Curs valutar
 • EUR
  20.1131
  0%
 • USD
  17.7371
  0%
 • RUB
  0.2404
  0%
 • RON
  4.0641
  0%
 • UAH
  0.6510
  0%

Publicația americană The Hill: Președintele Biden înțelege importanța locației strategice a Moldovei

12 Oct. 2021, 08:05
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Cosoi
12 Oct. 2021, 08:05 // Politica //  Petru Cosoi

E timpul cel mai prielnic pentru ca Statele Unite, Uniunea Europeană și organismele internaționale, precum Banca Mondială și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare să-și sporească și să-și consolideze semnificativ angajamentul față de Moldova, scrie The Hill, site-ul de știri politice care concurează în SUA cu CNN și Politico, scrie IPN.

Autorul Daniel F. Runde de la Centrul de Studii Strategice și Internațioanle din Washington, susține că realitățile, constituite în țara noastră după alegerile din 11 iulie, oferă Statelor Unite o oportunitate strategică de a-și promova agenda și de a consolida poziția democrației într-o regiune atât de critică. Atât mărimea redusă a țării, cât și actuala ei aliniere politică întrunesc cele mai bune condiții pentru a consolida instituțiile și parteneriatele în scopul obținerii unui exemplu de bună guvernare în regiune.

În special, despre problema transnistreană Daniel Runde spune că Moscova a oferit sprijin militar Tiraspolului, iar disputa asupra teritoriului moldovenesc din stânga Nistrului continuă până în prezent: în Transnistria sunt staționați aproximativ 1.500 de „pacificatori” ruși. Președintele Sandu a pledat pentru îndepărtarea acestor trupe rusești la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite luna trecută, amintește expertul. Conflictul înghețat al Moldovei cu Rusia și aflarea acestui conflict în centrul politicii interne moldovenești au făcut ca democrația să devină componenta de bază a votului din iulie trecut.

Prin alegerea partidului care a propulsat-o pe Maia Sandu și constituirea unei majorități dominante de 63% în parlamentul țării, moldovenii au emis un verdict clar cu privire la direcția în care ar dori să meargă țara lor. Acum este timpul ca Occidentul să răspundă, spune formatorul de opinie.

El amintește că, în 2011, Joe Biden, în calitate de vicepreședinte al SUA, a devenit oficialul de rangul cel mai înalt al SUA, care a vizitat Moldova. „Președintele Biden înțelege importanțaa locației strategice a Moldovei”, subliniază Daniel Runde.

Aflată în prima linie de acordare a ajutorului, Agenția SUA penetru Dezvoltare Internațională (USAID) deja a promis 55 de milioane de dolari Moldovei, dar aceasta prea puțin diferă de ajutoarele oferite pe vremea administrației Trump. Președintele Biden nu numai că ar trebui să continue acest efort, ci să-l intensifice printr-un angajament mai mare și un sprijin financiar semnificativ în contextul relațiilor bilaterale.

Autorul consideră că dublarea asistenței din partea tuturor partenerilor și angajamentul de a vaccina întreaga țară cu vaccinuri occidentale ar avea un rapid impact substanțial pentru un aliat american pro-occidental și pro-democrație, care, pe lângă aceasta, este suficient de compact și de agil pentru a progresa repede, ceea ce ar servi ca exemplu pentru ceilalți subiecți din această regiune importantă din punct de vedere strategic.

Cât privește comerțul, Runde notează că 67% din exporturile Moldovei și 52% din totalul comerțului său merg în țările UE, Rusia scăzând la doar 10%. Această se datoreazăă inclusiv faptului că în 2010, SUA au acordat Moldovei, prin intermediul Millennium Challenge Corporation (MCC), 262 milioane de dolari pentru promovarea infrastructurii și producției agricole. Administrația Biden ar putea, de asemenea, extinde programele existente de creștere economică și guvernare ale USAID, precum și extinderea prezenței existente a Corpului Păcii. Îmbunătățirea cunoștințelor de limbă engleză a Moldovei i-ar ajuta pe toți moldovenii să-și diversifice modul de „conectare” la Occident.

Cel mai important este că Moldova ar fi un partener strategic pentru administrația Biden în avansarea agendei sale de combatere a corupției, identificată recent drept prioritate de securitate națională de bază, conchide formatorul de opinie.

Realitatea Live

05 Dec. 2021, 16:00
 // Categoria: Politica // Autor:  Maria Timofti
05 Dec. 2021, 16:00 // Politica //  Maria Timofti

Avocatul Partidului Politic „ȘOR” Vadim Banaru a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că împreună cu colegii săi, au contestat decizia Curții de Apel din Bălți privind excluderea Marinei Tauber din cursa electorală la Curtea Supremă de Justiție. Banaru a declarat că deciziile CEC și a instanțelor de judecată au fost luate „la indicații politice”. La fel, avocatul Marinei Tauber a spus că urmează să se adreseze Curtea Europeană a Drepturilor Omului. 

”Va veni momentul când Republica Moldova va fi condamnata pentru aceste abuzuri și cu sigurantă, persoanele care se fac vinovate de acest dezmăț vor fi atrase la răspundere, inclusiv și de răspundere penală în strictă conformitate cu legea” a declarat Vadim Banaru.

În această dimineață, 5 decembrie, Curtea de Apel Bălți a decis anularea înregistrării candidatului Partidului„ ȘOR, Marina Tauber. Magistrații au susținut decizia instanței de fond cu privire la anularea înregistrării Marinei Tauber din cursa electorală. Imediat după decizia pronunțată de CA Bălți, membrii Comisiei Electorale Centrale au anunțat suspendarea celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor locale din municipiul Bălți, exact cu jumătate de oră înainte de deschiderea secțiilor de votare.

 

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală