a motorinei şi benzinei, şi de 1,98 lei/litru pentru gazul lichefiat.

Metodologia de calcul a intrat în vigoare în data de 1 iulie.

Odată cu aplicarea noii Metodologii, reprezentanții ANRE dau asigurări că au capacitatea să verifice fiecare lot de carburanți care intră în țara noastră. Petroliștii care vor depăși prețurile maxime calculate riscă să rămână fără licență pentru două luni.

Realitatea Live

03 Aug. 2021, 21:33
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
03 Aug. 2021, 21:33 // Economie //  Cristina Vlah

Uniunea Europeană susține continuarea reformelor în sectorul bancar din țara noastră. În acest sens, ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, a discutat cu guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, și prim-viceguvernatorul Vladimir Munteanu BNM, în contextul încheierii mandatului Excelenței Sale.

Diplomatul european a menționat despre deschiderea UE de a fi alături de Republica Moldova în procesul de menținere și continuare a reformelor. Peter Michalko a subliniat importanța progresului obținut în acest sens în sectorul bancar drept o premisă esențială pentru dezvoltarea ulterioară, cu un impact social-economic hotărâtor pentru țară. În context, oficialul european a remarcat însemnătatea de a menține  independența BNM pentru asigurarea stabilității financiare.

Oficialii au discutat despre evoluțiile macrofinanciare, importanța reformelor desfășurate în sectorul financiar-bancar în ultimii ani și necesitatea mențineri unei abordări de reformă în continuare, a unui cadru investițional atractiv care să contribuie la incluziunea financiară, noile obiective ale băncii centrale ș.a.

Guvernatorul Băncii Naționale a apreciat sprijinul continuu al UE oferit Republicii Moldova pentru modernizarea sistemului-financiar bancar, menționând importanța eforturilor băncii centrale pentru valorificarea acestui suport și pe viitor. Octavian Armașu s-a mai referit la obiectivul major al BNM de fortificare a sectorului financiar-nebancar în urma transferului în următorii ani de la CNPF al unor competențe de reglementare și supraveghere a acestuia.

Discuțiile au cuprins de asemenea, realizarea angajamentelor asumate de Republica Moldova în cadrul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, care, pe termen lung, are o destinație fermă de a aduce beneficii tuturor cetățenilor țării noastre.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate