Curs valutar
 • EUR
  20.3925
  -0.2673%
 • USD
  18.0408
  -0.0466%
 • RUB
  0.2276
  -3.5149%
 • RON
  4.1239
  -0.2619%
 • UAH
  0.6351
  -0.3779%

FOTO EcoVisio și-a propus să facă curățenie în satele Rîșcova, Miclești, Stețcani și Peresecina, din Criuleni și Orhei

29 Nov. 2021, 18:10
 // Categoria: Societate // Autor:  Petru Cosoi
29 Nov. 2021, 18:10 // Societate //  Petru Cosoi

Au demonstrat că le pasă și că doar prin implicare se produce schimbarea! Vorbim despre oamenii din satul Rîșcova, Criuleni, care, impulsionați de Asociația Obștească „EcoVisio”,  au decis să participe la dezvoltarea serviciului de management al deșeurilor. Proiectul, finanțat de Uniunea Europeană, a inclus și satele Miclești, Stețcani și Peresecina.

„Cu toții ne dorim ca drepturile noastre să fie respectate, inclusiv cel la un mediu curat. Pentru acest lucru însă, este necesar să achităm la timp taxa pentru serviciul de evacuare a deșeurilor”. Este mesajul prin intermediul căruia, Asociația Obștească „EcoVisio” i-a convins pe oamenii din Rîșcova, Criuleni, să achite 9 lei în loc de 3 pentru transportarea reziduurilor menajere.

„Situația colectării și prelucrării gunoiului în Republica Moldova poate fi catalogată, cu certitudine, drept una de criză. Doar 170 din 916 localități rurale din țara noastră au un serviciu de evacuare a gunoiului, iar sate în care acesta se colectează separat sunt și mai puține. În urma discuțiilor cu oamenii, am ajuns la concluzia că suma tarifelor trebuie majorată de la 3 la 9 lei, deoarece procesul era nesustenabil, spune  managerul de proiect al Asociației Obștești „EcoVisio”, Nataliia Oleatovschi.

Majoritatea oamenilor din sat au înțeles din start mesajul și a fost de acord să achite mai mult, doar pentru a avea parte de un mediu mai curat. Noul tarif a intrat în vigoare din luna ianuarie a acestui an.

Locuitoarea Claudia Botnaru a specificat că „este un proiect foarte binevenit, pentru că demult trebuia de discutat cu cetățenii, pentru ca ei să conștientizeze necesitatea soluționării problemei deșeurilor. Dacă la om în gospodărie este curat, trebuie să fie curat și pe drumuri, și în localitate”.

Iar Mihail Cebotari declară că „după creșterea tarifului, localitatea este mult mai curată, iar oamenii nu mai aruncă atât de des deșeurile la întâmplare. Nouă lei nu este atât de mult”.

Primarul localității, Sergiu Camenscic, a afirmat că vechiul tarif, de trei lei, acoperea doar achitarea muncitorilor, care colectau deșeurile, și transportarea acestora. „Acum, situația s-a îmbunătățit. Toți oamenii din sat achită taxa pentru amenajarea teritoriului. Le-am explicat că doar așa putem avea un sat curat. Tomberoanele au fost montate în tot satul, avem în total 98 de pubele”, a menționat edilul.

În scurt timp, „EcoVisio” va mai amplasa opt platforme de colectare a reziduurilor în localitate, pe lângă cele 30 instalate anterior, cu suportul financiar al oamenilor din sat.

„Ne propunem să instalăm și două pubele pentru deșeurile electrice și electronice. Totodată, vor fi montate două containere mari pentru colectarea reziduurilor din plastic și sticlă, care vor fi reutilizate cu ajutorul unei companii de salubritate autorizată în acest domeniu. Dacă vom păstra aceeași curățenie și în afara casei noastre, în păduri, pe dealuri sau lângă râuri, vom avea nu doar o casă, dar și o țară curată”, a subliniat Nataliia Oleatovschi.

Datorită suportului Uniunii Europene, „EcoVisio” este în proces de lichidare a cinci gunoiști neautorizate din Rîșcova, în locul cărora sunt plantați 1000 de copaci. Sătenii vor primi din partea ONG-ului și lăzi pentru compostarea gunoiului, iar mai mulți copii vor fi instruiți cum să sorteze corect deșeurile.

„Oamenii din Rîșcova își fac satul mai frumos nu doar prin îmbunătățirea sistemului de gestionare a deșeurilor. Recent, împreună cu echipa noastră, au plantat copaci și arbuști pe un deal predispus alunecărilor de teren. S-au implicat peste 40 de voluntari. Copacii nu doar ne oferă oxigen, dar și curăță aerul, apa și solul”, a menționat coordonatoarea „EcoVisio”, Tatiana Cojocari.

Mulți oameni nu colectează gunoiul separat nu din rea voință, dar din neștiință, de aceea ONG-ul a inițiat o campanie de informare despre importanța separării gunoiului și în satele Miclești și Stețcani din Criuleni, dar și Peresecina din Orhei.

„Gunoiul nu doar se stochează la gunoiștile neautorizate, dar el se descompune, degajând otrăvuri care nimeresc în sol, apoi în apele subterane, de unde se absorb în plante, apoi ajung în carnea și laptele animalelor, ca într-un final, să fie consumate tot de noi. De asemenea, dacă luăm în considerare faptul că în multe sate apa provine din fântâni, fără a trece prin filtre sau alte forme de protecție, se dovedește că tot ceea ce am aruncat la gropile de gunoi, prin sol și apele subterane ajunge în paharul nostru. Doar conștientizând problema, poți începe să acționezi și doar când acționezi, poți obține un rezultat. Trebuie să ieșim din acest cerc vicios care ne otrăvește atât pe noi, cât și generațiile următoare”, a punctat managerul de proiect al Asociației Obștești „EcoVisio”, Nataliia Oleatovsch.

A.O. „EcoVisio” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „Dezvoltarea serviciului de managementul deșeurilor în satele Rîșcova, Miclești, Stețcani și Peresecina”.

Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin al Uniunii Europene (UE), acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova). În Regiunea de Dezvoltare Centru, partenerii de implementare a proiectului sunt Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă – AGER și Asociația Obștească „Habitat” (A.O. „Habitat”).

 

Realitatea Live

Cele mai noi soluții de plăți digitale. Tu pe care le utilizezi?
Cele mai noi soluții de plăți digitale. Tu pe care le utilizezi?
Maib și Western Union lansează serviciul de transfer de bani din străinătate direct pe card
Maib și Western Union lansează serviciul de transfer de bani din străinătate direct pe card
Sucursala Bălți se aliniază identității de brand maib actualizate – mai multă culoare și comoditate
Sucursala Bălți se aliniază identității de brand maib actualizate – mai multă culoare și comoditate
Radioul în Moldova: Competiția globală versus interesele ascultătorului
Radioul în Moldova: Competiția globală versus interesele ascultătorului
25 Ian. 2022, 19:44
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
25 Ian. 2022, 19:44 // Actualitate //  Valentina Buză

Comisia Europeană a propus luni, 24 ianuarie, o finanțare de peste 1 miliard pentru Ucraina, îndemnând blocul să acționeze rapid asupra pachetului, pe fondul temerilor care se profilează cu privire la o invazie rusă, scrie portalul de știri economice Bani.md.

Mișcarea este cea mai recentă încercare a aliaților europeni de a-și arăta sprijinul pentru Ucraina, în timp ce aceasta se confruntă cu peste 100.000 de soldați ruși adunați de-a lungul graniței sale, alimentând avertismentele privind comploturile Kremlinului de a destabiliza sau ataca țara. Și vine în momentul în care Ucraina și-a exprimat frustrarea față de țările UE precum Germania pentru că au refuzat să trimită arme.

Cu toate acestea, nu este clar cât de repede ar putea ajunge banii UE în Ucraina. Finanțarea trebuie să primească undă verde din partea țărilor UE și a Parlamentului European înainte de a fi finalizată.

Pachetul, care ar putea ajunge la 1,32 miliarde de euro, conține un amestec de împrumuturi și granturi despre care președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a promis că vor „ajuta Ucraina acum să-și abordeze nevoile de finanțare din cauza conflictului”. Dacă va fi aprobat, a adăugat ea, UE ar putea începe „plata rapidă” către Ucraina a 600 de milioane de euro.

Un oficial al Comisiei a subliniat că întregul pachet reprezintă bani „noi” pentru Ucraina, care ar fi ușor accesibili.

Dincolo de finanțarea propusă luni, von der Leyen a spus că Comisia „va începe în curând să lucreze” la un pachet de ajutor financiar pe termen mai lung pentru Ucraina „pentru a sprijini eforturile de modernizare ale țării”.

În plus, Comisia își intensifică asistența bilaterală pentru Ucraina, alocând încă 120 de milioane EUR sub formă de granturi.

„Să fie clar încă o dată”, a spus von der Leyen. „Ucraina este o țară liberă și suverană. Își face propriile alegeri. UE va continua să-i fie alături”.

Miniștrii de externe ai UE și-au reafirmat luni sprijinul pentru Ucraina, condamnând încă o dată Rusia și avertizând asupra unui răspuns unitar și sever dacă Moscova va invada. Dar aliații se confruntă și cu dezacorduri cu privire la modul exact de a răspunde, cu opinii diferite cu privire la sancțiunile care ar pedepsi cel mai eficient Rusia, limitând în același timp daunele aduse economiei europene.

Șeful politicii externe al UE, Josep Borrell, a declarat luni, de asemenea, că blocul nu va evacua familiile diplomaților UE din Ucraina deocamdată, chiar dacă SUA. și U.K. a început acest proces pe măsură ce tensiunile cu Rusia escaladează.

Cele mai noi soluții de plăți digitale. Tu pe care le utilizezi?
Cele mai noi soluții de plăți digitale. Tu pe care le utilizezi?
Maib și Western Union lansează serviciul de transfer de bani din străinătate direct pe card
Maib și Western Union lansează serviciul de transfer de bani din străinătate direct pe card
Sucursala Bălți se aliniază identității de brand maib actualizate – mai multă culoare și comoditate
Sucursala Bălți se aliniază identității de brand maib actualizate – mai multă culoare și comoditate
Radioul în Moldova: Competiția globală versus interesele ascultătorului
Radioul în Moldova: Competiția globală versus interesele ascultătorului
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală