Curs valutar
 • EUR
  21.2731
  -0.0475%
 • USD
  17.8788
  -0.2495%
 • RUB
  0.2451
  0.0408%
 • RON
  4.3236
  -0.0139%
 • UAH
  0.6664
  -0.06%

FOTO IGSU informează populația cu privire la riscurile scăldatului. A fost simulată extragerea unei persoane înecate

15 Iul. 2021, 11:59
 // Categoria: Societate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
15 Iul. 2021, 11:59 // Societate //  Mădălina Sorokovsky

Campania de prevenire a înecurilor este în plină desfășurare. Astfel, angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență continuă informarea populației în preajma bazinelor acvatice din țară. Pe parcursul săptămânii, salvatorii au ajuns pe malurile râurilor și lacurilor din raioanele Fălești, Ocnița, Căușeni, Vulcănești, Soroca, dar și municipiul Chișinău. 

„Cetățenii au primit pliante informative și au fost informați  despre riscurile în cazul nerespectării regulilor de comportament pe apă, dar și despre acordarea primului ajutor în cazul unei situații de înec. În perioada estivală, oamenii sunt rugați să evite aflarea pe malurile bazinelor acvatice nedotate cu stații de salvare, iar maturii sunt îndemnați să-și monitorizeze strict minorii pentru a evita aflarea acestora fără supraveghere în preajma râurilor și lacurilor precum și în apă”, informează reprezentanții IGSU. 

În acest context, cetățenii au fost îndrumați la capitolul riscului de înec în stare de ebrietate, fiind menționat faptul că consumul băuturilor alcoolice la scăldat este interzis. De asemenea, specialiștii IGSU desfășoară măsuri de profilaxie pe teritoriul spațiilor de agrement. 

Astfel, salvatorii din Сăușeni au desfășurat instruiri la bazinul central din oraș și au instruit persoanele în vederea minimalizării riscului de producere a incidentelor pe apă.  

„A fost simulată extragerea unei persoane înecate din apă de către scafandrieri și a fost prezentat  modul de acordare a primului ajutor medical. De la începutul Campaniei de prevenire, peste 15 mii de persoane din toate regiunile țării au fost instruite la capitolul regulilor securității  vieții cu scopul minimalizării accidentelor pe apă în perioada estivală”, conchid angajații IGSU. 

 Conform datelor colectate de la subdiviziunile teritoriale ale Inspectoratului, de la începutul anului 2021, 52 persoane inclusiv 10 minori și-ai pierdut viața în bazinele acvatice din țară.

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 12:20
 // Categoria: Sport // Autor:  Valentina Buză
02 Aug. 2021, 12:20 // Sport //  Valentina Buză

Republica Moldova va debuta în preliminariile pentru Mondialul din Australia și Noua Zeelandă pe 17 septembrie contra reprezentativei Italiei. Astfel, meciul a fost programat la Trieste, pe stadionul Nereo Rocco.

Tricolorele s-au mai întâlnit de 2 ori cu naționala Italiei în calificările Campionatului Mondial 2018. Pe 15 septembrie 2017, Moldova a fost învinsă cu 0-5, iar 6 aprilie 2018, în cel de-al doilea meci disputat la CPSM din Vadul lui Vodă, fotbalistele noastre au cedat cu 1-3. Singurul gol pentru selecționata Moldovei a fost marcat de Anastasia Toma.

Tot în septembrie, Naționala feminină va juca acasă, pe 21 septembrie, cu Elveția pe stadionul Zimbru. Ora meciului va fi stabilită ulterior.

Astfel, mai jos puteți vedea programul meciurilor naționalei Moldovei în preliminariile Campionatului Mondial 2023:

 • 17 septembrie 2021: Italia – Moldova
 • 21 septembrie 2021: Moldova – Elveția
 • 26 noiembrie 2021: România – Moldova
 • 30 noiembrie 2021: Croația – Moldova
 • 8 aprilie 2022: Moldova – Croația
 • 12 aprilie 2022: Moldova – Lituania
 • 24 iunie 2022: Moldova – România
 • 28 iunie 2022: Lituania – Moldova
 • 2 septembrie 2022: Moldova – Italia
 • 6 septembrie  2022: Elveția – Moldova

Câștigătoarele celor nouă grupe preliminare se vor califica direct la turneul final, iar chipele clasate pe locul secund vor participa în faza play-off. Europa va avea 11 sau 12 reprezentante la cea de-a 9-a ediție a Cupei Mondiale la fotbal feminin, competiția fiind găzduită în comun de Australia și Noua Zeelandă, în lunile iulie și august 2023.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate