Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

FOTO Fotograful moldovean Alex Iordache, despre succesul de a fi printre 100 cei mai buni ai lumii. Diploma obținută!

16 Iun. 2021, 10:56
 // Categoria: Life // Autor:  Elena Putregai
16 Iun. 2021, 10:56 // Life //  Elena Putregai

Alex Iordache este unicul fotograf moldovean care a ajuns să se numere printre 100 cei mai buni ai lumii. A câștigat diploma la concursul 35Awards – International Photography Awards și una din fotografiile sale va fi publicată în catalogul lucrărilor de top ale anului 2020. A fost prima dată când a aplicat și a reușit! Solicitat de Realitatea.md, Alex Iordache a fost sincer și ne-a povestit cum se simte deținând acest succes.

 

„Am reacționat ca un om obișnuit – m-am bucurat, dar nu așa tare cum aș fi făcută cu 10 ani în urmă. Îmbătrânește entuziasmul din mine chiar dacă eu mă împotrivesc zilnic. Am ales fotografiile intuitiv. Nu am urmărit să fie pe placul celor care le vor vota”, ne-a spus Alex Iordache.

În cadrul concursului, tocmai cinci fotografii au fost nominalizate, iar una va fi publicată în catalog.

 

„Încă nu sunt sigur care din fotografii va fi tipărită în catalogul celor mai bune 100 de fotografii, întrucât eu am luat această distincție cu o serie foto pe nume – Bohemian wedding. O să atașez fotografiile care, cel mai probabil vor ajunge în catalog mai jos”, a mai povestit Alex Iordache.

1.

2.

Întrebat ce își amintește din sesiunea foto, fotograful a dezvăluit că a fost una spontană. „Eu acționând adesea impulsiv, am organizat acest photoshooting peste noapte. Am avut mare noroc de oamenii care au participat și s-au implicat atât de repede. Aici țin să-i mulțumesc Elenei Zbîrnea pentru rochie, Viggo Moldova pentru ținuta bărbătească, Anastasiei Dranca și Mihai Bordian, pentru că ne-au fost modele ascultătoare și Larei Deco pentru decor”.

A fost sincer și a spus că acest statut îi aduce notorietate în plus, în rest – nimic. Mai mult, se gândește să schimbe ceva.

„Pentru următorii ani aș vrea să fac o mică schimbare în direcția mea ca fotograf și să inițiez mai multe proiecte personale în schimbul fotografiei de eveniment cu care mă ocup de mai mult de 10 ani”, a conchis Alex Iordache.

Diploma 35Awards

Și alte fotografii nominalizate

 

 

Din 444.000 de fotografii acceptate în concurs și din 123.418 de participanți din 173 de țări, anume una din fotografiile lui Alex Iordache va fi tipărită în catalogul celor 100 Best of Photos 2020. Din Republica Moldova, au participat 200 de fotografi.

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 10:46
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 10:46 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Pentru practici prin care se doreşte schimbarea orientării sexuale a unei persoane sau a identităţii de gen cunoscută drept terapie de conversie LGBT, Noua Zeelandă a introdus lege controversată potrivit căreia se acordă o pedeapsă cu până la 5 ani de închisoare, transmite Reuters.

Potrivit ministrului Justiţiei, Kris Faafoi, măsurile propuse urmăresc oprirea acestor practici care „au efecte negative” și „nu funcționează”.

„Practicile de conversie nu îşi au locul în Noua Zeelandă modernă. Sunt bazate pe convingerea falsă că orientarea sexuală a oricărei persoane, identitatea de gen sau exprimarea genului este greşită şi are nevoie să fie reparată”, menționează Kris Faafoi.

El a adăugat că medicii specialiști, liderii religioși și activiștii pentru drepturile omului sunt, de asemenea, împotriva acestor practici „dăunătoare şi cu potenţial de a perpetua prejudecăţile, discriminarea şi abuzul faţă de membrii comunităţii curcubeu”.

Terapie de conversie LGBT se pedepsește acum cu până la 5 ani de închisoare

Potrivit noii legislaţii, oricine realizează astfel de practici asupra unei persoane cu vârstă mai mică de 18 ani sau asupra uneia care nu are capacitate de decizie poate primi o pedeapsă cu până la 3 ani de închisoare.

Practicile de conversie care cauzează leziuni grave pot fi pedepsite cu până la 5 ani de închisoare.

Astfel de legi au fost adoptate anterior şi în Canada, Marea Britanie şi Australia. SUA nu au interzis prin lege terapia de conversie, dar unele state, inclusiv California, Colorado, New York, Washington şi Utah, interzic practica într-o anumită măsură.

Cu obiectivul de a schimba orientarea sexuală a unei persoane sau identitatea de gen, terapia de conversie poate include discuţii, hipnoză, şocuri electrice şi post. În cazuri extreme, a fost raportat că poate fi vorba despre exorcism şi „viol corectiv”, în cazul lesbienelor.

Oprirea terapiei de conversie a fost una dintre promisiunile făcute de prim-ministrul neozeelandez Jacinda Ardern în campania pentru al doilea mandat obţinut anul trecut.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate