Curs valutar
 • EUR
  19.4610
  0%
 • USD
  17.9265
  0%
 • RUB
  0.1929
  0%
 • RON
  3.9105
  0%
 • UAH
  0.4660
  0%

FOTO GREVIO apreciază angajamentul autorităților în diminuarea violenței domestice. MAI: Fenomen greu de eradicat

22 Nov. 2023, 15:14
 // Categoria: Societate // Autor:  Victoria Laur
22 Nov. 2023, 15:14 // Societate //  Victoria Laur

Cu toate eforturile depuse de autorități și de societate, în Republica Moldova violența în familie, continuă să se manifeste la cote ridicate. Chiar dacă statisticile pentru ultimele 10 luni indică o ușoară scădere a cazurilor înregistrate, totuși au fost comise 822 de infracțiuni de violență în familie, cu 14 cazuri mai puțin decât anul trecut în aceeași perioadă de referință.  

Anul acesta 7 persoane au fost ucise de membrii propriei familii, iar 10 abia au reușit să fie salvate din brațele morții. În alte 11 cazuri de violență în familie, victimele s-au stins din viaţă urmare a bătăilor primite în familie. Tot anul acesta au fost comise 26 de violuri și au avut loc 13 acțiuni violente cu caracter sexual asupra fetelor și femeilor, în cadrul familiei.

Conform statisticilor raportate de MAI, în 513 cazuri au fost constatate maltratări, violențe, intimidări și izolări ale membrilor de familie, pentru a se impune controlul asupra acestora. În peste 100 de cazuri a fost constatată violența psihologică, controlul economic impus ca mijloc de constrângere.

Totodată, în peste aproape 1500 de cauze s-au documentat contravenții săvârșite de către soți, polițiștii constatatori eliberând  4582 de ordine de restricție de urgență.

De asemenea, în vederea asigurării protecției victimelor violenței în familie, poliția a monitorizat 635 de ordonanțe de protecție, emise de către instanțele judecătorești, inclusiv în 554 de cazuri monitorizate electronic.

„Nu numai Moldova are parte de un astfel de flagel, violența domestică fiind răspândită pe scară largă și în întreaga UE. Astfel, la nivel european se estimează că fenomenul afectează una din trei femei din spațiul UE. La noi în țară, analizele Biroului Național de Statistică arată că șapte din zece femei de la țară și șase de la oraș suferă de cel puțin o formă de violență, iar peste 63% dintre femeile și fetele cu vârsta între 15 – 65 de ani au fost supuse cel puțin unei forme de violență pe parcursul vieții lor, din partea unui membru de familie”, arată datele Ministerului de Interne.

Măsuri în UE și în Moldova

Pentru a determina schimbări comportamentale în societate și a proteja cât mai mult victimele de agresiunile în cadrul familiei, autoritățile din întreaga lume dezvoltă programe intense de educare a cetățenilor. Astfel, se încearcă modificarea comportamentului agresiv, în paralel cu punerea în aplicare a mecanismelor și instrumentelor de intervenție pentru protejarea victimelor și pedepsirea agresorilor.

În Republica Moldova, Ministerul Afacerilor Interne și Poliția Națională se ocupă de dezvoltarea serviciului specializat Centrul de Justiție familială, care asigură accesul imediat al victimelor violenței la servicii urgente și specializate într-un singur sediu – un instrument inovator, aliniat la practicile internaționale.

„De asemenea, MAI organizează activități de capacitarea angajaților de a răspunde prompt la cazurile de violență sexuală prin elaborarea de metodologie de lucru a unor echipe mixte de intervenție la cauze de acest gen. In prezent – este testată aplicabilitatea practica în câteva inspectorate de politie. Se lucrează în echipe comune de urmărire penală și cu intervenția unui ONG (cu psiholog și avocat). Efectul conlucrării va fi o bună și eficientă documentare a cazului și un mult mai bun suport pentru victima.

Totodată MAI asigură secretariatul Comisiei de examinare și monitorizare a cazurilor soldate cu deces și vătămare corporală gravă (Comisia Femicid) – mecanismul intersectorial de monitorizare și analiză a cazurilor de violență în familie, soldate cu deces sau cu vătămare gravă a integrității corporale a victimelor”, transmite Ministerul de Interne.

Începând din această săptămână, în scopul informării și conștientizării pericolului pe care violența îl provoacă în familie, MAI organizează o amplă Campanie de Informare și Conștientizare, la nivel național cu privire la comportamentele violente care provoacă tragedii în rândul familiilor și care sunt mecanismele de protecție a victimelor.

„În cadrul campaniei de informare vrem să încurajăm victimele să se adreseze profesioniștilor pentru a le asigura protecția, să le familiarizăm cu serviciile oferite de Centrul de Justiție Familială, care deja le oferă suport, și sprijinul de care au nevoie. Totodată, vrem să tragem semnalul de alarmă, pentru ca toată lumea să înțeleagă cât de toxică este violența în rândul membrilor de familie, asupra copiilor și a stigmatizării viitorului întregii familii”, a declarat Daniella Misail Nichitin, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Raportul GREVIO

În noiembrie curent, Grupul de Experți al Consiliului Europei pentru Acțiune împotriva violenței asupra femeilor și violenței în familie (GREVIO) a publicat primul său raport de evaluare privind implementarea Convenției de la Istanbul de către Republica Moldova.

Experții GREVIO au remarcat:

 • armonizarea legislației la prevederile Convenției;
 • oferirea asistenței juridice gratuite pentru victimele violenței domestice și sexuale în cadrul procedurilor penale;
 • posibilitatea emiterii ordinului de restricție de urgență la fața locului;
 • sprijinul oferit femeilor refugiate din Ucraina;
 • crearea primului serviciu de sprijin pentru femeile supuse violenței sexuale, la Ungheni etc.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Probleme care necesită acțiuni urgente din partea autorităților:

 • numărul insuficient de servicii disponibile pentru victimele violenței;
 • necesitatea urgentă de a crește nivelurile de finanțare, care sunt în general modeste, și de a oferi surse de finanțare durabile pentru ONG-urile care oferă servicii specializate femeilor victime ale violenței;
 • necesitatea de a consolida accesul femeilor care sunt sau pot fi expuse riscului de discriminare intersecțională, inclusiv femeile care trăiesc în zonele rurale, la serviciile de protecție și sprijin;
 • necesitatea de a consolida semnificativ formarea inițială și continuă a acelor profesioniști care sunt pe primul loc pentru a oferi sprijin și protecție victimelor;
 • necesitatea de îmbunătăți răspunsul sistemului de justiție pe cazurile de violență în familie în care sunt vizați copiii prin măsurile de protecție, în special în procesul de stabilire a domiciliului și programul de vizitare al copiilor.

Raportul evidențiază necesitatea promovării campaniilor de sensibilizare și efectuarea cercetărilor cu privire la toate formele de violență împotriva femeilor, inclusiv cele care sunt în prezent mai puțin explorate, de exemplu mutilarea genitală feminină, căsătoria forțată, sterilizarea forțată și avortul forțat, facilitarea accesului victimelor la despăgubiri în cadrul procedurilor civile și penale, creșterea numărului și răspândirea geografică a adăposturilor pentru femei; dezvoltarea programelor menite să asigure abilitarea economică pe termen lung a femeilor etc.

Pe 1 mai 2022, în Republica Moldova a intrat în vigoare Convenția Consiliului Europei pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, cunoscută drept Convenția de la Istanbul. Documentul a fost ratificat de către Parlamentul Republicii Moldova pe 14 octombrie 2021, țara noastră devenind al 35-lea stat membru care a ratificat convenția.

Prin aderarea la Convenția de la Istanbul, Republica Moldova devine „parte a unui proces important de coagulare la nivel internațional a eforturilor de combatere a violenței domestice, Convenția constituind cel mai cuprinzător instrument juridic internațional prin care sunt instituite standarde și mecanisme vizând prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor”, precizează MAI.

Realitatea Live

Agenda și speakerii conferinței Retail & FMCG Market în Republica Moldova
Agenda și speakerii conferinței Retail & FMCG Market în Republica Moldova
VIDEO UE, mai aproape de antreprenori, prin intermediul Centrului de Informare și Consultanță în Afaceri ODA din Bălți
VIDEO UE, mai aproape de antreprenori, prin intermediul Centrului de Informare și Consultanță în Afaceri ODA din Bălți
VIDEO Sommelierul Mihai Druţă: „Sfăditele – un vin foarte plăcut şi interesant”
VIDEO Sommelierul Mihai Druţă: „Sfăditele – un vin foarte plăcut şi interesant”
Cancerul și fumatul. Cum au redus mortalitatea țările care au pus interesul fumătorilor în centrul politicilor de stat
Cancerul și fumatul. Cum au redus mortalitatea țările care au pus interesul fumătorilor în centrul politicilor de stat
Top 10 cele mai frumoase bucătării
Top 10 cele mai frumoase bucătării
Proiectul „UE pentru IMM-uri”: 93 de companii din țară au beneficiat de granturi în anul 2023
Proiectul „UE pentru IMM-uri”: 93 de companii din țară au beneficiat de granturi în anul 2023
Smishing – escrocherie prin SMS, care îți poate goli cardurile. REGULI DE PROTECȚIE
Smishing – escrocherie prin SMS, care îți poate goli cardurile. REGULI DE PROTECȚIE
Terminal de plăți 2 în 1 de la Victoriabank – noul POS Android cu fiscalizare
Terminal de plăți 2 în 1 de la Victoriabank – noul POS Android cu fiscalizare
GG Moldova sărbătorește 12 ani de succes!
GG Moldova sărbătorește 12 ani de succes!
25 Feb. 2024, 19:30
 // Categoria: Life // Autor:  Elena Putregai
25 Feb. 2024, 19:30 // Life //  Elena Putregai

Doctorul nutriționist Vlad Roșca din România spune că pare un paradox, dar atunci când vrem să pierdem în greutate trebuie să începem ziua cu mâncare, deoarece ne ajută să pierdem grăsime, nu masă musculară. Medicul a precizat pentru „Adevărul” că mâncarea este cea care ne ajuta să pierdem în greutate într-un mod estetic.

„Mâncatul este soluția slăbitului. Infometarea este pentru pierdere în greutate la nivel general, însă deloc benefic. Atunci când ne dorim să scăpăm de kilogramele în plus, ne gândim la cele în plus, nu la cele totale. Întotdeauna kilogramele în plus sunt grăsime. Așadar pentru a pierde grăsimea în exces este necesar să păstrăm, să protejam musculatura determinand corpul să consume grăsime. Acest lucru se face mâncând”, spune medicul nutriționist arădean Vlad Roșca.

Acesta afirmă că la polul opus, privându-ne de hrană, corpul va utiliza mai multă masă musculara decât grăsime.

Corpul nostru cunoaște instinctul de supraviețuire, care „îi va spune”  să consume musculatură căci fără ea poate trăi, dar să protejeze grăsimea  cât de mult poate, căci e o resursă.

Medicul specifică că un procentaj de grăsime corporală este normal și sănătos.

„În acest articol vorbim de surplus și de disconfort. Dieta potrivită și construită individualizat ajută oamenii să piarda grăsime în proporție de 95% și numai o cantitate mică de musculatură. În schimb, înfometarea sau o dietă nepotrivită poate să determine o pierdere musculară mai mare decât procentajul de grăsime. Din toată această ecuație rezultă faptul că vom pierde în greutate, dar procentul de grăsime nu va fi modificat semnificativ, iar acest lucru este dezastruos”, mai spune Vlad Roșca.

Acesta recomandă o dietă personalizată cu patru mese pe zi: „din practica clinică am observat cele mai bune pierderi în greutate cu acest principiu.  Așadar, celor care își doresc să slăbească în mod sănătos și estetic le urez mai degrabă… poftă bună”.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Agenda și speakerii conferinței Retail & FMCG Market în Republica Moldova
Agenda și speakerii conferinței Retail & FMCG Market în Republica Moldova
VIDEO UE, mai aproape de antreprenori, prin intermediul Centrului de Informare și Consultanță în Afaceri ODA din Bălți
VIDEO UE, mai aproape de antreprenori, prin intermediul Centrului de Informare și Consultanță în Afaceri ODA din Bălți
VIDEO Sommelierul Mihai Druţă: „Sfăditele – un vin foarte plăcut şi interesant”
VIDEO Sommelierul Mihai Druţă: „Sfăditele – un vin foarte plăcut şi interesant”
Cancerul și fumatul. Cum au redus mortalitatea țările care au pus interesul fumătorilor în centrul politicilor de stat
Cancerul și fumatul. Cum au redus mortalitatea țările care au pus interesul fumătorilor în centrul politicilor de stat
Top 10 cele mai frumoase bucătării
Top 10 cele mai frumoase bucătării
Proiectul „UE pentru IMM-uri”: 93 de companii din țară au beneficiat de granturi în anul 2023
Proiectul „UE pentru IMM-uri”: 93 de companii din țară au beneficiat de granturi în anul 2023
Smishing – escrocherie prin SMS, care îți poate goli cardurile. REGULI DE PROTECȚIE
Smishing – escrocherie prin SMS, care îți poate goli cardurile. REGULI DE PROTECȚIE
Terminal de plăți 2 în 1 de la Victoriabank – noul POS Android cu fiscalizare
Terminal de plăți 2 în 1 de la Victoriabank – noul POS Android cu fiscalizare
GG Moldova sărbătorește 12 ani de succes!
GG Moldova sărbătorește 12 ani de succes!
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală