Curs valutar
 • EUR
  20.1131
  0%
 • USD
  17.7371
  0%
 • RUB
  0.2404
  0%
 • RON
  4.0641
  0%
 • UAH
  0.6510
  0%

NATO a catalogat acțiunile Chinei drept „provocări sistemice” pentru securitatea Alianței

15 Iun. 2021, 07:00
 // Categoria: Cosmos // Autor:  Cristina Vlah
15 Iun. 2021, 07:00 // Cosmos //  Cristina Vlah

Țările membre NATO consideră că cei din China provoacă pericole majore în domeniul telecomunicațiilor, în domeniul cosmic și cybernetic, informează Realitatea.md citând agenția de presă Reuters.

Potrivit sursei, liderii țărilor participante la Summit, în frunte cu președintele SUA, Joe Biden, susțin că autoritarismul chinez și creșterea prezenței militare ar trebui să schimbe focusarea Alianței de la pericolul fostei URSS pentru Europa.

„Politica industrială a Chinei, precum și strategiile sale de infiltrare a domeniilor sociale și militare – sunt principalele provocări sistemice. Ambiția și poziția de înaintare a Chinei reprezintă o provocare pentru regulile internaționale, precum și pentru domenii legate de securitatea Alianței”, se menționează într-o declarație semnată a doua zi după Summitul G7.

În document se mai spune că modernizarea militară a Chinei, care cuprinde și potențialul său nuclear, precum și flota maritimă, dar și armamentul de rachete „reprezintă noi riscuri și un potential pericol pentru stabilitatea strategică a NATO”. „China creează riscuri majore în domeniul telecomunicațiilor, în domeniul cosmic și a spațiului cybernetic”, se mai menționează în declarație.

Atacuri asupra sateliților

Țările NATO au mai decis să califice atacul asupra sateliților săi – drept un motiv de răspuns colectiv militar. „Considerăm că atacurile produse în cosmos pot reprezenta o provocare pentru securitatea noastră. Ele pot provoca societății moderne daune asemeni unor arme obișnuite. Asemenea atacuri pot pune în funcțiune prevederile Articolului 5 privind apărarea colectivă a Alianței”, se mai menționează în document.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat că NATO se ține de strategia potrivit căreia orice agresiune împotriva Alianței: pe mare, pe pământ, în aer, în cosmos, sau în spațiul virtual – poate duce la un răspuns colectiv.

Anterior, reprezentanții SUA și NATO și-au exprimat îngrijorarea că Rusia și China dețin armament de atac asupra sateliților de pe orbita planetei.

În 2019, NATO a decis să includă spațiul cosmic și cel cybernetic – în rândul zonelor de operațiuni, menționând că nu este dispus să aducă armament în cosmos.

Realitatea Live

05 Dec. 2021, 15:13
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Maria Timofti
05 Dec. 2021, 15:13 // Actualitate //  Maria Timofti

Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor locale noi își exprimă nedumerirea și dezacordul cu privire la decizia Comisiei Electorale Centrale de a suspenda desfășurarea celui de-al doilea tur al alegerilor locale noi pentru funcția de primar în circumscripția electorală municipală Bălți. Într-un comunicat de presă, plasat pe pagina oficială, este menționat că legislația electorală nu prevede procedura de suspendare a desfășurării turului doi de scrutin pe motivele indicate în hotărârea CEC.

„Promo-LEX a pledat constant pentru organizarea și desfășurarea unor alegeri libere și corecte în condițiile respectării legislației. Cu regret, cadrul legal lacunar, în combinație cu abuzurile unor concurenți electorali în ceea ce privește finanțarea campaniei au dus la suprimarea drepturilor alegătorilor, precum și a celorlalți concurenți la alegeri libere și corecte”, se arată în comunicat.

În acest context, Misiunea atrage atenția că, legislația electorală nu prevede procedura de suspendare a desfășurării turului doi de scrutin pe motivele indicate în hotărârea CEC. Mai mult, potrivit art. 26 alin. (1) lit. o) Cod electoral, CEC are obligația pozitivă de a „asigura efectuarea celui de al doilea tur de scrutin (…)”.

Misiunea constată că, deși legiuitorul a reglementat situația în care un concurent ar putea fi sancționat prin excluderea sa din cursă, nu a fost totuși prevăzută posibilitatea suspendării sau anulării alegerilor urmare a excluderii unui concurent în turul II a scrutinului. Reținem că, doar instanțele de judecată pot verifica și constata legalitatea alegerilor, confirma rezultatele acestora, sau după caz, nulitatea scrutinului.

Totodată, interpretarea CEC privind „imposibilitatea desfășurării celui de-al doilea tur al alegerilor locale noi pentru funcția de primar cu un singur candidat” (art. 145 alin. (2) din Codul electoral), nu corelează cu practica precedentă. Or, alegerile locale s-au desfășurat anterior și cu un singur candidat, iar rezultatele au fost confirmate de către instanța de judecată, respectiv de către Comisia Electorală Centrală. Un exemplu în acest sens sunt alegerile pentru funcția de primar al s. Hirova, r. Călărași din 14.05.2017, și alegerile pentru funcția de primar al comunei Lăpușna, raionul Hîncești, noiembrie-decembrie 2017.

Din aceste considerente, Asociația Promo-LEX susține în continuare interpretarea expusă în Opinia din 3 decembrie 2021 prin care turul II al alegerilor urma să fie organizat în condițiile art. 51. alin. 7, în buletinul de vot fiind aplicată ștampila cu mențiunea Retras în dreptul candidatul a cărui înregistrare a fost anulată.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală