Curs valutar
 • EUR
  20.3375
  -0.1303%
 • USD
  17.5407
  0.1192%
 • RUB
  0.2496
  -1.1619%
 • RON
  4.1099
  -0.1484%
 • UAH
  0.6650
  0.2707%

Interviu BANI.MD: Directoarea ONVV, Cristina Frolov, despre anularea ordinului de numire și schemele anchetate

12 Oct. 2021, 14:29
 // Categoria: Economie // Autor:  Petru Cosoi
12 Oct. 2021, 14:29 // Economie //  Petru Cosoi

Vinul Moldovei este tot mai apreciat de către consumatorii din țară, iar consumul de vin devine, în sfârșit, o cultură.

Ne place să degustăm, să apreciem calitatea vinurilor, să știm soiul de vin pe care îl consumăm și, totodată, un lucru benefic care este văzut – impactul și imaginea vinului pe piața internațională și anume faptul că suntem deja cunoscuți nu doar pentru un preț accesibil așa cum era acum 10 ani, ci și pentru calitate.

Astăzi, cu doamna Cristina Frolov vom discuta despre industria vinului, despre piață de desfacere și potențialul acestui produs pe piața externă.

NOTĂ. Interviul a fost filmat pe data de 8 octombrie 2021. 

Doamna Frolov, vă mulțumim pentru că ați acceptat invitația noastră și vă rugăm să ne spuneți despre cum vedeți astăzi piața vinului în Republica Moldova.

Cristina Frolov: Cu siguranță efortul producătorilor care în ultimii ani au promovat foarte intens cultura vinului aici, acasă, datorită producătorilor care au deschis crame

și oferă servicii turistice astfel, cultivând cultura și consumul vinului într-o atmosferă și intr-un în anturaj corect, cu asocieri gastronomice corecte, de asemenea trebuie să mulțumim tuturor specialiștilor din domeniu somelierilor, specialiștilor din restaurante sau lucrătorilor din domeniul HORECA, celor care au deschis wine-baruri și au transformat restaurantele în mici hub-uri, centre culturale în ale vinului și ale gastronomiei și lucrează cot la cot împreună cu Oficiul Național al Viei și vinului și cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, întru a promova vinul ca fiind un element de cultură și nu o băutură.

Un fenomen pe care îl urmărim.

– Astăzi vorbim despre mai multe piețe de desfacere pentru vinul Republicii Moldova, întru promovarea exporturilor. Care sunt planurile și viziunea Oficiului Național în acest sens?

Cristina Frolov:  În urma unei reforme interne pe care am început-o de îndată ce am intrat în acest Oficiu, mi-am ocupat locul de director al Oficiului Național al Viei și Vinului, conform acestei reforme instituția lucrează pe patru axe strategice – de dezvoltare pentru întreaga industrie.

Prima și cea mai importantă axă este promovarea și consolidarea imaginii Moldovei ca un important stat vitivinicol și cea de a doua este identificarea a noi oportunități de export și lărgirea distribuției exportului de vinuri și produselor viticole din Republica Moldova.

Conform acestor două axe, una dintre cele mai importante provocări cu care ne confruntăm astăzi, este creșterea piețelor de desfacere, de fapt, numărul de piețe de desfacere care ar consuma vin cu valoare adăugată.

În ultimii ani suntem martori și ne bucurăm, să spunem, să afirmăm, a unei creșteri importante a consumului și a exportului de vin îmbuteliat din Republica Moldova.

Dacă până acum doi ani, până la pandemie, raportul exportului constituia 30% vinuri îmbuteliate și 70% vinuri vrac, din cauza inclusiv și a pandemiei și a schimbărilor globale la nivel de consum, astăzi suntem martorii unei creșteri majore a exportului vinurilor îmbuteliate cu valoare adăugată mai mare.

De aceea, exportul sumar este mult mai mare decât a fost până acum or, exportul de vinuri îmbuteliate este de 40% versus 60% vinuri în vrac.

Deci dacă am compara anul 2021 cu anul 2020, putem cu siguranță spune că valoric exportul de vinuri a crescut cu 14%, chiar dacă în volum avem o scădere de circa 10%, valoarea adăugată este mai mare. Putem concluziona că vinul de calitate a fost exportat mai mult inclusiv în țările din regiune, pentru că România este piața numărul unu pentru noi și, la fel, avem o creștere generală a exportului de vinuri îmbuteliate.

Valoarea acestora a crescut cu 26%, comparând anul 2021 cu anul 2020, aceeași perioadă.

Chiar dacă avem 6% creștere în volum, valoric este o creștere de 26%. Asta ne dă speranțe, de fapt, că toate eforturile care au fost depuse de Oficiul Național vișinului pentru a promova brandul de țară vinicolă Wine of Moldova – o Legendă Vie pe piețele emergente și inclusiv cea de România, dă roade.

Interviul poate fi citit integral pe Bani.md. 

Realitatea Live

28 Oct. 2021, 14:05
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
28 Oct. 2021, 14:05 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Au început să discute despre situația din Chișinău cu privire la conectarea blocurilor la agentul termic, despre criza din sistemul de sănătate și evoluția epidemiologică, însă au ajuns să se acuze reciproc și să calculeze cine are parte de mai multă promovare pe rețelele de socializare. S-a ajuns la această situație din cauza crizei gazelor naturale în Republica Moldova, subiect care l-a scos din sărite pe edilul Capitalei, Ion Ceban, iar ulterior și pe consilerul PAS, care este și director al „Poștei Moldovei”, Roman Cojuhari.

Cei doi și-au împărțit acuzații, după ce Ion Ceban a reiterat că este indignat de faptul că guvernarea PAS ascunde aspecte importante în legătură cu achizițiile de gaz din surse alternative și că nu-și asumă lucruri importante, precum ar fi deconectarea instituțiilor statului de la agentul termic.

În replică, Roman Cojuhari l-a acuzat pe Ceban de populism.

„Domn primar dumneavoastră astăzi deja a nuștiu a câta oară sau vă contraziceți sau vorbiți și minciuni, faceți populism. Vă spun și de ce. Pe de-o parte spuneți că primarul e de vină, dar în același timp spuneți că toți sunt de vină, numai nu primarul. Că Parlamentul e de vină, că Guvernul, că nuștiu cine mai e de vină, dar cine e de vină că s-a ajuns în criza care este de azi cu gazele, nu tot voi care ați fost la guvernare în ultimii doi ani? Nu e despre asta, ci despre minciunile și populismul pe care-l faceți acum, marea majoritatea a instituțiilor la care ați făcut referință nu sunt conectate la agentul termic. Nu e cazul să veniți cu acuzații și aberații și cu niște demersuri care nu sunt argumentate și adevărate, nu duceți opinia publică în eroare. Nici Guvernul, nici Președinția și nici alte instituții publice nu sunt conectate la agentul termic. De Parlament, acuș, încă nu mi-o fost comunicat”, a declarat consilierul PAS, directorul „Poștei Moldovei”, Roman Cojuhari.

A fost însă, în mod repetat, contrazis de primarul general al Capitalei care spune că are informații veridice precum că în timp ce oamenii îngheață. mai multe instituții din subordinea Guvernului au parte de căldură.

„Eu cred că dumneavoastră personal și autoritățile centrale trebuiau să vină cu mesaj public, nu primarul să spună, că vă deziceți de agentul termic până nu rezolvați problema și ați fi arătat corect în raport cu oamenii, dar în momentul în care nu furnizați căldură oamenilor și eu știu cu certitudine că sunt conectate foarte multe instituții guvernamentale, dacă vreți vă dau și lista, și vă deconectați în mod benevol pentru că asta o să vă slaveze măcar o parte din obraz”, a declarat edilul Capitalei, Ion Ceban.

A urmat „războiul” replicilor în privința promovării pe rețelele sociale.

„- Ceban: Aveți două persoane aici care vă filmează și vă pun pe rețelele de socializare. A cui este angajat acest domn?

– Cojuhari: Și dumneavoastră, din banii cui achitați promovarea, banerele de pe Facebook? Când o să publicați rapoarte cât achitați pentru promovare pe rețelele sociale și din a cui bani, atunci o să vă răspund și eu.”

Scandalul celor doi a fost întrerupt de un consilier socialist care l-a luat la rost pe consilierul PAS, Roman Cojuhari.

„Mi se pare că trebuie de oprit această manipulare din CMC. Atunci când contractul și prețul la gaz este un secret, eu cred că dvs. trebuie să vă închideți gura și să vă fie rușine în fața a tot poporul din Moldova pentru acest secret al tarifului la gaz”, a mai adăugat consilierul socialist Alexandr Odințov.

Realitatea.md menționează că anterior în rundele de negocieri cu cei de la Gazprom, autoritățile de la Chișinău nu au reușit să convină asupra unor condiții reciproc avantajoase și nu a fost semnat vreun acord în privința livrării gazelor naturale din Federația Rusă. Între timp, Guvernul caută soluții de alternativă și a reușit să procure câteva milioane de m3 de gaze de la companii înregistrate în UE.

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău