Curs valutar
 • EUR
  20.7703
  0.1069%
 • USD
  17.7017
  0.1232%
 • RUB
  0.2433
  0.8631%
 • RON
  4.1959
  0.0882%
 • UAH
  0.6648
  0.3761%

FOTO În deșert a apărut o gaură misterioasă. „Fântâna iadului” sau „Gura iadului”, îi fascinează pe oamenii de știință

26 Iun. 2021, 13:54
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Mădălina Sorokovsky
26 Iun. 2021, 13:54 // Sci-tech //  Mădălina Sorokovsky

O gaură neagră apărută în solul galben-brun al deșertului, în estul Yemenului, pare o adevărată minune inexplicabilă a naturii și tocmai de aceea este înconjurată de povești cu demoni și spirite malefice. Cunoscută sub numele de „Fântâna iadului” sau „Gura iadului”, îi fascinează pe oamenii de știință, care încă nu au explicații clare pentru originea sa.

La aproximativ 1.300 de kilometri est de capitala Sanaa, în apropiere de granița cu Omanul, puțul Barhout este o gaură naturală uriașă, apărută în deșertul din provincia yemenită Al-Mahra, la Hadhramaut. Are o lățime de 30 de metri și o adâncime estimată între 100 și 250 de metri.

Gaura, supranumită „Gura iadului”, ar fi de fapt, conform folclorului local, o închisoare pentru demoni, superstiție întărită de mirosurile grele emanate din adâncurile sale.

Prin gaură pătrunde prea puțină lumină solară și nu se poate vedea mare lucru de pe margine, cu excepția păsărilor care intră și ies din adâncuri. Superstițiile locale spun că obiectele din apropierea găurii sunt pur și simplu „supte” de ea.

De-a lungul secolelor, au circulat povești despre „duhuri”, spirite rele care ar trăi în această gaură și despre faptul că „Fântâna iadului” ar reprezenta o amenințare pentru viața de pe Pământ.

Ce spun geologii locali

Oficialii yemeniți spun că nu știu ce se află acolo jos.

„Este foarte adâncă, nu am ajuns niciodată pe fundul ei, este prea puțin oxigen și nu există ventilație”, spune Salah Babhair, directorul general al autorității locale pentru studii geologice și resurse minerale.

Salah Babhair estimează că puțul are o vechime de „milioane și milioane” de ani. „Aceste locuri au nevoie de mai mult studiu, de cercetări și investigații”, spune el. Deocamdată, camerele video care au fost introduse înăuntru nu au putut aduce informații relevante, din lipsa luminii suficiente.

De teama unui blestem, mulți localnici evită să se apropie de această imensă gaură și ezită chiar și să vorbească despre ea, într-o țară greu încercată de tragedii. Din 2014, Yemenul este devastat de un război civil între guvern și rebelii houthi, care a aruncat populația în cel mai grav dezastru umanitar din lume, potrivit ONU.

Care ar putea fi explicațiile

Unii s-au întrebat dacă această gaură din Yemen nu este un tip de fenomen geologic asemănător craterelor apărute în Siberia în ultimul deceniu. Și acolo există o „poartă a iadului”. Oamenii de știință spun însă că în cazul Siberiei, este vorba despre topirea permafrostului și de gazele, în special metan, care ies la suprafață cauzând „explozii” ale solului.

Aceste găuri adânci care apar în sol pot fi cauzate și de o serie de activități umane – foraje, minerit, construcții.

Chris Fogwill, profesor la Universitatea Keele, crede că gaura din Yemen este mai degrabă cauzată de eroziunea calcarului sau de mișcărea sărurilor (saramurii) geologice. Marginile ei sugerează că nu este nouă, confirmă specialistul.

Alte teorii spun că ar putea fi vorba despre un „supervulcan” ce ar putea erupe la un moment dat.

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 15:33
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Beregoi
23 Sept. 2021, 15:33 // Actualitate //  Petru Beregoi

În cadrul vizitei la New York, unde s-a aflat pentru a participa la lucrările celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (ONU), președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut mai multe întrevederi informale, pe lângă cele formale, anunțat pe parcursul vizitei.

Astfel, la invitația președintelui Poloniei, Andrzej Duda, șefa statului a participat, alături de premierul georgian Irakli Garibashvili, la o cină de lucru organizată la Reprezentanța Poloniei la ONU. Cei trei lideri au discutat despre cooperarea în cadrul Parteneriatului Estic. Ei au abordat subiectul perspectivei de aderare a Republicii Moldova și Georgiei la Zona Unică de Plăți în Euro (SEPA) și posibilitatea de armonizare a prețurilor internaționale de roaming între țările Parteneriatului Estic și UE.

De asemenea, Maia Sandu a avut o întâlnire la Fundația pentru o Societate Deschisă, unde a discutat oportunități de colaborare în domeniul promovării reformelor în educație.

La fel, președinta s-a întâlnit cu Consulul Onorific al Republicii Moldova la New York – Mark Meyer, membru al Baroului newyorkez de Avocați și al Grupului de arbitri din cadrul Centrului internațional de soluționare a litigiilor de investiții (ICSID). Discuția s-a focusat pe reforma justiției din Republica Moldova.

Amintim că, în cadrul vizitei de la New York, Maia Sandu a avut mai multe întrevederi cu oficiali străini, printre care, Secretarul general al ONU, președintele Lituaniei.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române