UPDATE 17:00: Avocații lui Stoianoglo au depus o cerere prin care au cerut recuzarea procurorului de caz, Victor Furtună. Ulterior, magistrații au respins cererea.
UPDATE: Magistrații de la Ciocana au respins cererea prin care a fost solicitată recuzarea lui Nicolae Corcea.
După ce magistrații Curții Supreme de Justiției au respins cererea avocaților lui Alexandr Stoianoglo de strămutare a dosarului privind arestul pentru 30 de zile de la Judecătoria sectorului Ciocana la o altă instanță, avocații au venit cu o nouă cerere la instanță.
Vasile Gafton, avocatul lui Stoianoglo, a depus o cerere prin care a solicitat recuzarea lui Nicolae Corcea, judecătorul care urma să examineze demersul depus de procurorul pe caz, Victor Furtună, privind aplicarea arestului pentru 30 de zile pe numele lui Stoianoglo.
Gafton a comentat solicitarea sa.
„17 judecători de la Ciocana au semnat o declarație comună prin care au acuzat procurorul general de imixtiune în activitatea lor. Domnul Corcea a semnat această declarație? Da, domnul Corcea a semnat și el. Prin urmare există suspiciuni că nu va fi imparțial și obiectiv”, a declarat Vasile Gafton.
Colegii de la Rlive se află la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana și transmit totul în direct RLIVE.MD și RLIVE TV.
Amintim că Alexandr Stoianoglo a fost suspendat din funcția de procuror general pe data de 5 octombrie, după ce în ședința extraordinară a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) a fost desemnat procurorul anticorupție Victor Furtuna să investigheze pretinsele ilegalități, în urma sesizării deputatului PAS Lilian Carp împotriva procurorului general. Mai târziu, seara, au avut loc percheziții în biroul și acasă la el, după care a fost reținut pentru 72 de ore pe patru capete de acuzare: abuz de putere, depășirea atribuțiilor de serviciu, corupere pasivă și declarații mincinoase în fața organelor.
Potrivit sesizării lui Lilian Carp, în fapt, Alexandr Stoianoglo este învinuit că a permis acordarea indemnizației fostului procuror-șef al PCCOCS Nicolae Chitoroagă, în timp ce era urmărit penal; de faptul că a renunțat la învinuirile aduse lui Veaceslav Platon și în baza anumitor proprietăți deținute de Svetlana Curdova, soția sa; dar și de semnarea raportului referitor la proiectul privind modificarea Legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului prin care s-ar fi permis unor companii străine să efectueze spălări de bani în Republica Moldova.
Alexandr Stoianoglo nu-și recunoaște vina și a susținut că este o răzbunare din partea guvernării.
Este de menționat că și adjuncții procurorului general au fost suspendați din funcție, iar din această cauză membrii CSP s-au întrunit într-o nouă ședință extraordinară, unde au ales ca interimatul șefiei Procuraturii Generale să fie asigurat de Dumitru Robu, care a mai exercitat această funcție în 2019, când Blocul ACUM (Platforma DA și PAS) era în coaliție cu PSRM.