Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

FOTO Cum se manifestă și cât de periculoase sunt intoxicațiile cu dioxid de carbon? IGSU vine cu răspunsuri

12 Oct. 2021, 14:45
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
12 Oct. 2021, 14:45 // Societate //  Valentina Buză

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a demarat Campania de prevenire a intoxicațiilor cu dioxid de carbon în urma procesului de fermentare a vinului. Activitatea a început în localitatea Gornoe, raionul Strășeni și urmează a fi desfășurată pe tot teritoriul țării.

În acest sens angajații IGSU au mers prin mai multe gospodării particulare pentru a informa cetățenii despre riscurile nerespectării bazelor securității vieții atunci când gospodarii prepară vin de casă.

Salvatorii avertizează că dioxidul de carbon emanat în urma procesului de fermentare este o substanță toxică puternică, fără miros și culoare, iar inhalarea acestuia poate deveni fatală pentru oameni în cazul aflării îndelungate în spații închise și neaerisite.

„Gazul este mai greu decât aerul, se acumulează jos la suprafața solului, în concentrații înalte, iar aflarea în beciuri și subsoluri nedotate cu canale de ventilare reprezintă un risc pentru viața și sănătatea persoanelor”.

Pentru a preîntâmpina producerea tragediilor, specialiștii îndemnă oamenii să nu intre în spații închise unde este păstrat produsul nefermentat, sau cel mai bine e să-l țină în aer liber pentru evitarea riscurilor.

„Intoxicația cu dioxid de carbon se manifestă prin dureri de cap, amețeli, stare de vomă, iar în cazuri grave convulsii, comă, sau chiar deces. Pentru a verifica concentrația de oxigen în beciuri și subsoluri, salvatorii recomandă oamenilor să aprindă o lumânare, iar în cazul în care aceasta se stinge, să nu intre în interior, întrucât aportul de oxigen este insuficient”.

Mai mult, pentru o informare mai bună, angajații IGSU au oferit pliante informative cu recomandări gospodarilor, care urmează să fie respectate.

Campania de prevenire a cazurilor de intoxicație cu dioxid de carbon va dura pe tot parcursul perioadei de recoltare și fermentare a strugurilor, iar salvatorii vor atenționa oamenii despre riscuri și măsurile necesare care trebuie întreprinse.

Potrivit datelor IGSU în anul 2020, în urma intoxicației cu dioxid de carbon au avut de suferit 3 persoane.

Realitatea Live

17 Ian. 2022, 12:35
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
17 Ian. 2022, 12:35 // Economie //  Realitatea.md

Ai luat în grabă un credit scump pentru afacerea ta? Vrei să achiți o dobândă mai mică și să beneficiezi de o sumă suplimentară pentru noi investiții și proiecte? Maib îți propune refinanțarea creditelor contractate la alte instituții financiare și, totodată, îți acordă o sumă suplimentară pentru proiecte noi. Refinanțarea va reduce сheltuielile pentru dobânzi și îți vor rămâne bani pentru alte idei de business.

E simplu

Dacă ai un contract de credit la orice instituție financiară de cel puțin 6 luni și deja 3 rate sunt achitate, maib te așteaptă doar cu contractul de credit propus spre refinanțare. Atât.

Maib refinanțează creditele:

 • întreprinderilor micro, mici și mijlocii și întreprinzătotilor individuali din orice sector al economiei;
 • persoanelor fizice – fondatori de întreprindere cu cota în capitalul social de 30% şi mai mare.

Se oferă refinanțare până la 3 milioane de lei, pe o perioada de 60 de luni, dintre care 1,5 milioane de lei fără gaj, cu comision de examinare și acordare – 0 lei. De asemenea, e important să știi că, pe lângă suma refinanțată, poți solicita resurse suplimentare pentru realizarea planurilor noi.

Fiind bancă orientată către client, maib oferă abordare individuală și este deschisă pentru negocieri în conformitate cu solicitarea ta.

E ușor 

Te întrebi care e diferența și ce ai de câștigat din refinanțare? Fă un calcul simplu și vei înțelege cât întorci lunar, cât vei achita total la final de creditare, dacă plătești comisioane ascunse şi, de fapt, cât te costă creditul curent. În acest fel, îți va fi ușor să compari condițiile actuale de creditare cu cele oferite de maib.

Dacă ai recalculat și economiile se văd cu ochiul liber, nu rămâne decât să te bucuri de toate avantajele refinanțării creditelor pentru afaceri la maib:

 • rata dobânzii avantajoasă;
 • comision de eliberare și comision de administrare 0%;
 • se acordă o sumă suplimentară, la necesitate;
 • DAE transparentă;
 • deservire în cea mai mare bancă, orientată spre client.

Mai rapid decât te aștepți

Creditul refinanțare plus se aprobă rapid și ușor. Pentru mai multe detalii solicită oferta aici și vei fi contactat de către un specialist maib pentru o consultație individuală.

Fă diferența, alege ce este mai bun pentru tine și afacerea ta.

Cu maib e simplu și ușor!

P. 

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală