Curs valutar
 • EUR
  20.1131
  0.171%
 • USD
  17.7371
  0.0113%
 • RUB
  0.2404
  0.1248%
 • RON
  4.0641
  0.155%
 • UAH
  0.6510
  0.1997%

(FOTO) Nava aflată în flăcări de două săptămâni lângă Sri Lanka se scufundă cu riscul de a provoca un dezastru ecologic

02 Iun. 2021, 15:19
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
02 Iun. 2021, 15:19 // În Lume //  Realitatea.md

Cargobotul X-Press Pearl, încărcat cu substanțe chimice, a început să se scufunde lângă Sri Lanka, după ce a ars aproape două săptămâni, informează BBC. Scufundarea navei înregistrată în Singapore riscă să provoace un dezastru ecologic. Sute de tone de ulei de motor ar putea fi deversate în apă, având un impact devastator asupra vieții marine.

Marina din Sri Lanka și cea indiană au încercat să stingă focul și să împiedice scufundarea navei, însă marea agitată și vânturile musonice au îngreunat operațiunea.

„Nava se scufundă. Echipele de intervenție încearcă să tracteze nava în larg înaintea de a fi acoperită de apă pentru a minimiza poluarea, însă partea din spate a navei s-a desprins”, a declarat pentru BBC căpitanul Indika Silva, purtător de cuvânt al Marinei din Sri Lanka.

Zona de coastă din apropierea orașului Negombo, unde se află plaje căutate de turiștii străini, a fost deja poluată cu ulei și reziduuri de plastic. La bordul navei se aflau și trei containere cu câte 26.000 de kilograme de peleți de plastic.

Ministrul Pescuitului a suspendat accesul navelor care vin din Laguna Negombo și pescuitul în zonă, după ce echipele de intervenție au anunțat că nava a început să se scufunde în locul în care se află. Totodată, a anunțat măsuri de urgență pentru a proteja laguna și zonele înconjurătoare.

X-Press Shipping, compania din Singapore care deține nava, a confirmat că echipajul știa că există o scurgere de produse chimice, însă nu a primit din partea Indiei și Qatar-ului permisiunea de acosta, înainte de izbucnirea incendiului.

Faptul că Sri Lanka a permis accesul navei în apele sale teritoriale, deși ea fusese respinsă de alte două țări, a provocat furia cetățenilor.

Oficialii locali au depus o plângere penală împotriva căpitanului navei, care a fost salvat săptămâna trecută, alături de o parte din echipaj. Marți, căpitanul și un inginer au fost interograți de poliție timp de 14 ore. O instanță din Sri Lanka e emis un ordin prin care comandantul navei, inginerul-șef și încă un inginer nu pot părăsi țara.

Nava ancorată în largul portului Colombo a anunțat pe 20 mai un incendiu la bord, produs din cauza unei scurgeri la un container de substanțe chimice. Vasul de 186 de metri transporta 1.486 de containere cu câte 25 de tone de acid azotic, dar și alte substanțe chimice și produse cosmetice, încărcate din portul indian Hazira, pe 15 mai.

Realitatea Live

02 Dec. 2021, 22:03
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
02 Dec. 2021, 22:03 // Actualitate //  Realitatea.md

Partidul „ȘOR” cheamă mâine, la ora 11:00, la un protest de amploare în fața Judecătoriei din Bălți, unde va fi examinată decizia CEC de eliminare din cursa electorală a Marinei Tauber. Într-o adresare video, Ilan Șor i-a îndemnat pe bălțeni să iasă în stradă pentru a-și apăra votul, viitorul și dreptul de a alege. Potrivit lui, decizia de miercuri a CEC este nimic altceva decât un act de vandalism împotriva statului de drept și democrației.

„Stimați bălțeni, vă îndemn ca mâine, la 11:00, să veniți în fața Judecătoriei din Bălți, de pe strada Hotin 43, nu ca să o susțineți pe Marina Tauber, pe mine sau Partidul „ȘOR”, dar ca să susțineți dreptul dumneavoastră de a alege primarul pe care îl doriți voi, dar nu pe cel care vi-l bagă pe gât Maia Sandu. Îi îndemn pe toți locuitori țării care nu sunt indiferenți să vină să lupte pentru democrație. Ceea ce s-a întâmplat astăzi la Bălți, mâine ar putea să se întâmple peste tot în țară. Această liftă și-a ieșit din minți, a întrecut toate granițele, regimul a turbat”.

Ilan Șor a mai adăugat că vineri, la Bălți, va fi decisă soarta democrației în Republica Moldova.

„Maia Sandu le-a interzis locuitorilor din Bălți dreptul de a alege, a spus un mare „NU” democrației din Republica Moldova. Maia Sandu i-a pedepsit pe oamenii care au votat un candidat pe care nu și l-a dorit, un candidat incomod pentru ea.  Miercuri, gașca de hoți ai Maiei Sandu au anulat libertatea în Republica Moldova. Noi trebuie să oprim acest dezmăț. Mâine, la ora 11:00, va fi decisă soarta democrației în Republica Moldova. Mâine se va decide dacă alegătorii din Bălți au dreptul să-și aleagă singuri viitorul primar al orașului sau vor fi obligați să o asculte pe Maia Sandu și pe această gașcă de bandiți din PAS”, a adăugat Ilan Șor.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală