Curs valutar
 • EUR
  20.3375
  -0.1303%
 • USD
  17.5407
  0.1192%
 • RUB
  0.2496
  -1.1619%
 • RON
  4.1099
  -0.1484%
 • UAH
  0.6650
  0.2707%

BANI.MD I Șantaj?! Gazprom încearcă să condiționeze trecerea datoriei Moldovagaz la bugetul de stat

12 Oct. 2021, 14:20
 // Categoria: Economie // Autor:  Petru Cosoi
12 Oct. 2021, 14:20 // Economie //  Petru Cosoi

Chișinăul încearcă să semneze contractul de livrare a gazelor, însă Gazprom condiționează politic negocierile, care ar fi trebuit să fie economice. Acum o săptămână, concernul rus anunța că a redus cu 35% livrările de gaz pentru Republica Moldova. Or, potrivit fostului director ANRE, Victor Parlicov, ”acțiunea Gazpromului a fost mai curând un demers al Kremlinul, a fost o parte a dialogului politic pe dimensiunea gazelor. Guvernul a încercat să spună că Chișinăul încearcă să discute detaliile tehnice ale noului contract la gaze, dar Kremlinul obligă autoritățile să discute politic”, scrie BANI.MD

M-aș fi bucurat ca probleme să fie doar la nivel tehnic pe care le-a enunțat ministrul Spînu cu datoria de 450 mil. USD și pachetul energetic trei, dar se pare că lucrurile stau altfel. Gaz va fi, problema mare va fi prețul. Cei de la Gazprom ne-au prins pe picior greșit. Dacă această problemă era anul trecut, noi puteam să cumpărăm gaz din altă sursă și mai ieftin. Problema este că acum noi gaze putem cumpăra și din alte surse, doar că va fi mai scump. Limitele la care Gazprom poate împinge prețurile în sus nu sunt infinite”, a declarat Victor Parlicov la emisiunea ”Cutia Neagră”.

Potrivit lui, furnizorii speculativi au rolul de a găsi cel mai ieftin gaz, dar cel al Moldovagaz e să asigure cu gaz. Greșeala Moldovagaz este că a încercat să balanseze între aceste două piețe și a admis modificarea formulei din contract începând cu ianuarie 2021.

În prezent, trebuie să se lucreze pe găsirea alternativelor cât mai ieftine și să se lucreze cu partenerii occidentali pentru a finanța această diferență de preț și nu integral ci pentru cei social vulnerabili”, a menționat Parlicov.

Vezi articolul integral pe BANI.MD. 

Realitatea Live

28 Oct. 2021, 13:32
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
28 Oct. 2021, 13:32 // Actualitate //  Valentina Buză

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a depus demersuri de aplicare a arestului preventiv în privința unei femei din Moldova și a unui cetățean irakian, într-un dosar penal anunțat anterior în presă, privind organizarea migrației ilegale din Ucraina, cu tranzitarea Moldovei spre România.

„Învinuiții sunt membri ai unui grup criminal organizat internațional și aveau rolul de cazare a cetățenilor sirieni în Chișinău, ulterior – transportarea lor spre frontiera cu România și indicarea locației pentru traversarea ilegală a Prutului. De asemenea, aceștia se angajaseră să intermedieze comunicarea sirienilor cu organizatorii din statul vecin, în scopul asigurării transportării lor spre Germania”, se arată în nota informativă a PCCOCS.

Potrivit materialelor dosarului, cetățenii sirieni se refugiaseră în Irak, de unde au sosit legal în Ucraina, pe cale aeriană.

Pentru implicarea în comiterea faptelor infracționale, membrii grupului criminal internațional urmau să primească a câte 13.000 euro de la fiecare cetățean sirian, în diferite tranșe.Investigațiile continuă, în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor.

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău