Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  0%
 • USD
  17.7044
  0%
 • RUB
  0.2434
  0%
 • RON
  4.1909
  0%
 • UAH
  0.6661
  0%

„Washingtonul a strâns abrupt șurubul”. 24 de diplomați ruși, forțați să părăsească SUA până pe 3 septembrie

03 Aug. 2021, 12:01
 // Categoria: În Lume // Autor:  Petru Beregoi
03 Aug. 2021, 12:01 // În Lume //  Petru Beregoi

Statele Unite şi Rusia s-au certat în mod public pe tema efectivelor ambasadelor lor, semnalând astfel lipsa vreunui progres în acest dosar sensibil, în pofida unui summit Biden-Putin şi lansării unui „dialog strategic” prin care să-şi stabilizeze relaţiile, relatează AFP.

Ambasadorul Rusiei la Washington Anatoli Antonov deplânge, într-un interviu acordat ziarului american The National Interest, „expluzări” ale unor diplomaţi ruşi.

El acuză Statele Unite de faptul că sunt „perseverente şi creative” prin limitarea la trei ani a vizei diplomaţilor ruşi – mai scurtă decât alte vize diplomatice, afirmă el.

„Am primit o listă de 24 de diplomaţi care trebuie să părăsească ţara până la 3 septembrie”, anunţă ambasadorul rus, care dă asigurări că nu vor fi înlocuiţi aproape toţi, „deoarece Washingtonul a strâns abrupt şurubul procedurilor de emitere a vizelor”.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american Ned Price, apreciază că este vorba despre o descriere „inexactă” a situaţiei.

Potrivit lui Price, ruşii ştiau că aceste vize expiră după trei ani şi ar fi putut să ceară prelungirea acestora. El a acuzat, la rândul său, Moscova de faptul că a obligat Statele Unite să-şi concedieze angajaţii ruşi de la misiunile diplomatice din Rusia, interzicând ambasadei să angajeze personal local sau dintr-o ţară terţă.

„Este un lucru nefericit, deoarece aceste măsuri au un impact asupra operaţiunilor misiunii americane în Rusia, potenţial asupra securităţii personalului nostru şi asupra capacităţii noastre de avea schimburi diplomatice cu Guvernul rus”, a declarat luni Price în faţa presei.

„Ne rezervăm dreptul să adoptăm măsuri adecvate ca răspuns la măsurile Rusiei”, a sublniat el, dând totodată asigurări că expirarea vizelor denunţată de către ambasadorul rus nu are nicio legătură cu acest lucru.

Cele două puteri rivale au procedat în ultimii ani la expulzări reciproce de diplomaţi, un lucru care a condus la obligarea misiunilor celor două ţări să lucreze în situaţie de serviciu minim.

Preşedintele american Joe Biden s-a întâlnit, pe fondul unor tensiuni puternice, în iunie, la Geneva, cu omologul său rus Vladimir Putin. Ei au decis să organizeze un dialog strategic între cele două ţări rivale – lansat săptămâna trecută – tot la Geneva.

Realitatea Live

25 Sept. 2021, 18:36
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
25 Sept. 2021, 18:36 // Economie //  Realitatea.md

Prețurile la zahăr, uleiuri vegetale și unele cereale au crescut, astfel că indicele global al costurilor produselor alimentare a crescut în august, după două luni de declin consecutiv, a anunţat Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

Raportul FAO analizează modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În august, acest indice a urcat până la 127,4 puncte, de la o valoare revizuită de 123,5 puncte în iulie.

În ritm anual, preţurile au urcat cu 32,9% în august.

Potrivit FAO, preţurile la cereale s-au majorat cu 3,4% în august, comparativ cu luna precedentă. Estimările privind producţia mai scăzută a unor mari state exportatoare a dus la scăderea preţului la grâu cu 8,8%, în timp ce preţul orzului a urcat cu 9%. În contrast, preţurile la porumb şi orez au scăzut luna trecută.

Preţul uleiurilor vegetale a urcat cu 6,7% în august, comparativ cu luna precedentă, iar preţurile la lactate au scăzut uşor.

În schimb, preţul zahărului a urcat cu 9,6%, pe fondul incertitudinilor privind producţia din Brazilia, cel mai mare exportator global de zahăr.

Din cauza secetei persistente din acest an din câteva ţări mari producătoare de cereale, FAO a înrăutăţit estimările privind producţia mondială de cereale în acest an, la aproape 2,788 miliarde tone, în scădere faţă de precedenta prognoză, de 2,817 miliarde tone.

Cea mai semnificativă revizuire a fost în cazul producţiei de grâu, în scădere cu 15,2 milioane tone faţă de estimarea din iulie, la 769,5 milioane tone, în special din cauza condiţiilor meteo nefavorabile din Statele Unite, Canada, Kazahstan şi Rusia.

Conform unor recente prognoze publicate de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), preţul produselor agricole şi alimentare ar urma să înregistreze o corecţie în primii ani ai perioadei 2021-2030.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române