Curs valutar
 • EUR
  21.3233
  -0.0159%
 • USD
  17.9239
  0.1601%
 • RUB
  0.2452
  -1.0196%
 • RON
  4.3299
  0.0069%
 • UAH
  0.6573
  -0.1217%

(FOTO) Cum arată norii strălucitori de pe Marte

02 Iun. 2021, 15:33
 // Categoria: Cosmos // Autor:  Mădălina Sorokovsky
02 Iun. 2021, 15:33 // Cosmos //  Mădălina Sorokovsky

Zilele noroase sunt rare în atmosfera subțiată și uscată a planetei Marte. Norii se găsesc în mod obișnuit la ecuatorul planetei în cea mai rece perioadă a anului, când Marte este cel mai îndepărtat de Soare. Roverul Curiosity al NASA a reușit să transmită pe Pământ câteva imagini cu norii strălucitori de pe Planeta Roșie, care s-au format mai repede decât se așteptau oamenii de știință.

Imaginile arată nori plini de cristale de gheață, care filtrează lumina de la apusul Soarelui. Din cauza gheții, norii par strălucitori și au nuanța sidefului. Dincolo de frumusețea lor, fotografiile îi ajută pe oamenii de știință să înțeleagă modul în care se formează norii pe Marte și de ce aceste formațiuni noroase sunt diferite, potrivit NASA.

De fapt, echipa care gestionează misiunea Curiosity a făcut deja o descoperire: norii timpurii se formează la altitudini mai mari decât este tipic pentru Marte. Majoritatea norilor marțieni plutesc la altitudine de circa 60 de kilometri pe cer și sunt compuși din gheață de apă. Dar norii pe care i-a fotografiat Curiosity sunt la o altitudine mai mare, unde este foarte frig, ceea ce indică faptul că sunt probabil compuși din dioxid de carbon înghețat sau gheață uscată.

Va fi nevoie de mai multe analize pentru a spune cu siguranță care dintre imaginile recente trimise Curiosity prezintă nori de gheață de apă și care arată cei de gheață uscată.

Realitatea Live22 Iun. 2021, 06:37
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
22 Iun. 2021, 06:37 // În Lume //  Cristina Vlah

Laurel Hubbard va fi primul sportiv transgender, care va participa la Jocurile Olimpice de la Tokyo, informează Realitatea.md.  Potrivit sursei BBC,  sportiva este originară din Noua Zeelandă și decizia de participare a fost lansată cu multe controverse.

Inițial Laurel a fost inclusă în echipa masculină de weightlifting, dar ulterior organizatorii au modificat criteriile de calificare. Astfel, ea va putea concura cu femeile la ridicare de greutăți.

„Sunt foarte recunoscătoare pentru amabilitatea și suportul, pe care mi l-au oferit atât de mulți oameni din Noua Zeelandă”, spunea Laurel Hubbard, într-o declarație oficială.

Decizia a fost criticată de unii concurenți, pentru că Laurel utilizase testosteron, pentru a-și mări masa musculară. Competitoarele sale consideră că acest lucru le dezavantajează și spun că este nedrept față de multe femei.