Curs valutar
 • EUR
  20.8854
  0.2897%
 • USD
  17.6569
  0.0782%
 • RUB
  0.2430
  0.4938%
 • RON
  4.2200
  0.2844%
 • UAH
  0.6628
  0.0604%

FOTO Geniștii în acțiune. Timp de o lună, pe teritoriul țării au depistat 77 de obiecte explozive

03 Aug. 2021, 11:34
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
03 Aug. 2021, 11:34 // Societate //  Valentina Buză

De pe întreg teritoriul țării, timp de o lună, geniștii Armatei Naţionale au descoperit și lichidat 77 de obiecte explozive de diferite tipuri. Muniţiile datau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial şi au fost distruse în condiţii de maximă securitate.

Potrivit ofiţerului superior din cadrul Serviciului geniu, căpitan Ivan Cornegruţa, o cantitate mare de muniţii, 25 la număr, a fost neutralizată în localitatea Şerpeni din raionul Anenii Noi în data de 20 şi 23 iulie.

„În urma cercetării terenului, două echipe de genişti, din cadrul Brigăzii de infanterie motorizată „Ştefan cel Mare” şi Batalionului de geniu „Codru”, conduse de maiorul Artiom Grecu şi respectiv, locotenentul major Galina Mahu au depistat şi identificat 20 de grenade mână, o bombă de aruncător, două proiectile de artilerie şi două focoase de la grenadele de mână”.

Căpitanul Ivan Cornegruţa a specificat că pe parcursul anului 2021, geniştii Armatei Naţionale au depistat şi distrus 219 de obiecte explozive în localităţile din raioanele Cimişlia, Căuşeni, Anenii Noi, Hînceşti, Cahul, Taraclia, Ştefan Vodă, Ungheni şi Ialoveni.

Realitatea Live

16 Sept. 2021, 18:12
 // Categoria: Cosmos // Autor:  Mădălina Sorokovsky
16 Sept. 2021, 18:12 // Cosmos //  Mădălina Sorokovsky

SpaceX continuă să ne uimească. Compania anunță că un grup format din patru astronauți amatori – un economist, o asistentă medicală, un veteran al Forțelor Aeriene și un artist spațial s-au aventurat într-o nouă misiune în spațiu denumită „Inspiration4”. Aceștia au decolat în cosmos într-o capsulă Dragon care a fost lansată de la Centrul Spațial Kennedy al NASA cu o rachetă de tip Falcon-9, scrie Bani.md

Înainte de această călătorie spațială, cei patru astronauți amatori s-au antrenat timp de aproape șase luni. Potrivit informațiilor,  aceștia vor ajunge până la altitudinea de 575 de kilometri, adică mai sus cu 150 de kilometri de orbita stației spațiale internaționale.

Misiunea are și un scop nobil, în acest sens vor fi strânse fonduri pentru tratamentul cancerului la copiii de la Spitalul de Cercetare pentru Copii St. Jude din Memphis.

Călătoria a fost achitată integral de comandantul echipajului este Jared Isaacman, un pilot experimentat și antreprenor miliardar.

Amintim că, turismul spațial a fost „deschis“ de miliardarul Richard Branson care a decolat în spațiu pe 11 iulie. Nouă zile mai târziu, Jeff Bezos și-a îndeplinit, de asemenea, visul și a zburat în cosmos.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române