Curs valutar
 • EUR
  20.3640
  0.2362%
 • USD
  17.5198
  0.2363%
 • RUB
  0.2525
  0.9901%
 • RON
  4.1160
  0.2138%
 • UAH
  0.6632
  0.196%

Câte zile trebuie să muncească un moldovean pentru a cumpăra un IPhone 13 Pro

11 Oct. 2021, 22:34
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Mădălina Sorokovsky
11 Oct. 2021, 22:34 // Sci-tech //  Mădălina Sorokovsky

Portalul Iphone Index 2021 a publicat datele din fiecare ţară care arată cât trebuie să muncească un cetățean pentru a cumpăra un iPhone 13 Pro, cu 128 GB stocare. În timp ce unii dintre cetăţeni trebuie să muncească o lună sau chiar mai mult, pentru un astfel de telefon, alţii l-ar putea cumpăra după doar câteva zile de muncă, în unele ţări într-o săptămână sau chiar mai puţin, scrie portalul de știri economice Bani.md.

Ţările în care cetăţenii îşi pot cumpăra un iPhone 13 Pro foarte repede sunt Elveţia, în 4,4 zile de muncă, Statele Unite, în 5,9 zile de muncă, Luxembourg, în 6,4 zile de muncă, Australia, în 6,4 zile de muncă şi Danemarca cu 6,9 zile de muncă necesare. Aceste cifre sunt calculate folosind salariile medii rezultate din datele publice din fiecare ţară, deci realitatea poate varia, în funcţie de locul de muncă al fiecărui cetăţean în parte.

La capătul celălalt al clasamentului avem ţări precum Turcia, cu 92,5 zile de muncă necesare, Filipine cu 90,2 zile, Brazilia, cu 79,2 de zile, India cu 75,7 zile şi Mexic cu 49,3 zile de muncă. Republica Moldova nu a fost inclusă în acest studiu, însă folosind datele publice disponibile în acest moment, putem calcula cât trebuie să muncească un moldovean cu salariu mediu pentru a-şi putea cumpăra un iPhone 13 Pro.

Salariul brut pe economie în Republica Moldova era de 9 044 lei în trimestrul doi al acestui an. Astfel, cineva cu salariu mediu face aproximativ 417 de lei pe zi (21 zile lucrătoare pe lună). Un iPhone 13 Pro costă 29 000 lei în magazin, cu 128 GB stocare. Astfel, împărţind costul telefonului la suma pe care un moldovean cu salariul mediu o face pe zi, rezultă că acesta trebuie să lucreze 69,5 zile fără să ia în calcul alte costuri pentru a cumpăra acest model.

Astfel, Republica Moldova stă mai bine din acest punct de vedere decât India, Brazilia şi Filipine, însă este în urma Mexicului (49,3), Muntenegrului (46,7), Tailandei (43), Rusiei (42,1) şi Ungariei (31,3 zile).

Realitatea Live

26 Oct. 2021, 22:46
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
26 Oct. 2021, 22:46 // Societate //  Realitatea.md

Compania Accent Electronic a luat act de materialul de investigație semnat de echipa „CU SENS”, în care se relatează despre cum se prăfuiesc cele 10.000 de laptopuri cumpărate de Ministerul Educației în toamna anului 2020. Precizăm că Accent Electronic a fost desemnată câștigătoarea licitației respective.

Nu vom contesta conținutul și calitatea anchetei jurnalistice, dar vom atrage atenția că jurnaliștii „CU SENS” au încălcat legea și codul deontologic, în ceea ce ne privește. Au sunat la recepția companiei noastre, au cerut să discute cu un specialist în tendere și au înregistrat discuția fără permisiune, apoi au difuzat un citat audio trunchiat.

În lumina celor expuse, Accent Electronic vine cu următoarele precizări:

Compania a câștigat licitația în baza celui mai mic preț oferit. Acest lucru a fost posibil, în urma unor eforturi considerabile prin care am reușit să convingem producătorul să ne expedieze un lot, la preț mai mic chiar și decât costul de producție. Altfel spus, producătorul de calculatoare „Lenovo”, a făcut un act de binefacere Guvernului R.Moldova, la rugămintea insistentă a Accent Electronic – distribuitor și partener oficial în R.Moldova;

Urmare a prețului preferențial oferit de Producător și Accent Electronic, Ministerul Educației a economisit circa 11 milioane de lei;

Prețul oferit de Producător și Accent Electronic a fost cu 635.800 de dolari mai mic decât următorul preț înscris la licitație. Este pentru prima dată în istoria licitațiilor publice la care participăm timp de 30 de ani, când diferența dintre oferta 1 și oferta 2 este de 22%;

Compania Accent Electronic a minimizat la maximum venitul net din această licitație, câștigul fiind de numai 1%. E bine știut că în alte situații similare, participanții urmăresc un venit minim de 7%.  Participarea Accent Electronic a fost cu intenția nobilă de a ne ajuta țara în vremuri pandemice (fără a detalia eforturile și riscurilor comerciale cărora ne-am expus);

Tenderul a fost organizat sub stricta monitorizare a Băncii Mondiale, iar cerințele au fost printre cele mai exigente. Atât companiile participante la tendere publice, cât și instituțiile statului pot confirma că tenderele organizate sub egida BM, sunt cele mai transparente și mai exigente. Licitația a avut loc în regim LIVE;

Pentru comparație, calculatoarele cumpărate de Ministerul Educației prin intermediul licitației câștigate de Accent Electronic, au atins un cost mediu 5200 de lei cu tot cu sistem de operare licențiat. Or, costul minim al unui asemenea model de calculator, în magazinele din R.Moldova este de 12.000 de lei.

Accent Electronic nu a fost niciodată favorizată la licitațiile publice, cu atât mai mult în perioada guvernării PD (după cum insinuează jurnaliștii „CU SENS”). Toate tenderele câștigate au fost în baza celui mai mic preț oferit, or Accent Electronic este distribuitorul oficial și partener al principalilor producători de calculatoare cumpărate prin licitații publice (Lenovo, Dell, HP, Acer).

Drept dovadă a celor afirmate supra, putem spune că în timpul guvernării PD (2016), Accent Electronic a câștigat mai puțin de 1,55% din licitațiile publice. De cealaltă parte, o altă companie (Bass System) avea, în perioada menționată, o cotă de peste 83% din piața licitațiilor organizate de instituțiile de stat.

Facem apel la jurnaliștii care pretind că fac investigații să documenteze aceste cifre, înainte de a ne pune etichete defăimătoare. Condamnăm vehement sintagma „omul lui Plahotniuc” atribuită președintelui Accent Grup, domnului Vladimir Russu și cerem mass-mediei să nu promoveze speculații împrumutate din gura personajelor controversate și fugare cu care ne aflăm în litigii. În caz contrar, ne rezervăm dreptul să credem că instituțiile mass-media acționează în tandem cu aceste personaje și dreptul să acționăm în consecință.

Link către investigația „CU SENS”: https://www.youtube.com/watch?v=wm2lUJJVVOA

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău