Curs valutar
 • EUR
  20.3375
  -0.1303%
 • USD
  17.5407
  0.1192%
 • RUB
  0.2496
  -1.1619%
 • RON
  4.1099
  -0.1484%
 • UAH
  0.6650
  0.2707%

Fost director ANRE: Gazprom vrea să ne dea o lecție politică, de a forța Chișinăul să treacă la discuții politice

12 Oct. 2021, 08:13
 // Categoria: Economie // Autor:  Petru Cosoi
12 Oct. 2021, 08:13 // Economie //  Petru Cosoi

Lipsa evoluțiilor pe subiectul contractului de achiziție a gazului este o încercare a Gazprom-ului de a ne da o lecție politică. Este opinia fostului director ANRE, Victor Parlicov, potrivit căruia Moscova și-ar dori implicarea în negocieri a factorilor de decizie politici de la Chișinău. În același timp, potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță, în funcție de succesul sau eșecul negocierilor dintre Chișinău și Moscova, tariful la gazele naturale pentru consumatorii finali va crește cu cel puțin 30%, notează IPN.

Fostul director ANRE, Victor Parlicov, spune că există suspiciuni rezonabile că actuala criză a gazelor cu care se confruntă Republica Moldova ar fi pregătită de Moscova cu concursul factorilor de decizie din stânga Nistrului. Potrivit expertului, anunțul Centralei de la Curciurgan privind potențiale sistări de livrare a energiei electrice nu a fost întâmplător.

„A existat un element de pregătire a acestei crize din partea Federației Ruse și a regiunii transnistrene. Centrala termoenergetică de la Cuciurgan a achiziționat rezerve de cărbune și a trecut, parțial, pe cărbune. Dar cărbunele trebuie plătit, spre deosebire de gaz, care vine acolo, practic, gratuit. Este o încercare de a da o lecție politică, de a forța autoritățile de la Chișinău să treacă la discuții politice direct. Gazprom a demonstrat ca vrea să discute cu premierul sau cu președintele”, a spus Victor Parlicov în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

În același timp, potrivit expertului economic, Veaceslav Ioniță, oricare ar fi evoluțiile negocierilor dintre Chișinău și Moscova, consumatorii Republicii Moldova nu vor putea fi scutiți de o majorare a tarifului la gazele naturale. Cel mai sumbru scenariu ar fi dublarea acestuia, spune Ioniță.

„Tariful va crește între 30% și 100%. Dacă acum avem 4 lei și 20 de bani, va fi de la 5 lei 50 până la 9 lei. Dacă vom avea cel mai prost scenariu, atunci Guvernul jumătate din creșterea de preț ar trebui s-o ofere sub formă e compensații până la consumul de 100 m3 pe lună, e vorba de cel mai mare număr de consumatori, și atunci efortul financiar anual ar fi de 600 de milioane de lei din bugetul de stat”, a spus Veaceslav Ioniță.

Contractul de achiziție a gazului dintre MoldovaGaz și concernul rus Gazprom a expirat la 30 septembrie și a fost prelungit până la sfârșitul lunii octombrie. Pentru luna octombrie a fost convenit prețul de achiziție de 790 de dolari pentru o mie de metri cubi. Vicepremierul Andrei Spînu spune că în negocierile cu Gazprom, Chișinăul insistă pe prelungirea vechiului contract cu vechea formulă de calcul.

Realitatea Live

28 Oct. 2021, 14:35
 // Categoria: Societate // Autor:  Tatiana Rusnac
28 Oct. 2021, 14:35 // Societate //  Tatiana Rusnac

Conducerea Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) a chemat la masa de discuții operatorii economici, distribuitori de medicamente din țară.

La această întrevedere au fost pus în discuții subiectul ce vizează procedurile de import, cu accent pe modalitățile de import și provocările care apar în cadrul acestei proceduri.

„În cadrul întrunirii conducerea Agenției a făcut o prezentare amplă despre procedura de import a medicamentelor, s-au discutat aspecte ce țin de legislația care stă la baza importului de medicamente autorizate/neautorizate, formularele și procedurile necesare în acest sens, precum și tipurile de cereri de import, dar și pașii care asigură importul produselor medicamentoase autorizate/neautorizate. Un accent aparte însă a fost pus pe importul neautorizat și aspectele ce țin de acesta. Conducerea AMDM a ținut să menționeze că a fost actualizată componența comisiei care examinează cererile de acest tip de import, despre frecvența de convocare a ședințelor care se planifică să se realizeze lunar, dar și la necesitate”, anunță AMDM.

De asemenea, s-a precizat în cadrul întrunirii că toate cererile pentru importul neautorizat a fost grupat în trei categorii mari:

– cereri de import care se bazează pe prevederile Ordinului MS nr. 739 cu privire la autorizarea medicamentelor;
– cereri de import destinate importului bazat pe procedurile de Licitații publice;
– cereri de import destinate punerii pe piață a medicamentelor;

S-a specificat că pentru acceptarea importului prin aceste 3 tipuri de cereri de import se vor lua în considerare criterii clare care, de altfel, au fost aduse la cunoștință participanților.

„O atenție deosebită a fost acordată subiectului privind erorile admise la depunerea dosarului de import care, în consecință, duc la tergiversarea procedurii de eliberare a autorizației de import. Întrevederea, la care au fost invitați operatorii economici, distribuitori de medicamente din țară, s-a încheiat cu sesiunea întrebări-răspunsuri, fiind dezbătute și o serie de subiecte, dar și probleme ce vizează aspectele logistice suplimentare. Participanții la discuții au salutat organizarea unor asemenea întruniri, iar, la rândul său, conducerea AMDM le-a dat asigurări acestora că vor beneficia de tot suportul necesar, dar și de maximă transparență din partea instituției”, se mai arată în comunicatul agenției.

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău