Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

Carburanții s-au ieftinit uşor în Moldova! Care sunt prețurile afișate după miezul nopţii, conform noilor reguli

02 Iul. 2021, 12:40
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
02 Iul. 2021, 12:40 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Vești bune pentru șoferi! Începând cu ziua de astăzi, benzina şi motorina s-au ieftinit ușor, iar gazul lichefiat s-a scumpit. Se întâmplă după intrarea în vigoare a noii metodologii de stabilire a preţurilor aprobată de ANRE.

Potrivit portalului mold-street.com, preţurile motorinei şi benzinei au scăzut de la 30 la 70 de bani pe litru. Între timp însă, gazul s-a scumpit cu până la 50 de bani pe litru.

 

ANRE a anunțat ieri că Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere a fost publicată în Monitorul Oficial.

Amintim că, din 1 iulie, companiile petroliere vor calcula prețurile la carburanți conform unei noi metodologii. Acest preț se va baza pe următoarele elemente: cotațiile bursiere Platts pentru 14 zile anterioare efectuării importului, marjele comerciale stabilite de ANRE, cotele accizelor și cotele TVA.

Astfel, din 1 iulie și până la finele anului curent, marja adaosului comercial pentru benzină și motorină a fost stabilită la 2,33 lei litrul, iar pentru gazul lichefiat – la 1,98 lei litrul.

În cazul comerțului cu ridicata, marja adaosului comercial pentru o tonă de bezină și motorină va constitui 1142,18 lei, iar pentru o tonă de gaz lichefiat – 451,58 lei. Prețul include și cheltuielile pentru livrarea și păstrarea carburanților.

Petroliştii care vor încălca noile reguli riscă riscă să rămână fără licenţă pentru două luni.

De asemenea, agenţia a precizat că va publica zilnic până la ora 12:00 pe pagina oficială indicatorii de referință stabiliți în baza cotațiilor internaționale Platts, iar companiile petroliere trebuie să stabilească până la ora miezul nopţii preţul pentru stocul de benzină, motorină și gaz lichefiat, care va fi considerat ca un singur lot.

 

Realitatea Live

01 Aug. 2021, 16:36
 // Categoria: Societate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
01 Aug. 2021, 16:36 // Societate //  Mădălina Sorokovsky

Un grup de șapte cetățeni ai Republicii Moldova vor fi repatriați din Marmaris, după ce mai multe incendii puternice au izbucnit în sudul Turciei pe litoralul Mării Mediterane. Astfel, aceștia vor ajunge în Republica Moldova cu un autocar pus la dispoziție de compania de turism responsabilă de sejur. 

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), în legătură cu incendiile forestiere din sudul Turciei, prin intermediul liniei telefonice de urgență constituite la Ambasada Republicii Moldova la Ankara au fost procesate mai multe solicitări parvenite din partea cetățenilor Republicii Moldova, cărora li s-a oferit asistența informațională și consulară.

Conform ultimelor informații furnizate de autoritățile locale, 107 din cele 112 focare au fost localizate și stinse. 

În acest sens, MAEIE reamintește că, cetățenii moldoveni care se confruntă cu o situație dificilă, specială, sau cu un caracter de urgență, au la dispoziție telefonul de urgență al Ambasadei Republicii Moldova la Ankara + 90 538 687 21 01 și numărul de urgență al Consulatului general al Republicii Moldova la Istanbul +90 535 983 01 73. 

În continuare, moldovenii sunt îndemnați să respecte anunţurile autorităţilor locale, să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit și să evite deplasările în zonele afectate de incendii.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate