Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

„A fost o eroare”. Despre primul și unicul moldovean vaccinat cu doze diferite de ser. Nu se recomandă să le mixăm!

15 Iul. 2021, 11:57
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
15 Iul. 2021, 11:57 // Societate //  Realitatea.md

Acum o săptămână, s-a aflat că a fost înregistrat primul caz de vaccinare cu două doze diferite de ser anti-COVID-19. Deocamdată, și unicul. Un bărbat în jur de 50 de ani, locuitor al or. Ştefan Vodă, a mers la un punct mobil de vaccinare pentru a doua doză pe 16 iunie, dar uitase ce ser i s-a administrat la prima doză în incinta policlinicii pe 26 mai. Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) reiterează cu referire la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) că nu se recomandă administrarea mixată.

Prima dată bărbatul a fost imunizat cu Pfizer, iar ulterior a primit Astra Zeneca. Odată ce a fost sesizată eroarea, a fost contactat de medicul de familie şi timp de câteva săptămâni s-a aflat sub monitorizare strictă. Nu ar fi dezvoltat vreo reacție.

„Un asemenea caz a fost semnalat nu doar în Republica Moldova, dar și în România. A fost o eroare. Dacă administrăm prima doză cu un ser, înseamnă că și a doua doză trebuie să fie de la același producător. OMS nu recomandă să mixăm vaccinurile, pentru că datele pe care le avem sunt doar a studiilor de la același producător și nu avem siguranța că nu sunt reacții adverse. Nu uităm că avem nevoie de date bazate pe dovezi. Când suntem siguri că nu cauzează reacții adverse și vafi recomandat de OMS, am putea administra. Acum este mult mai sigur același tip de vaccin”, a declarat Angela Paraschiv, șefa disciplinei de epidemiologie din cadrul USMF.

Totuși, potrivit acesteia, sunt excepții, explicând că sunt necesare investigații mai întâi. „Se efectuează o astfel de administrare ca excepție persoanelor care la prima doză a unui ser au manifestat reacții grave, a doua doză de regulă să face un ARNm” sau „când nu există vaccin în țară, dar se analizează dacă este posibil de administrat”.

„Puțin periculos!”. OMS nu recomandă administrarea unui vaccin diferit la rapel: „Nu avem date suficiente”

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 19:37
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 19:37 // Life //  Mădălina Sorokovsky

Produsele pe care le consumăm zilnic au un impact asupra sistemului corpului nostru într-un fel sau altul, mai ales atunci când vine vorba de menținerea și reglarea căldurii în organism. Majoritatea alimentelor pe care tindem să le consumăm au capacitatea de a produce căldură în organism, având în vedere că e nevoie de timp ca să fie digerate. Ca să le descompună, sistemul digestiv are nevoie de mai multă energie, proces care produce în continuare căldură – proces numit termogeneză. 

Alimentele în cauză sunt cele care conțin în general mai multe grăsimi, proteine și carbohidrați.

Spre exemplu, rădăcinoasele încălzesc organism. Aici sunt incluse legume precum cartoful, morcovul, cartoful dulce și varza. Aceste legume necesită mai multă energie în timpul procesului de digestie provocând căldură în corp. Apoi, consumul de ceapă, praz și usturoi sau piperul negru și ghimbirul generează, de asemenea, căldură în organism. La fel și spanacul, fasolea, cartofii sau broccoli.

Fructele cum ar fi mango, mere și portocale sunt considerate alimente calde; consumul excesiv al acestor fructe poate duce la iritarea stomacului.

Nutriționiștii spun însă că, chiar dacă anumite alimente produc căldură în organism nu e cazul să renunțăm complet la ele pentru că e caniculă, ci doar să le consumăm mai rar și în cantități mai mici.

Iată lista alimentelor care produc căldură: 

Banane,
Ceapă,
Usturoi,
Mango,
Praz,
Fistic,
Alune
Portocale,
Măsline,
Piersici,
Ardei,
Caju,
Morcovi,
Migdale,
Prune,
Spanac (fiert),
Carne roșie,
Pui,
Roșii,
Porumb,
Fasole,
Ouă
Vinete,
Pește,
Orez brun,
Ridichii,
Linte,
Hrișcă,
Ardei iuți,
Smântână,
Brânză,
Napi.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate