Curs valutar
 • EUR
  19.8861
  0%
 • USD
  17.7261
  0%
 • RUB
  0.2374
  0%
 • RON
  4.0177
  0%
 • UAH
  0.6559
  0%

Formațiuni politice finanțate din contrabandă cu țigări, ex-șef al Poliției de Frontieră

15 Iun. 2021, 06:00
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
15 Iun. 2021, 06:00 // Politica //  Cristina Vlah

Mai multe partide politice sunt finanțate din bani proveniți din contrabanda cu țigări. De asemenea, acestor scheme sunt afiliate persoane de rang înalt. Declarații în acest sens au fost lansate de către fostul șef al Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, informează Realitatea.md.

Printre beneficiarii acestor scheme ar fi cei din PSRM, foștii democrați, dar și cei din Partidul Șor. „Uitați-vă cine a modificat legea la punctul de ține de magazinele duty-free. Acum acele scheme au fost preluate de către cei, care au avut puterea de decizie – PSRM și grupul Șor”, a menționat Vasiloi.

Potrivit oficialului, acest fenomen în R. Moldova există din cauza lipsei de profesionalism al unor angajați, dar și din cauza subordonării politice a instituțiilor statului.

„Noi am avut asemenea practici și până în 2019. Și unde se duceau acei bani? Pentru finanțarea căror partide politice? Acum acești bani, și sunt mai multe indicii și bănuieli – că se duc tot pentru a finanța anumite proiecte politice din R Moldova.

Peste 1,6 mln de tigarete au fost importate de către două companii, care au primit licență în 2020 eliberate de către Agenția Servicii Publice din Guvernul Chicu. Almavis și Tabimport – aceste companii sunt conectate la Holdingul Sheriff, care în trecut avea legături strânse cu fugarul Plahotniuc. Și nu exclud că în prezent acele două companii au legături cu forțe politice de la Chișinău, altfel nu îmi explic de ce ele au primit licență. Eu cred că sunt în legătură cu cei de la cârma Partidului Socialiștilor”, a declarat Rosian Vasiloi.

Potrivit fostului șef al Poliției de Frontieră, într-un raport publicat de autoritățile din România arată că în lunile ianuarie, februarie și martie curent, ponderea țigaretelor de pe piața neagră, provenite din Republica Moldova, a crescut cu 12,5% și s-a ridicat până la 21,8%.

Realitatea Live

28 Nov. 2021, 15:57
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
28 Nov. 2021, 15:57 // În Lume //  Realitatea.md

Premierul României, Nicolae Ciucă, a convocat duminică, 28 noiembrie curent, o şedinţă de Guvern în contextul apariţiei variantei Omicron a coronavirusului. Un anumit număr de cetățeni români au rămas blocaţi în Africa de Sud ca urmare a anulării curselor aeriene, însă urmează să fie repatriați. Nu se cunoaște dacă printre ei se află și moldoveni cu dublă cetățenie, în schimb s-a anunțat că starea lor este una bună, adică nu au niciun fel de probleme din punct de vedere medical.

„Aernova Tarom care va fi trimisă la Pretoria pentru prelua cetățenii români blocați în Africa de Sud va fi pusă la dispoziția altor state UE care nu au reușit să-și „extragă” cetățenii de acolo”, a explicat premierul Nicolae Ciucă.

Repatrierea ar urma să aibă loc în cursul nopții sau luni dimineața, dacă toate condițiile vor permite asta.

Lista țărilor sud-africane pentru care sunt valabile noile restricții a fost actualizată, la recomandarea Comisiei Europene, a mai anunțat acesta. Astfel, a fost introdusă pe listă Malawi. Țările vizate sunt: Africa de sud, Botswana, Zimbabwe, Namibia, Leshoto, Eswatini (fostă Swaziland), Mozambic și Malawi. Pe scurt, cetățenii acestor state au interdicție de intrare în România.

Românii și ceilalți cetățeni UE care vin din zonă trebuie să fie testați și să intre în carantină.

Ultimele informații

Ministrul de Externe al țării vecine, Bogdan Aurescu, a anunțat că în Africa Sud sunt 39 de cetățeni români care trebuie repatriați, datele modificându-se față de cele transmise inițial, când s-a vorbit de 36. Este vorba de 31 de membri ai lotului de rugby, un navigator și patru turiști.

„Între timp, navigatorul a reușit să se îmbarce pe o cursă regulată. Au mai apărut între timp încă patru cetățeni români, turiști aflați în Africa de Sud, și în acest moment avem 39 de cetățeni români care așteaptă repatrierea. De asemenea, încă șapte cetățeni români ne-au informat că se aflau în Africa de Sud, dar au reușit să găsească zboruri pe curse regulate”, a spus ministrul de Externe.

El a adăugat că speră ca avionul să obțină rapid autorizațiile de survol și culoarele de zbor, pentru ca procedura să dureze cât mai puțin.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală