Curs valutar
 • EUR
  20.7697
  0.0014%
 • USD
  17.6283
  -0.135%
 • RUB
  0.2427
  -0.3296%
 • RON
  4.1967
  -0.0048%
 • UAH
  0.6610
  -0.0151%

(FOTO) Două limuzine vechi „Gaz-14” și „ZIL 41047”, parcate în fața Parlamentului. Doritorii le pot admira

18 Mai 2021, 10:50
 // Categoria: Societate // Autor:  Petru Beregoi
18 Mai 2021, 10:50 // Societate //  Petru Beregoi

Cu ocazia Zilei Internaționale a Muzeelor, pe parcursul zilei de astăzi, Muzeul Parlamentului Republicii Moldova organizează un șir de activități de informare a publicului despre istoria Legislativului, care au loc, inclusiv, în regim online, dar și expunerea în fața instituției a două automobile de epocă.

În fața clădirii instituției au fost expuse două automobile de epocă – Limuzina „Gaz-14”, anul producerii 1977, și „ZIL 41047”, anul fabricării 1989. Mașinile, aflate în dotarea garajului Parlamentului, au fost utilizate de Mircea Snegur și de Petru Lucinschi, ex-președinți ai organului legislativ.

Expoziția poate fi vizionată pe parcursul zilei de astăzi, în scuarul din fața Parlamentului.

Tot astăzi, sunt lansate tururi ghidate virtuale care cuprind imagini video și foto, descrieri detaliate ale celor mai importante săli din cadrul clădirii Parlamentului, exponatelor din muzeu, prezentate în contextul unor evenimente istorice sau politice cu însemnătate mare.

Oficiile Teritoriale de Informare ale Parlamentului (OTIP) din Edineț și Leova vor desfășura o videoconferință care va conecta trei muzee din țară – Muzeul Parlamentului Republicii Moldova, Muzeul de Istorie și Etnografie din satul Țaul, raionul Dondușeni, și Muzeul de Istorie și Etnografie din orașul Leova. Tema întâlnirii este  ”Muzeul modern – spațiu atractiv pentru viața comunității”

Precizăm că, Muzeul Parlamentului a fost creat la 23 mai 2017. Expoziția de inaugurare a muzeului a adunat împreună deputați din primul Parlament, ambasadori, tineri și deputați și a început cu o modestă expoziție de fotografie și documente adoptate de Sfatul Țării.

Actualmente, aici se păstrează peste 30 de tablouri, 87 de suvenire, numeroase documente istorice, aproape 90 de cărți și cca 180 de fotografii.

În acest an, Muzeul Parlamentului a fost completat cu cca 500 de copii ale documentelor oferite de Arhiva Națională a Republicii Moldova, care reprezintă o retrospectivă a parlamentarismului în timpul Sfatului Țării. Acestea urmează a fi digitizate pentru a le aduce la cunoștința unui număr cât mai mare de cetățeni.

Realitatea Live

19 Sept. 2021, 19:09
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
19 Sept. 2021, 19:09 // Life //  Mădălina Sorokovsky

Fosta campioană sovietică la şah Nona Gaprindashvili a intentat un proces de defăimare împotriva Netflix solicitând plata unor despăgubiri în valoare de cinci milioane de dolari, din cauza unei replici din serialul „The Queen’s Gambit” care este, potrivit avocaţilor şahistei, falsă şi sexistă.

Vedetă a şahului sovietic din anii 1980, considerată o adevărată eroină în Republica Georgia din Caucazul de Sud, jucătoarea a fost portretizată în ultimul episod al serialului drept o campioană care nu a „înfruntat niciodată bărbaţi”.

În plângerea depusă în numele şahistei la un tribunal federal din Los Angeles, se spune că referinţa la persoana acesteia „îi dezonorează realizările în faţa milioanelor de oameni care urmăresc serialul”.

Potrivit documentelor juridice consultate de Reuters, şahista, de cinci ori campioană mondială, a fost prima femeie din istorie care a obţinut titlul de maestră internaţională a şahului într-un sport dominat de bărbaţi.

Gaprindashvili cuncurase împotriva a cel puţin 59 de jucători bărbaţi până în 1968, anul în care este plasată acţiunea episodului serialului, potrivit documentelor judiciare.

Netflix nu a dat curs imediat unei solicitări de a comenta pe marginea acestui subiect, dar, potrivit presei americane, a spus că-şi va apăra cu fermitate punctul de vedere.

„Credem că afirmaţia nu are niciun temei”, a spus un purtător de cuvânt al gigantului american din domeniul streamingului, potrivit articolelor apărute în presă.

„The Queen’s Gambit”, ecranizarea unui roman din 1983 semnat de Walter Tevis, spune povestea unei tinere orfane, Beth Harmon, care devine cea mai bună jucătoare de şah din lume în perioada Războiului Rece.

Harmon, care e interpretată de Anya Taylor-Joy, este descrisă de Netflix ca fiind ”hotărâtă să cucerească graniţele tradiţionale stabilite în lumea dominată de bărbaţi a şahului competitiv”, scrie Agerpres.

Serialul a fost recompensat cu două Globuri de Aur în 2021 şi a obţinut 18 nominalizări la cea de-a 73-a ediţie a Primetime Emmy Awards care va avea loc în acest weekend.

Avocaţii lui Gaprindashvili susţin că serialul, lansat în octombrie 2020, i-a adus prejudicii profesionale şi doresc eliminarea replicii în care se spune că şahista nu ar fi jucat niciodată cu bărbaţi, replică pe care o etichetează ca fiind grosolan de sexistă şi depreciativă.

Netflix i-a angajat pe rusul Garri Kasparov, fost campion mondial la şah, şi pe americanul Bruce Pandolfini, maestru naţional, drept consultanţi de specialitate ai serialului.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române