Curs valutar
 • EUR
  20.1131
  0%
 • USD
  17.7371
  0%
 • RUB
  0.2404
  0%
 • RON
  4.0641
  0%
 • UAH
  0.6510
  0%

ONG-urile, îngrijorate de cazul Stoianoglo: Vrem transparență! Nu acceptăm influențe politice!

08 Oct. 2021, 18:13
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
08 Oct. 2021, 18:13 // Actualitate //  Valentina Buză

La trei zile de la reținerea procurorului general suspendat din funcție, Alexandr Stoianoglo, societatea civilă a emis o declarație publică cu privire la modul în care acesta a fost reținut, dar și viteaza cu care de au loc anumite acțiuni. Mai exact, 23 de organizații non-guvernamentale au semnat  o declarație publică în care au solicitat nepolitizare, transparență și corectitudine maximă în cazul procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

De menționat că declarația organizațiilor vine după ce vineri, 8 octombrie, ex-președintele țării, în prezent președinte al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon, a adus mai multe acuzații societății civile precum că „tac ca aricii” ,  în timp ce procesul în care este implicat Stoianoglo este unul abuziv.

DECLARAȚIE PUBLICĂ

Solicităm nepolitizare, transparență și corectitudine maximă în cazul lui Alexandr STOIANOGLO

Organizațiile semnatare urmăresc cu cea mai mare atenție situația din jurul cazului Alexandr Stoianoglo. Este surprinzătoare viteza cu care a fost pornit dosarul penal împotriva dlui Stoianoglo efectuată reținerea și solicitarea de arestare a acestuia. Lipsa de informații nu ne permite să ne pronunțăm cu privire la temeinicia acuzațiilor aduse împotriva lui Alexandr Stoianoglo, în același timp considerăm imperios necesar ca procurorii și instanțele judecătorești să dea dovadă de transparență exemplară și respect față de prevederile legale.

Îndemnăm procurorii să facă publice faptele relevante, care să convingă societatea că această cauză nu este nefondată. De asemenea, sperăm că instanțele judecătorești, cel puțin în acest caz, vor examina minuțios argumentele invocate de procurori pentru arestare și îl vor pune imediat în libertate pe Alexandr Stoianoglo dacă există cele mai mici dubii cu privire la suficiența acestora.

Mai mult ca atât, trezesc îngrijorare informațiile apărute cu privire la pretinsele influențe exercitate asupra procurorului de caz, dar și informații credibile că avocații lui Alexandr Stoianoglo nu au posibilitatea sa comunice cu el. Astfel de practici sunt inacceptabile într-un stat de drept și solicităm investigarea imediată a acestora.

Facem un îndemn către judecători și procurori să nu accepte influențe politice, iar forțelor politice să se abțină de la politizarea cazului lui Alexandr Stoianoglo. Justiția trebuie să fie exercitată în sălile de judecată, nu în stradă sau în forurile politice.

Sperăm că acest caz nu este folosit de către procurori pentru a se revanșa, iar Consiliul Superior al Procurorilor va reacționa corespunzător la orice abatere comisă de procurori.

Lista organizațiilor ce susțin declarația

 1. Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM)
 2. Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”
 3. Institutul pentru Politici și Reforme Europene
 4. ONG „Terra-1530”
 5. Centrul Regional pentru Inițiative Sociale și Dezvoltare Durabilă
 6. Institutul de Politici Publice
 7. Consiliul National al Tineretului din Moldova (CNTM)
 8. Transparency International Moldova
 9. Asociația Promo-LEX
 10. Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă
 11. Asociația Presei Independente
 12. Fundația pentru Dezvoltare din Republica Moldova
 13. Comunitatea WatchDog.md
 14. Asociaţia Internaţională a Păstrătorilor Râului „Eco-Tiras”
 15. Asociaţia Obştească “Caroma Nord”
 16. Fundația Soros-Moldova
 17. Asociația pentru Politică Externă
 18. Amnesty International Moldova
 19. Alianţa pentru Eficienţă Energetică şi Regenerabile
 20. Eco-Răzeni
 21. IM Swedish Development Partner
 22. Centrul de Politici și Reforme Structurale din Republica Moldova
 23. Rețeaua Națională LEADER din Republica Moldova

Amintim că Alexandr Stoianoglo a fost suspendat din funcția de procuror general pe data de 5 octombrie, după ce în ședința extraordinară a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) a fost desemnat procurorul anticorupție Victor Furtuna să investigheze pretinsele ilegalități, în urma sesizării deputatului PAS Lilian Carp împotriva procurorului general. Mai târziu, seara, au avut loc percheziții în biroul și acasă la el, după care a fost reținut pentru 72 de ore pe patru capete de acuzare: abuz de putere, depășirea atribuțiilor de serviciu, corupere pasivă și declarații mincinoase în fața organelor.

Potrivit sesizării lui Lilian Carp, în fapt, Alexandr Stoianoglo este învinuit că a permis acordarea indemnizației fostului procuror-șef al PCCOCS Nicolae Chitoroagă, în timp ce era urmărit penal; de faptul că a renunțat la învinuirile aduse lui Veaceslav Platon și în baza anumitor proprietăți deținute de Svetlana Curdova, soția sa; dar și de semnarea raportului referitor la proiectul privind modificarea Legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului prin care s-ar fi permis unor companii străine să efectueze spălări de bani în Republica Moldova.

Alexandr Stoianoglo nu-și recunoaște vina și a susținut că este o răzbunare din partea guvernării.

Este de menționat că și adjuncții procurorului general au fost suspendați din funcție, iar din această cauză membrii CSP s-au întrunit într-o nouă ședință extraordinară, unde au ales ca interimatul șefiei Procuraturii Generale să fie asigurat de Dumitru Robu, care a mai exercitat această funcție în 2019, când Blocul ACUM (Platforma DA și PAS) era în coaliție cu PSRM.

Realitatea Live

05 Dec. 2021, 15:13
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Maria Timofti
05 Dec. 2021, 15:13 // Actualitate //  Maria Timofti

Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor locale noi își exprimă nedumerirea și dezacordul cu privire la decizia Comisiei Electorale Centrale de a suspenda desfășurarea celui de-al doilea tur al alegerilor locale noi pentru funcția de primar în circumscripția electorală municipală Bălți. Într-un comunicat de presă, plasat pe pagina oficială, este menționat că legislația electorală nu prevede procedura de suspendare a desfășurării turului doi de scrutin pe motivele indicate în hotărârea CEC.

„Promo-LEX a pledat constant pentru organizarea și desfășurarea unor alegeri libere și corecte în condițiile respectării legislației. Cu regret, cadrul legal lacunar, în combinație cu abuzurile unor concurenți electorali în ceea ce privește finanțarea campaniei au dus la suprimarea drepturilor alegătorilor, precum și a celorlalți concurenți la alegeri libere și corecte”, se arată în comunicat.

În acest context, Misiunea atrage atenția că, legislația electorală nu prevede procedura de suspendare a desfășurării turului doi de scrutin pe motivele indicate în hotărârea CEC. Mai mult, potrivit art. 26 alin. (1) lit. o) Cod electoral, CEC are obligația pozitivă de a „asigura efectuarea celui de al doilea tur de scrutin (…)”.

Misiunea constată că, deși legiuitorul a reglementat situația în care un concurent ar putea fi sancționat prin excluderea sa din cursă, nu a fost totuși prevăzută posibilitatea suspendării sau anulării alegerilor urmare a excluderii unui concurent în turul II a scrutinului. Reținem că, doar instanțele de judecată pot verifica și constata legalitatea alegerilor, confirma rezultatele acestora, sau după caz, nulitatea scrutinului.

Totodată, interpretarea CEC privind „imposibilitatea desfășurării celui de-al doilea tur al alegerilor locale noi pentru funcția de primar cu un singur candidat” (art. 145 alin. (2) din Codul electoral), nu corelează cu practica precedentă. Or, alegerile locale s-au desfășurat anterior și cu un singur candidat, iar rezultatele au fost confirmate de către instanța de judecată, respectiv de către Comisia Electorală Centrală. Un exemplu în acest sens sunt alegerile pentru funcția de primar al s. Hirova, r. Călărași din 14.05.2017, și alegerile pentru funcția de primar al comunei Lăpușna, raionul Hîncești, noiembrie-decembrie 2017.

Din aceste considerente, Asociația Promo-LEX susține în continuare interpretarea expusă în Opinia din 3 decembrie 2021 prin care turul II al alegerilor urma să fie organizat în condițiile art. 51. alin. 7, în buletinul de vot fiind aplicată ștampila cu mențiunea Retras în dreptul candidatul a cărui înregistrare a fost anulată.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală