Curs valutar
 • EUR
  20.3375
  -0.1303%
 • USD
  17.5407
  0.1192%
 • RUB
  0.2496
  -1.1619%
 • RON
  4.1099
  -0.1484%
 • UAH
  0.6650
  0.2707%

VIDEO Ingenios! Un bosniac a construit pentru soția sa o casă care se rotește. Acum priveliștile se schimbă!

11 Oct. 2021, 14:52
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Realitatea.md
11 Oct. 2021, 14:52 // Sci-tech //  Realitatea.md

În Bosnia, un bărbat a construit o casă rotativă pentru soția sa. Voyn Kazik, în vârstă de 72 de ani, era obosit de plângerile soției sale și de reparațiile interminabile. Așa că a decis să construiască o casă rotativă, astfel încât vederea de la ferestre să se modifice constant. El i-a replicat soției: „Vă voi construi o casă rotativă și o vei învârti cum vrei”.

„M-am săturat de lamentările ei constante vizavi de cum arată casa, așa că i-am spus că-i fac o casă rotativă, ca să o învârtă așa cum are ea chef”, mărturisește bosniacul Vojin Kusic într-un interviu acordat Reuters.

Proiectul a durat șase ani până la finalizare. Casa se învârte în jurul unei axe de șapte metri. Face o revoluție completă la cea mai mică viteză pe zi. Și la viteză maximă, revoluția durează doar 22 de secunde. Doar 22 de secunde, atât durează ca o casă să se învârtă complet în jurul propriei axe, lăsând impresia că urmează să decoleze din mijlocul unui câmp din nordul Bosniei.

Vojin Kusic este un fost antreprenor și actualmente pensionar, iar ideea a pornit de la soția sa, veșnic nemulțumită de priveliștea de la geam. A vrut să-i ofere femeii atât apusul, cât și răsăritul, la fereastra din dormitor, așa că a cocoțat întreaga casă pe o fundație hexagonală din beton dotată cu 12 roți reciclate de la un transportator militar. La cea mai mică viteză, locuința familiei bosniace face un cerc complet în 24 de ore. În timp ce se învârte, peisajul trece de la un câmp de porumb, la teren arat, pădure și, în final, la un râu.

Bosniacul se laudă cu faptul că locuința sa este mult mai rezistentă în fața cutremurelor decât casele vecinilor din orășelul Srbac.

„I-am rugat pe doctori să mă ajute să mai trăiesc măcar un an, pentru că am acest proiect în cap și nimeni nu va ști cum să-l termine”, spune Kusic.

Realitatea Live

28 Oct. 2021, 13:50
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
28 Oct. 2021, 13:50 // Actualitate //  Realitatea.md

Serghei Merjan a fost numit, pe un termen de șapte ani, în funcția de consilier pentru soluționarea contestațiilor, director general al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC). Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat, astăzi,  cu votul a 54 de deputați.

Serghei Merjan are studii în domeniul managementului administrației publice, finanțe, audit și contabilitate. Anterior, acesta a activat la Asociația PROMO-LEX, în calitate de expert în achiziții publice, la Banca Mondială și la Agenția de Servicii Publice. De asemenea, Serghei Merjan a fost coordonator de proiecte în cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Hotărârea intră în vigoare la data adoptării.

Concursul a fost anunțat pe 22 septembrie de către Comisia economie, buget și finanțe, după ce, pe 10 septembrie, Anatolie Zagorodnîi și-a depus cererea de demisie din funcția de consilier pentru soluționarea contestațiilor – director general al ANSC.

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău