Curs valutar
 • EUR
  19.8861
  0%
 • USD
  17.7261
  0%
 • RUB
  0.2374
  0%
 • RON
  4.0177
  0%
 • UAH
  0.6559
  0%

Procurorul general suspendat, arestat la domiciliu! Stoianoglo scapă de pușcărie și va sta următoarele 30 de zile acasă

08 Oct. 2021, 18:17
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
08 Oct. 2021, 18:17 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana au admis demersul procurorului pe caz, Victor Furtună, care a cerut instanței prelungirea arestului cu 30 de zile pe numele procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo. Demersul a fost admis parțial, însă.

Astfel, Stoianoglo își va petrece următoarele 30 de zile la domiciliu, ci nu în penitenciar. Stoianoglo spune că este o decizie incorectă, iar avocații săi o vor contesta.

„Magistrații au admis parțial demersul nostru. Urmează să studiem decizia, documentul și după vom lua o decizie dacă contestăm sau nu. Garanțiile deputaților au fost respinse. Urmează alte acțiuni de urmărire penală”, a declarat procurorul pe caz, Victor Furtună.

Decizia magistraților de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a fost transmisă în direct RLIVE.MD și RLIVE TV.

 

Protest în fața Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana

Ședința de judecată în care magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana urmau să examineze demersul procurorului pe caz, Victor Furtună, care a cerut instanței prelungirea arestului cu 30 de zile pe numele procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost dată peste cap de un grup de manifestanți. Deși urma să înceapă ședința la ora 09:30, aceasta a fost amânată.

În fața sediului Judecătoriei au venit zeci de manifestanți care au cerut eliberarea imediată a lui Stoianoglo și au strigat că „reținearea procurorului general într-un timp atât de scurt este o încălcare a legii”. La protest au venit un grup de activiști, liderii Mișcării Antimafie, dar și membrii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. PROTEST.

Solicitare de strămutare a cauzei la o altă instanță de judecată. Decizia CSJ

Stoianoglo a fost adus în fața magistraților fără cătușe, iar între timp, avocatul acestuia, Vasile Gafton a declarat că nu poate avea o discuție cu clientul său, întrucât procurorul pe caz ar împiedica acest lucru. ABUZURI?

Apărarea s-a adresat la Curtea Supremă de Justiție. A cerut strămutarea cauzei la o altă instanță de judecată, ci nu la cea de la Ciocana. Câteva ore mai târziu, magistrații CSJ au respins cererea avocaților lui Alexandr Stoianoglo. DECIZIA.

Recuzarea unui magistrat de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana

După ce magistrații Curții Supreme de Justiției au resprins cererea de strămutare a dosarului privind arestul pentru 30 de zile de la Judecătoria sectorului Ciocana la o altă instanță, avocații au venit cu o nouă cerere la instanță.

Vasile Gafton, avocatul lui Stoianoglo, a solicitat recuzarea lui Nicolae Corcea, judecătorul care urma să examineze demersul depus de procurorul pe caz, Victor Furtună, privind aplicarea arestului pentru 30 de zile pe numele lui Stoianoglo. Cererea a fost respinsă în cele din urmă. MOTIVUL.

A doua tentativă – cererea de recuzare a procurorului pe caz

Avocații procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo au depus o cerere la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana prin care au cerut recuzarea procurorului de caz, Victor Furtună. Solicitarea avocaților a fost respinsă de magistrați.

Amintim că Alexandr Stoianoglo a fost suspendat din funcția de procuror general pe data de 5 octombrie, după ce în ședința extraordinară a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) a fost desemnat procurorul anticorupție Victor Furtuna să investigheze pretinsele ilegalități, în urma sesizării deputatului PAS Lilian Carp împotriva procurorului general. Mai târziu, seara, au avut loc percheziții în biroul și acasă la el, după care a fost reținut pentru 72 de ore pe patru capete de acuzare: abuz de putere, depășirea atribuțiilor de serviciu, corupere pasivă și declarații mincinoase în fața organelor.

Potrivit sesizării lui Lilian Carp, în fapt, Alexandr Stoianoglo este învinuit că a permis acordarea indemnizației fostului procuror-șef al PCCOCS Nicolae Chitoroagă, în timp ce era urmărit penal; de faptul că a renunțat la învinuirile aduse lui Veaceslav Platon și în baza anumitor proprietăți deținute de Svetlana Curdova, soția sa; dar și de semnarea raportului referitor la proiectul privind modificarea Legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului prin care s-ar fi permis unor companii străine să efectueze spălări de bani în Republica Moldova. Alexandr Stoianoglo nu-și recunoaște vina și a susținut că este o răzbunare din partea guvernării.

Este de menționat că și adjuncții procurorului general au fost suspendați din funcție, iar din această cauză membrii CSP s-au întrunit într-o nouă ședință extraordinară, unde au ales ca interimatul șefiei Procuraturii Generale să fie asigurat de Dumitru Robu, care a mai exercitat această funcție în 2019, când Blocul ACUM (Platforma DA și PAS) era în coaliție cu PSRM.

Realitatea Live

26 Nov. 2021, 20:53
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
26 Nov. 2021, 20:53 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Ucraina a descoperit un complot pentru o lovitură de stat plănuită să aibă loc săptămâna viitoare, a anunțat vineri președintele țării, Vladimir Zelenski, potrivit Reuters. El a făcut dezvăluirea într-o conferință de presă în care a vorbit și despre creșterea amenințării militare din partea Rusiei.

„Ne confruntăm cu provocări nu numai din partea Federației Ruse – o posibilă escaladare, ci și cu provocări interne. Am primit informații că o lovitură de stat va avea loc în țara noastră pe 1 sau 2 decembrie”, a declarat Vladimir Zelenski.

El nu a dat detalii despre complot și nu a acuzat Rusia de implicare.

Rusia comasează trupe la granița cu Ucraina, iar Kievul, Statele Unite și NATO au ridicat îngrijorări privind un posibil atac, sugestie pe care Kremlinul a respins-o ca pe un zvon alarmist.

Moscova și Kievul s-au acuzat reciproc de creșterea tensiunilor în ultima perioadă, provocând temeri că conflictul dintre Ucraina și separatiștii pro-ruși s-ar putea transforma într-un război deschis.

„Avem controlul total la granițele noastre și suntem pregătiți pentru orice escaladare”, a mai spus Zelenski.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală