Curs valutar
 • EUR
  20.0807
  0.0951%
 • USD
  17.2961
  -0.3191%
 • RUB
  0.2428
  0.5354%
 • RON
  4.0580
  0.1281%
 • UAH
  0.6566
  -0.3198%

Joe Biden: SUA vor răspunde dacă Rusia va continua „activitățile dăunătoare”

15 Iun. 2021, 10:31
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
15 Iun. 2021, 10:31 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden a declarat că îi va spune președintelui rus, Vladimir Putin, săptămâna aceasta, în cadrul întrevederii de la Geneva, despre ceea că SUA vor răspunde dacă Rusia va continua „activitățile dăunătoare” și că va clarifica unde sunt „liniile roșii”.

Președintele SUA a venit cu aceste declarații în cadrul conferinței de presă la Bruxelles, în timp ce alianța Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a desfășurat luni summitul.

„Am împărtășit aliaților noștri ceea ce voi transmite președintelui Putin. Că nu caut conflict cu Rusia, ci că vom răspunde dacă Rusia își continuă activitățile dăunătoare și că nu vom eșua să apărăm alianța transatlantică sau să ne ridicăm pentru valori democratice”, a spus Biden.

Numindu-l pe Putin „un adversar demn”, Biden a spus că liderii mondiali l-au sprijinit în întâlnirea cu președintele rus care se va desfășura mâine.

„Moartea lui Navalny ar fi un alt indiciu că Rusia are puțină sau deloc intenția de a licita prin drepturile fundamentale ale omului de bază. nu ar face altceva decât să-i rănească relațiile cu restul lumii în viziunea mea și cu mine”, a menționat Biden, fiind întrebat ce ar însemna pentru relația SUA-Rusia dacă Alexei Navalnii ar muri în închisoare.

De menționat că, Biden urmează să se întâlnească cu omologul său rus pe 16 iunie la Geneva, în prima lor întâlnire față în față de când președintele SUA a preluat funcția.

Realitatea Live

18 Oct. 2021, 21:36
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
18 Oct. 2021, 21:36 // Economie //  Cristina Vlah

Președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, a venit cu unele explicații despre problemele din cadrul negocierilor cu concernul rus Gazprom, informează Realitatea.md. Potrivit lui Ceban, deocamdată nu se negocia un nou contract dintre Moldovagaz și Gazprom, ci prelungirea celui deja existent, doar că pentru o perioadă de 3 ani.

„Am mizat pentru prelungirea pe 3 ani și menținerea formulei actuale de calcul al prețului, precum și condițiile de plată. Acestea  sunt propunerile, pe care le-am expediat către Gazprom. Dar sunt întrebări mai complexe, legate de datoria transnistreană, implementarea Pachetului Energetic III…

În septembrie noi am prezentat un nou contract, cu o formulă hibrid de calcul – adică în primul trimestru (ianuarie-martie) și ultimul trimestru (al IV-lea) să fie calculat prețul reieșind din indexarea la petrol, dar din aprilie până în septembrie nu se va aplica formula Spot, ci coridorul de preț, care este folosit în contractele Gazpromului cu distribuitorii de gaze din Germania, Austria, Slovacia, Ungaria”, a declarat Vadim Ceban, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV.

Potrivit președintelui Moldovagaz, problema principală ar constitui-o nu prețul pentru gazele livrate, ci volumul necesar. Asta pentru că Gazprom nu ar fi rezervat suficiente capacități de gaze pentru țara noastră.

„Astăzi nu ne axăm pe preț, ci pe volumul necesar. Problema e mult mai complexă. Astăzi avem un deficit mare de gaze nu doar în Europa, ci în toată lumea. Pentru Europa deficitul a fost provocat de țările precum Qatar, care au direcționat fluxurile de gaze în alte părți și deficitul european urma să fie acoperit de către Gazprom. La moment, lupta merge pentru volume de gaze și trebuie să asigurăm toți consumatorii cu gaze”, a mai spus Ceban.

În același timp, președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz a dat asigurări că pentru luna curentă, octombrie, există suficiente cantitați de gaze pentru consumatorii casnici și pentru instituțiile de utilitate publică. „Pentru luna octombrie noi rezerve avem pentru consumatorii protejați, adică pentru consumatorii din serviciul public și consumatorii casnici. Dar noi căutăm rezerve pentru suplinirea cantităților și pentru agenții economici”, a mai spus Vadim Ceban.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie