Curs valutar
 • EUR
  20.3159
  -0.0955%
 • USD
  17.4784
  0.0338%
 • RUB
  0.2500
  0.4%
 • RON
  4.1072
  -0.0998%
 • UAH
  0.6619
  -0.4381%

FOTO Evoluția lucrărilor de restaurare a unei biserici vechi din Căușeni. Ministrul Culturii a inspectat lăcașul sfânt

28 Sept. 2021, 09:32
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
28 Sept. 2021, 09:32 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Noul ministru al Culturii, Sergiu Prodan, a mers ieri la Căușeni, alături de Chargé d’Affaires al Ambasadei SUA în Republica Moldova, Excelența-sa, Laura Hruby, și organizațiile implicate în proiectul de restaurare a Bisericii Adormirea Maicii Domnului din Căușeni.

Ministrul Prodan și-a exprimat recunoștința Poporului American pentru sprijinul acordat în restaurarea și conservarea Patrimoniului Național.

„În ultimele trei decenii Biserica din Căușeni a suferit substanțial din cauza unor procese de degradare, care au condus la deteriorarea accentuată a picturii murale și a arhitecturii. În anul 2016 cu sprijinul financiar al Ambasadei SUA în Republica Moldova a fost inițiat proiectul de restaurare a Bisericii Adormirea Maicii Domnului din Căușeni. Până la etapa actuală, din fondurile granturilor Ambasadei SUA au fost realizate lucrări de conservare-restaurare a picturii murale din interiorul bisericii (Altar și Naos), restaurare pardoseală și acoperiș biserică, amenajare cameră de aerare la fundația bisericii, conservare vestigii arheologice la pridvorul bisericii și amenajare rețele inginerești (rețele electrice, apă-canalizare). La etapa următoare, din resursele Ambasadei SUA, urmează finalizarea lucrărilor de restaurare (integrare) a picturii murale (în Naos și Pronaos)”, anunță reprezentanții Ministerului Culturii.

Proiectul de restaurare este administrat de către Asociația Obștească Centrul de Cercetări Arheologice din Republica Moldova sub egida Muzeul Național de Artă al Moldovei și a Ministerului Culturii.

Biserica Adormirea Maicii Domnului din Căușeni ocupă un loc important printre bunurile de patrimoniu cultural al Republicii Moldova- un monument cu o arhitectură și o pictură de unicat din secolele XVII-XVIII.

Biserica din Căușeni este monument de importanță națională, înscris în Registrul monumentelor ocrotite de stat sub nr. 122 (Zona de Sud), aprobat prin Hotărârea Parlamentului nr. 1531 din 22.06.1993 (Monitorul Oficial, 2 februarie 2010, Nr. 15-17).

Realitatea Live

25 Oct. 2021, 22:36
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
25 Oct. 2021, 22:36 // Politica //  Cristina Vlah

Fostul premier al țării, Ion Chicu, a menționat că pentru gazele procurate de la compania poloneză, din bugetul național s-ar fi alocat suma de 1,7 mlrd de lei, informează Realitatea.md.

„Pentru a cumpăra gaz pe “preț secret”, “verișoarele” au luat azi din buget 1,7 miliarde lei.

De “secret” nu ne supărăm, că înțelegem și așa că e mai scump (ca de la ruși). Dacă era mai ieftin, Maia Sandu se întorcea de la Viena, era deja la Bogza în studiou.

Problema e cu alocarea a celor 1.7 mlrd.lei, printr-o decizie a Comisiei Situații Excepționale. Anul trecut, în aprilie, când guvernul a vrut să procure echipamente medicale prin acest procedeu … PAS sau DA sau alții ca ei – au mers la Curtea Constituțională cu contestare. Evident, CCM i-a satisfăcut. Prin Decizia din 23 iunue 2020.

Nu se poate să iei ilegal din buget 1,7 miliarde de lei. E infracțiune”, scrie Ion Chicu pe pagina sa de Facebook.

Realitatea.md menționează că, la 25 octombrie, compania de stat Energocom a semnat un contract cu o companie poloneză PGNiG pentru o achiziție de probă de un milion de metri cubi de gaze naturale.

 
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”