Curs valutar
 • EUR
  20.3640
  0.2362%
 • USD
  17.5198
  0.2363%
 • RUB
  0.2525
  0.9901%
 • RON
  4.1160
  0.2138%
 • UAH
  0.6632
  0.196%

FOTO Învelit cu folii rezistente la incendii! Cel mai mare copac din lume, cu o înălțime de 84 de metri, în pericol

17 Sept. 2021, 11:18
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea.md
17 Sept. 2021, 11:18 // Life //  Realitatea.md

Pompierii din California încearcă să protejeze pădurea de sequia din munții Siera Nevada de incendiile de vegetație care au izbucnit recent. O primă măsură a fost înfășurarea mai multor copaci, inclusiv a celui mai mare copac din lume, cu folii rezistente la incendii.

„Generalul Sherman”, așa cum este cunoscut cel mai mare copac din lume, are acum baza acoperită de mai multe folii, care pot rezista, pentru perioada scurte de timp, la temperaturi ridicate. Pe lângă acest copac, și clădirea muzeului din Parcul Național Sequoia a fost îmbrăcată în folie termoizolantă, precum și alte indicatoare puse pe aleile din parc.

Măsura a fost luată după ce în parcul național au izbucnit două focare de incendii, dintre care unul amenință și locul în care se află „Generalul Sherman”, care are o vechime între 2.300 și 2.700 de ani.

„Generalul Sherman” este cel mai mare arbore din lume, având un volum la 1.487 de metri cubi. El are o înălțime de 84 de metri și o circumferință de 31 de metri la nivelul solului.

Deși, de obicei, acest fel de arbori se adaptează la flăcări și chiar ajung să dezvolte mai multe semințe, intensitatea extraordinară a incendiilor din ultimii ani, alimentată și de schimbările climatice, a dus la distrugerea lor completă. În urmă cu un an, mii de copaci au fost arși complet.

Pe lângă măsurile luate în parcul național din munții Siera Nevada, mai multe zone din orașul Three Rivers au fost evacuate de pompieri.

Realitatea Live

27 Oct. 2021, 08:52
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Realitatea.md
27 Oct. 2021, 08:52 // Sci-tech //  Realitatea.md

Constructorul auto Tesla a atins la începutul săptămânii capitalizarea de o mie de miliarde de dolari, după ce acțiunile sale au crescut cu 13% pe bursă. Titlurile au urcat după ce compania de închiriere de mașini Hertz a anunțat că va face o comandă de 100.000 de automobile Tesla până la finalul anului 2022.

Comanda în sine valorează 4,4 miliarde de dolari, echivalentul a 6% din veniturile pe care Tesla le estimează pe acest an, însă simbolizează faptul că mașinile electrice devin tot mai comune.

Cu această capitalizare de un trilion de dolari, Tesla intră într-un club extrem de exclusivist, în care mai fac parte Apple, Alphabet – holdingul care deține Google, Amazon, Microsoft și Saudi Aramco – gigantul petrolier de stat al Arabiei Saudite.

Și Facebook a fost în acest grup, dar acțiunile sale au scăzut recent ca urmare a dezvăluirilor din presă, potrivit cărora compania nu ia măsuri împotriva efectelor dăunătoare ale dezinformărilor.

Tesla este de departe cel mai valoros producător auto, cel mai apropiat rival fiind grupul Toyota, cu o valoare bursieră de 282 de miliarde de dolari.

Avere de 288 de miliarde de dolari pentru Musk

Odată cu creșterea valorii acțiunilor Tesla, averea lui Elon Musk – directorul general al Tesla – a crescut cu 36,2 de miliarde de dolari, până la 288,6 de miliarde de dolari, cea mai mare creștere de o zi din istorie.

Spre comparație, Musk are acum o avere mai mare decât capitalizarea cumulată a rivalelor General Motors (83,9 miliarde de dolari) și Ford (62,8 miliarde).

Următorul clasat în top este Jeff Bezos, fondatorul Amazon, cu o avere estimată la 192,6 miliarde de dolari.

Tesla Model 3, cea mai vândută mașină din Europa

Separat, Tesla Model 3 a devenit cea mai populară mașină în Europa luna trecută, incluzând aici și modelele clasice, pe benzină și motorină, potrivit companiei de cercetare JATO Dynamics.

Vânzările Tesla Model 3 au crescut cu 58% față de anul trecut, până la 25.000 de unități în Europa, depășind cele 18.200 de livrări pentru modelul Renault Clio, al doilea clasat în top.

Concurență acerbă

Pe lângă Tesla, în domeniul mașinilor electrice mai activează și startup-uri americane, precum Lucid Motors, Fisker, dar și companii chineze, ca Nio, Xpeng și Li Auto.

La acestea se adaugă producătorii clasici, precum General Motors, Ford, Volkswagen sau Daimler, care au acum modele electrice în ofertă și investiții masive în plan.

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău