Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

FOTO Prețurile la produsele petroliere! Metodologia ANRE a apărut în Monitorul Oficial. Expert: „Este o rușine”

01 Iul. 2021, 15:16
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
01 Iul. 2021, 15:16 // Economie //  Realitatea.md

ACTUALIZARE! Carburanții s-au ieftinit uşor în Moldova! Care sunt prețurile afișate după miezul nopţii, conform noilor reguli

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) anunță că, joi, 1 iulie 2021, în Monitorul Oficial al Republicii Moldova a fost publicată Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, aprobată prin Hotărârea Consiliului de Administrație al ANRE nr. 254 de la începutul lunii trecute. Potrivit Bani.md, drept urmare, până la ora 12:00 a fiecărei zile lucrătoare pe site-ul oficial al Agenției vor fi publicați indicatorii de referință, stabiliți în baza cotațiilor internaționale PLATTS.

În conformitate cu pct. 7 din Hotărârea Consiliului de Administrație al ANRE nr. 254 din 14.06.2021, toți operatorii pieței produselor petroliere urmează să stabilească până la  ora 23:59 a zilei de azi stocul de produse petroliere și a gazului lichefiat, care va fi considerat ca o singură partidă, iar prețurile maxime la această partidă vor fi determinate reieșind din valoarea medie a cotațiilor medii pentru fiecare tip de produs la ziua respectivă, se scrie în cadrul unui comunicat de presă al autorității.

Astfel, pentru stocul determinat ca o singură partidă, operatorii pieței vor stabili prețurile maximale de comercializare a produselor petroliere și a gazului lichefiat în baza indicatorilor publicați de Agenție la 01.07.2021, care vor fi puse în aplicare începând cu data de 02.07.2021, ora 00:01.

Titularii de licențe pentru importul și comercializarea produselor petroliere principale și a gazului lichefiat sunt obligați să prezinte lunar Agenției rapoartele privind prețurile și cheltuielile medii aferente activității desfășurate, conform formularelor aprobate.

Sursa citată a scris anterior despre faptul că Metodologia implementată ar putea aduce daune companiilor petroliere de pe piață, până la falimentarea acestora. Temerile petroliştilor sunt susţinute şi de expertul economic Veaceslav Ioniţă. Acesta consideră că noua metodologie de plafonare a preţurilor la carburanţi este o parodie, iar dacă nu va fi modificată în scurt timp va duce la falimentarea majorităţii companiilor. „Nu poate fi numită metodologie, este o ruşine nu are formule de calcul nimic, au luat din pod. Companiile micuţe petroliere pe care le avem vor falimenta toate, cu certitudine, nu supravieţuieşte nimeni, parcă avem o strategie naţională a omorî agricultura asta este următorul efect. Vom avea companii care vor fi nevoite să îşi sisteze activitatea”, a declarat expertul economic Veaceslav Ioniţă.

Totodată, ANRE afirmă că a respectat toate principiile legale de reglementare a preţurilor la carburanţi. „A fost discutată, au fost invitate toate părţile interesate care au participat la şedinţele publice. Oricine poate să acceseze şi să vadă care au fost propunerile înaintate de petrolişti. Toate aspectele care i-au nemulţumit au fost discutate în aceste şedinţe”, a explicat şeful Servicii Comunicare ANRE, Galina  Sanduţă.

Realitatea Live

01 Aug. 2021, 10:10
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
01 Aug. 2021, 10:10 // Life //  Mădălina Sorokovsky

Premierul britanic Boris Johnson, în vârstă de 57 de ani, așteaptă încă un copil, împreună cu soția sa, Carrie, care are 33 de ani. Anunțul a fost făcut pe Instagram. Cei doi mai au un copil, un băiat născut în aprilie 2020.

Carrie Symonds a scris pe Instagram că este o binecuvântare și că se așteaptă să nască în preajma Crăciunului. De asemenea, ea a dezvăluit că la începutul anului 2021 a pierdut o sarcină.

Boris Johnson și Carrie Symonds s-au căsătorit oficial anul acesta, în luna mai, într-o ceremonie desfășurată discret, departe de ochii publicului. A fost prima nuntă a unui premier britanic în funcție după aproape 200 de ani.

Cei doi se logodiseră în 2019, iar un an mai târziu, în plină pandemie, a venit pe lume copilul lor. A fost prima oară în ultimii 20 de ani când un premier britanic în funcție devenea tată. Se întâmpla după ce Boris Johnson tocmai trecuse printr-o formă destul de gravă de covid. De altfel, Boris Johnson și logodnica sa au decis să-și numească fiul după numele doctorilor care i-au salvat viața premierului: Wilfred Lawrie Nicholas Johnson.

Boris Johnson și Carrie Symonds au fost, de altfel, primul cuplu necăsătorit care a locuit în reședința prim-ministrului britanic. Symonds, la cei 33 de ani, este cea mai tânără parteneră a unui premier britanic din ultimii 174 de ani.

Ea este la prima căsătorie, în timp ce Boris Johnson este la a treia. Din cea de-a doua căsătorie, cu avocata Marina Wheeler, premierul britanic mai are patru copii, doi băieți și două fete. Au fost speculații că ar mai avea și un al cincilea copil, dintr-o legătură extraconjugală.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate