Epavele unor nave naziste încărcate cu explozivi, scufundate în Dunăre în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, au ieșit la suprafață lângă orașul-port Prahovo din Serbia, ca urmare a secetei severe din lunile iulie și august, care a dus la scăderea nivelului fluviului, informează Reuters.
De asemenea, patru nave datând de dinainte de 1950 au fost descoperite în Parcul Național Dunăre-Drava din Ungaria, lângă Mohacs, unde Dunărea a atins un nivel de doar 1,5 metri, marți, din cauza valurilor de căldură și secetei persistente.
Epavele găsite în Prahovo fac parte din flota nazistă scufundată în Dunăre în 1944, în timpul retragerii Germaniei naziste din fața forțelor sovietice. Aceste nave pot împiedica traficul fluvial atunci când nivelul apei este scăzut. Unele nave au rămas cu turete, catarge rupte și punți de comandă, în timp ce altele sunt aproape complet acoperite de bancurile de nisip.
András Sztellik, paznic în Parcul Național Dunăre-Drava, a declarat că una dintre nave rămâne neidentificată și, din păcate, bucăți din ea dispar pe măsură ce oamenii se arată interesați.
Marți, nivelul Dunării la Budapesta a ajuns la 1,17 metri, apropiindu-se de minimul istoric de 0,4 metri, înregistrat în octombrie 2018. În perioadele de inundații, fluviul poate depăși șase metri.
În Polonia, nivelul Vistulei, cel mai lung fluviu din țară, a scăzut la un minim record, expunând bancuri de nisip în Varșovia. Nivelul apei a fost atât de scăzut încât un elan a fost filmat traversând cursul apei într-o zonă rurală.