Curs valutar
 • EUR
  19.3233
  0%
 • USD
  17.7734
  0%
 • RUB
  0.1958
  0%
 • RON
  3.8839
  0%
 • UAH
  0.4518
  0%

FOTO Dorin Recean și Maia Sandu s-au întâlnit cu Ian Borg. Despre ce au discutat oficialii

12 Apr. 2024, 16:08
 // Categoria: Politica // Autor:  Cătălina Boico
12 Apr. 2024, 16:08 // Politica //  Cătălina Boico

Provocările regionale de securitate, în contextul războiului brutal al Federației Ruse împotriva Ucrainei, precum și aspectele aferente procesului de reglementare transnistreană au fost discutate astăzi, 12 aprile, la întrevederea premierului Dorin Recean cu președintele în exercițiu al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), ministrul afacerilor externe, europene și comerțului al Maltei, Ian Borg.

Prim-ministrul Recean a apreciat sprijinul Maltei pentru agenda europeană a Republicii Moldova și a accentuat rolul OSCE în identificarea unor soluții de durată pentru conflictul transnistrean. Potrivit premierului, autoritățile de la Chișinău continuă  dialogul cu partea transnistreană și optează în continuare pentru soluționarea pașnică a conflictului și crearea unui echilibru între asigurarea securității țării și necesitățile societății.

„Acțiunile Guvernului sunt orientate spre îmbunătățirea vieții cetățenilor atât a celor de pe malul drept, cât și a celor de pe malul stâng, iar obiectivul nostru prioritar rămâne integrarea Republicii Moldova în marea familie a Uniunii Europene”, a spus Dorin Recean.

De asemenea, oficialii au mai discutat depre subiectele ce țin de securitatea energetică a țării, dezvoltarea comerțului cu Uniunea Europeană, dar și promovarea drepturilor omului. Cu referire la conflictul transnistrean, a fost încurajat formatul de negocieri 1+1, precum și alte măsuri menite să consolideze încrederea între părți.

Totodată, și președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu Ian Borg, ministrul Afacerilor Externe, Europene și Comerțului al Maltei, care este și președintele în exercițiu al OSCE.

Șefa statului a subliniat importanța asistenței din partea statelor membre ale Uniunii Europene, inclusiv a Maltei, pentru a adopta cadrul de negociere și a începe oficial negocierile de aderare până la sfârșitul lunii iunie 2024.  De asemenea, în contextul cooperării cu Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, președinta Sandu a afirmat că autoritățile de la Chișinău își doresc reîntregirea țării pe cale pașnică, prin negocieri, respectând suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul granițelor recunoscute internațional.

Amintim că președintele în exercițiu al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), ministrul afacerilor externe, europene și comerțului al Maltei, Ian Borg, s-a întâlnit astăzi și cu vicepremierul Mihai Popșoi.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Mai 2024, 17:45
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cătălina Boico
18 Mai 2024, 17:45 // În Lume //  Cătălina Boico

Sâmbătă, preşedintele Filipinei, Ferdinand Marcos Jr, a declarat că ţara sa „va apăra în mod viguros ceea ce este al nostru”, într-o referire puţin voalată la tensiunile crescânde cu China din cauza disputelor maritime, relatează Digi24.ro.

Conduita împotriva intruşilor care nu respectă integritatea teritorială filipineză va fi ghidată de lege şi de responsabilitatea ca membru al comunităţii internaţionale care respectă regulile, a spus Marcos într-un discurs adresat cadeţilor militari absolvenţi.

Preşedintele filipinez a mai spus că „împotriva intruşilor care ne-au încălcat integritatea teritorială, vom apăra cu fermitate ceea ce este al nostru”. El nu i-a identificat pe intruşi, dar Filipinele şi China au fost implicate în confruntări din ce în ce mai mari în Marea Chinei de Sud, inclusiv după utilizarea de către China a tunurilor de apă care au dus la răniri şi daune materiale, un laser de calitate militară îndreptat către navele filipineze şi ceea ce Filipinele numesc „manevre periculoase” în calea navigabilă aflată în litigiu.

China revendică aproape toată Marea Chinei de Sud, un canal prin care se desfăşoară un comerţ naval de 3.000 de miliarde de dolari pe an, care include părţi revendicate de Filipine, Brunei, Malaezia, Taiwan şi Vietnam.

O hotărâre din 2016 a Curţii Permanente de Arbitraj a constatat că pretențiile Chinei nu au niciun temei legal.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală