Curs valutar
 • EUR
  21.5242
  0%
 • USD
  17.6884
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3726
  0%
 • UAH
  0.6524
  0%

(FOTO) În satul Dubăsarii Vechi, Criuleni, vor fi instalate pubele pentru colectare separată a deșeurilor

08 Apr. 2021, 11:25
 // Categoria: Societate // Autor:  Petru Cosoi
08 Apr. 2021, 11:25 // Societate //  Petru Cosoi

13 platforme moderne pentru colectarea deșeurilor vor apărea în satul Dubăsarii Vechi, Criuleni, în acest an. Cele 13 platforme, construite cu suportul autorităților publice locale, vor fi dotate cu e câte două tomberoane, procurate în cadul proiectului „Deșeurile–resursă sau problemă?”. Inițiativa a fost lansată de Asociația Obștească „Iedera-Dubăsarii Vechi”, după ce a  aplicat la un program de granturi, finanțat de Uniunea Europeană. Pe lângă faptul că pe fiecare platformă fost fi instalate câte 2 tomberoane – unul pentru colectarea sticlei, iar altul pentru adunarea deșeurilor din plastic, în localitate vor fi instalate și cinci pubele de adunare a bateriilor uzate, extrem de poluante pentru mediul ambiant.

„Pubelele sunt în proces de confecționare. Vor fi amplasate în preajma celor mai importante instituții din sat și în locurile aglomerate.  Asociația va instala în localitate și cinci tomberoane pentru colectarea bateriilor uzate. Este foarte important ca oamenii să învețe să colecteze separat deșeurile. Fiind producători de roșii timpurii în sere, localnicii aruncă pelicula utilizată sau o ard prin gospodării, provocând efecte drastice pentru mediu”, a menționat Directorul Executiv al Asociației Obștești „Iedera- Dubăsarii Vechi”, Svetlana Leahu.

După instalarea tomberoanele vor fi transferate în gestiunea întreprinderii municipale „Dubăsarii Vechi-ACVA”, responsabilă de colectarea reziduurilor menajere. Directorul instituției, Ion Chetrușca, a afirmat că „poluarea mediului este o problemă comună generată atât de locuitori, care aruncă deșeurile pe malul râului Nistru, în pădure, terenuri agricole, cât și de serviciul de salubrizare, care nu dispune de resurse și utilaj necesar pentru un management eficient al gunoiului”.

Reprezentanții ONG-ului sunt convinși că schimbarea începe de la fiecare dintre noi, de aceea au instruit și informat tinerii din sat despre necesitatea colectării selective a deșeurilor. La instruiri au participat 15 elevi. Unul dintre ei este Cristian Cerlat. Chiar dacă are doar 15 ani, tânărul vrea să convingă cât mai mulți locuitori să depoziteze reziduurile menajere în tomberoane separate, pentru un mediu mai sănătos și curat.

„Am decis să mă implic pentru că îmi pasă de localitatea mea și mă deranjează că oamenii aruncă gunoiul la întâmplare. Cred că prin gestul meu aș putea mobiliza nu doar mai mulți tineri din sat, dar și persoane adulte sau vârstnice. Nu cred că sătenii își vor schimba ușor obiceiurile, dar este un început foarte bun de soluționare a unei probleme atât de grave”, precizează Cristian Cerlat.

Iar Gabriela Cuciuc, o altă tânără care a participat la instruiri, spune că abia așteaptă să le explice oamenilor, dar și copiilor, avantajele colectării separate a deșeurilor. „Noi vom organiza lecții ecologice pentru elevii din clasele primare. Este foarte important ca toți copii să conștientizeze riscurile poluării naturii. M-am implicat pentru că vreau să contribui la îmbunătățirea situației, punctează Gabriela Cuciuc”.

Oamenii din sat abia așteaptă ca tomberoanele să fie instalate. „De mult trebuia implementat un astfel de proiect. Susțin ideea de sortare a deșeurilor și mă voi bucura să trăiesc într-un sat și un mediu curat”, spune Gheorghe Postica.

P.

Realitatea Live

Ședința festivă a membrilor Academiei de Științe a Moldovei
România donează alte peste 100.000 de doze de vaccin Republicii Moldova
CEC: Procedura de tragere la sorți privind stabilirea ordinii prealabile de înscriere în buletinul de vot a candidaților electorali
Ilan Șor, președintele Partidului „ȘOR”, anunță lansarea formațiunii în campania electorală
Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova răspunde acuzațiilor apărute în spațiul public
Ceremonia de depunere a Jurământului medicului și farmacistului, Promoția 2021
Ședința festivă a Adunării Generale a Academiei de Științe a Moldovei
„Dacă rămân acasă, merg la Business și Administrare”, eveniment online de orientare în carieră organizat de #diez
Briefing de presă susținut de președintele Curții Constituționale, Domnica Manole
12 Iun. 2021, 18:09
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Elena Putregai
12 Iun. 2021, 18:09 // Alegeri //  Elena Putregai

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit, prin tragere la sorți, ordinea prealabilă de înscriere în buletinul de vot pentru ultimii 5 potențiali concurenți electorali. Aceștia au depus documentele de înregistrare ieri, 11 iunie curent.

Astfel, ordinea prealabilă de înscriere în buletinul de vot este următoarea:

20. Partidul Politic „PARTIDUL SCHIMBĂRII”;

21. PARTIDUL POLITIC NOUA OPȚIUNE ISTORICĂ;

22. Partidul Politic Partidul Oamenilor Muncii;

23. Stegărescu Ion (candidat independent);

24. Valico Veaceaslav (candidat independent).

În conformitate cu prevederile legislației electorale, Comisia va examina dosarele depuse și va decide asupra înregistrării sau neînregistrării candidaților desemnați, în decursul a cel mult 7 zile de la data primirii actelor.

CEC amintește că ieri, 11 iunie, s-a încheiat perioada de depunere a documentelor pentru înregistrarea în calitate de candidați la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Pentru scrutinul din 11 iulie 2021 au fost înregistrați 17 concurenți electorali, iar alte 7 dosare se află în proces de examinare.

 
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău