Trupele ruse din stânga Nistrului recrutează moldoveni pentru a fi încorporați în armată rusă pe bază de contract, se arată într-o nouă investigație RISE. Acțiunile au loc fără acordul Chișinăului, iar doritorii sunt identificați prin intermediul anunțurilor și pe rețelele de socializare.
Deși li se promite că vor fi asigurați deplin, rudelor unor militari sunt nevoite să le aducă produse și obiecte necesare pentru igienă. Jurnaliștii au telefonat la numerele de telefon indicate în anunțuri și au identificat persoanele care ar fi recrutori.
Este vorba despre doi bărbați domiciliați în stânga Nistrului, care au și cetățenie rusă și fac parte din trupele amplasate acolo. Este vorba despre Serghei Klimov și Alexei Storojuk. Aceștia susțin că, indiferent de faptul că persoanele sunt civile, acestea pot fi înrolate și vor învăța să mânuiască armele.
„Vă pare că toți se nasc cu pușca în mână? Dacă vrei să înveți, atunci înveți. N-are nicio treabă că sunteți civil! Acolo există funcții de țintași, mitraliori. Există diferite funcții”, au spus aceștia jurnaliștilor de la RISE, care s-au prezentat drept persoane interesate de „ofertă”.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Contractul propus are o durată de trei ani. Klimov a refuzat să discute cu potențialii militari, iar Starojuk le-a explicat faptul că au nevoie de livret militar și cazier juridic eliberate de autoritățile ruse. Pentru a avea pensie minimă de 170 de dolari, oferită de Kremlin, ei trebuie să se pensioneze nu mai devreme decât după 10 ani de serviciu.
Ulterior, autorii investigației au contactat încă o dată bărbatul, însă s-au prezentat de această dată drept jurnaliști. El a ezitat să discute cu ei după ce și-a auzit numele și a spus că îl cheamă altfel.
Într-un răspuns oferit jurnaliștilor de la RISE, Ministerul de Externe de la Chișinău a calificat recrutările drept ilegale. „Așa-zisul Grup Operativ de Trupe Ruse (GOTR) staționează în regiunea transnistreană fără acordul autorităților Republicii Moldova, astfel, încălcând principiul de drept internațional. Caracterul ilegal al prezenței GOTR în regiunea transnistreană a țării noastre a fost o poziție consecventă a Chișinăului. Or, în acest context, înrolarea localnicilor în structurile militare care staționează ilegal în regiunea transnistreană aduce atingere suveranității, integrității teritoriale și contravine statutului de neutralitate a Republicii Moldova. Totodată, prin aceste acțiuni se încalcă obligația de neutralitate a trupelor rusești, la care Federația Rusă și-a dat acordul explicit prin semnarea Acordului cu privire la principiile soluționării pașnice a conflictului din regiunea transnistreană a țării noastre”, punctează diplomația de la Chișinău.