Curs valutar
 • EUR
  19.3202
  0.0259%
 • USD
  18.1428
  0.5402%
 • RUB
  0.1888
  1.1653%
 • RON
  3.8869
  0.0515%
 • UAH
  0.4912
  0.5293%

FOTO Cum recrutează Moscova moldoveni pentru armata rusă: „Vă pare că toţi se nasc cu puşca în mână?”

03 Aug. 2022, 12:55
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Victoria Laur
03 Aug. 2022, 12:55 // Actualitate //  Victoria Laur

Trupele ruse din stânga Nistrului recrutează moldoveni pentru a fi încorporați în armată rusă pe bază de contract, se arată într-o nouă investigație RISE. Acțiunile au loc fără acordul Chișinăului, iar doritorii sunt identificați prin intermediul anunțurilor și pe rețelele de socializare.

Deși li se promite că vor fi asigurați deplin, rudelor unor militari sunt nevoite să le aducă produse și obiecte necesare pentru igienă. Jurnaliștii au telefonat la numerele de telefon indicate în anunțuri și au identificat persoanele care ar fi recrutori.

Este vorba despre doi bărbați domiciliați în stânga Nistrului, care au și cetățenie rusă și fac parte din trupele amplasate acolo. Este vorba despre Serghei Klimov și Alexei Storojuk. Aceștia susțin că, indiferent de faptul că persoanele sunt civile, acestea pot fi înrolate și vor învăța să mânuiască armele.

„Vă pare că toți se nasc cu pușca în mână? Dacă vrei să înveți, atunci înveți. N-are nicio treabă că sunteți civil! Acolo există funcții de țintași, mitraliori. Există diferite funcții”, au spus aceștia jurnaliștilor de la RISE, care s-au prezentat drept persoane interesate de „ofertă”.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Contractul propus are o durată de trei ani. Klimov a refuzat să discute cu potențialii militari, iar Starojuk le-a explicat faptul că au nevoie de livret militar și cazier juridic eliberate de autoritățile ruse. Pentru a avea pensie minimă de 170 de dolari, oferită de Kremlin, ei trebuie să se pensioneze nu mai devreme decât după 10 ani de serviciu.

Ulterior, autorii investigației au contactat încă o dată bărbatul, însă s-au prezentat de această dată drept jurnaliști. El a ezitat să discute cu ei după ce și-a auzit numele și a spus că îl cheamă altfel.

Într-un răspuns oferit jurnaliștilor de la RISE, Ministerul de Externe de la Chișinău a calificat recrutările drept ilegale. „Așa-zisul Grup Operativ de Trupe Ruse (GOTR) staționează în regiunea transnistreană fără acordul autorităților Republicii Moldova, astfel, încălcând principiul de drept internațional. Caracterul ilegal al prezenței GOTR în regiunea transnistreană a țării noastre a fost o poziție consecventă a Chișinăului. Or, în acest context, înrolarea localnicilor în structurile militare care staționează ilegal în regiunea transnistreană aduce atingere suveranității, integrității teritoriale și contravine statutului de neutralitate a Republicii Moldova. Totodată, prin aceste acțiuni se încalcă obligația de neutralitate a trupelor rusești, la care Federația Rusă și-a dat acordul explicit prin semnarea Acordului cu privire la principiile soluționării pașnice a conflictului din regiunea transnistreană a țării noastre”, punctează diplomația de la Chișinău.

Realitatea Live

22 Sept. 2023, 21:10
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Ursu Ana
22 Sept. 2023, 21:10 // Actualitate //  Ursu Ana

Șefa delegației Comitetului Internațional al Crucii Roșii în Republica Moldova (CICR), Doris El Doueihy s-a întâlnit astăzi cu ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, la sediul instituției de apărare.

Ministrul apărării și-a exprimat recunoștința pentru interesul CICR în consolidarea parteneriatului cu Armata Naţională, precum și pentru pregătirea contingentelor Armatei Naționale detașate în misiunile de menținere a păcii KFOR și UNIFIL în domeniul Dreptului internațional umanitar.

Potrivit ministrului Anatolie Nosatîi, CICR ocupă un rol important în contextul actual de securitate, iar expertiza oferită de reprezentanții organizației internaționale Armatei Naționale este valoroasă.

La rândul său, Doris El Doueihy a apreciat colaborarea bună cu instituția de apărare și a vorbit despre realizările din anul curent, dar și despre proiectele pe care organizația intenționează să le lanseze în Republica Moldova în anul 2024.

Totodată, părțile au discutat despre stadiul de cooperare dintre Ministerul Apărării și CICR, precum și despre intensificarea acesteia, prin lansarea unor noi proiecte și programe de interes comun în țara noastră.

 

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală