Curs valutar
 • EUR
  20.3640
  0.2362%
 • USD
  17.5198
  0.2363%
 • RUB
  0.2525
  0.9901%
 • RON
  4.1160
  0.2138%
 • UAH
  0.6632
  0.196%

Angela Merkel nu o să dispară din peisaj. Ce rol important va juca după alegerile germane din 26 septembrie

17 Sept. 2021, 09:48
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
17 Sept. 2021, 09:48 // În Lume //  Realitatea.md

După 16 ani în fruntea guvernului federal de la Berlin, Angela Merkel nu caută realegerea în alegerile germane din 26 septembrie. Asta nu înseamnă însă că actualul cancelar german a devenit un „lame duck”, adică un politician ieșit din scenă și a cărui relevanță politică nu mai există, pentru că succesorul său a fost deja ales și va prelua funcția curând. Angela Merkel rămâne unul dintre liderii politici importanți ai Europei, iar aceasta ar putea influența rezultatul alegerilor prezidențiale din Franța, dar și setul de politici climatice ale UE, conform Reuters.

Probabilitatea ca după votul din 26 septembrie să se prelungească discuțiile pentru formarea unei coaliții de guvernare între principalele partide politice din Germania înseamnă că Angela Merkel nu va părăsi mandatul de cancelar imediat, intenționând pe deplin să-și folosească timpul după alegeri în care va mai fi la guvernare pentru a-și continua inițiativele de politică externă, au transmis câțiva oficiali guvernamentali de la Berlin.

Conform Constituției germane, cancelarul Merkel va rămâne cancelar până când majoritatea parlamentarilor din Bundestag îi vor alege un succesor, care va fi apoi învestit în funcție. deciziile din timpul ferestrei.

Nu există restricții formale asupra puterilor sale în acest moment, iar Merkel este cunoscută pentru faptul că este un politician căutător de consens. De asemenea, nu există așteptarea pentru mari teme exploatate de Berlin după alegeri, pentru că nici  cancelarii anteriori nu au luat decizii radicale în timpul ferestrei de guvernare, de la momentul zilei de vot și până la învestirea noului guvern.

Ultimele gloanțe ale Angelei Merkel în ceea ce privește politica externă 

Dosarul războiului din estul Ucrainei și agresiunile Rusiei la adresa acestui stat, dar și discuțiile concrete privind măsurile pe care le va adopta Uniunea Europeană pentru a combate schimbările climatice sunt două teme importante care, potrivit surselor politice, vor fi abordate de Angela Merkel pe ultima sută de metri a mandatului său în fruntea guvernului federal al Germaniei.

„Va trebui să joace un rol important, deoarece toată lumea din Berlin va fi implicată după alegeri în discuțiile și negocierile pentru formarea viitoarei coaliții de guvernare”, a declarat un important conservator din Berlin.

Armin Laschet, viitorul succesor conservator al lui Merkel, și Robert Habeck, unul dintre cei doi lideri ai Partidului Verzilor din Germania, au declarat că se așteaptă ca negocierile pentru formarea coaliției să se deruleze pe tot parcursul perioadei care a mai rămas până la sfârșitul anului. Un exemplu care întărește această ipoteză este formarea ultimului guvern Merkel. După alegerile din 24 septembrie 2017, negocierile pentru formarea acestuia au continuat până în luna martie 2018.

Un vot fracturat înseamnă că formarea unei coaliții de guvernare ar putea fi mai complicată de această dată, ceea ce înseamnă că Angela Merkel ar putea să-l depășească cu ușurință pe fostul ei mentor, Helmut Kohl, în calitate de cel mai longeviv cancelar postbelic, un record pe care l-ar stabili dacă rămâne în funcție până pe 17 decembrie 2021.

Un astfel de scenariu i-ar oferi cancelarului Merkel oportunitatea de a realiza o nouă rundă de discuții în „formatul Normandia”, care presupune un dialog în patru între președintele francez, președintele rus, președintele ucrainean și cancelarul german. Prin această nouă rundă de negocieri politice în patru, la care a făcut referire în timpul unei vizite oficiale la Kiev luna trecută, Angela Merkel va încerca să rezolve o parte din problemele conflictului militar din estul Ucrainei, unde separatiștii susținuți de Moscova întrețin o stare de război de peste șapte ani.

„Vreau să mă întâlnesc din nou în „formatul Normandia” cu președintele francez și, bineînțeles, președinții Rusiei și Ucrainei”, a declarat Angela Merkel în timpul călătoriei la Kiev, precizând că acest lucru s-ar putea întâmpla după 26 septembrie.

Negocierile politice prelungite din Germania vor influența alegerile prezidențiale franceze

Diplomații francezi se declară îngrijorați de faptul că negocierile politice pentru formarea coaliției de guvernare din Germania s-ar putea prelungi până în prima jumătate a anului viitor, când președintele francez Emmanuel Macron va avea nevoie de un partener german puternic atât pentru a-și promova agenda europeană în timpul președinției franceze la consiliul UE, cât și pentru a se confrunta cu alegerile prezidențiale franceze.

„Într-un astfel de caz, cel mai bine ar fi pentru președintele Macron dacă Angela Merkel ar rămâne în funcția de cancelar până după alegerile prezidențiale din aprilie 2022”, a declarat Claire Demesmay, expertă în cadrul Consiliului german DGaP pentru relații externe.

De altfel, guvernele lui Merkel și Macron au analizat ceea ce pot realiza împreună în timpul președinției franceze a consiliului UE, iar un mandat prelungit al actualului cancelar german ar spori șansele actualului președinte francez de a câștiga un nou mandat, a mai precizat Demesmay.

Aceasta a mai spus și că „ar fi foarte rău pentru Marcon dacă s-ar forma o nouă coaliție de guvernare în Germania la începutul anului 2022, pentru că partenerul german ar lipsi în mare parte de la discuțiile și negocierile pentru viitoarele acorduri adoptate în consiliul UE”.

Clima, o temă care arde la „la propriu” fără Merkel în sală

Angela Merkel a indicat deja că va avea un rol de jucat și dincolo de septembrie în ceea ce privește planurile UE de protecție a climei, intitulate „Fit to 55”.

Spunând anterior că negocierile dure cu privire la implementarea reformelor climatice pentru ca UE să reducă emisiile de dioxid de carbon cu 55% până în 2030 ar putea să înceapă în timpul formării unui nou guvern german, iar ea să fie încă în funcția de cancelar, Merkel a declarat în iulie: „Vrem să ne asigurăm că predăm bine ștafeta”.

Numai că scopul cancelarului german nu este doar apărarea intereselor germane.

Supranumită „cancelarul climei” încă din 2007, pentru că a susținut în cadrul unui summit G8 că e nevoie de acțiune în ceea ce privește problemele climei, dar și pentru că a accelerat procesul de tranziție către energia regenerabilă în Germania, Angela Merkel dorește acum ca Uniunea Europeană să meargă mai repede în ceea ce privește protecția climei.

Un diplomat al UE, care a refuzat să îi fie dezvăluită identitatea, a declarat că liderii politici ai blocului comunitar ar putea să o folosească pe Angela Merkel drept negociator timpul discuțiilor privind programul „Fit to 55”, chiar dacă negocierile privind politicile climatice europene se vor finaliza pe parcursul anului viitor.

 „Întrebarea este: fără Merkel în sală, vom putea reuși să rezolvăm negocierile privind politicile climatice? Cred că putem … dar cu siguranță va fi mult mai dificil decât dacă ar fi ea printre noi”, a adăugat diplomatul.

Realitatea Live

27 Oct. 2021, 09:41
 // Categoria: Opinii // Autor:  Victor Pelin
27 Oct. 2021, 09:41 // Opinii //  Victor Pelin

În general, alegerile locale noi din 21 noiembrie în cele 15 localități reprezintă un interes aparte și din cauză că se desfășoară pe fundalul a două crize extrem de acute – criza gazelor și cea pandemică. Astfel, ne convingem că vremurile bune nu pot fi declarate în avans. În acest sens, am putea parafraza o vestită zicală afirmând: „Dacă vrei să-l faci pe Dumnezeu să zâmbească, povestește-i planurile de instaurare a vremurilor bune…


Alegerile locale noi

Alegerile municipale sunt foarte importante în orice societate. Într-un șir de state dezvoltate la alegerile municipale participă mai mulți alegători decât la alegerile generale. Experiența electorală a Republicii Moldova arată, deocamdată, un interes mai mare a cetățenilor pentru alegerile generale decât pentru cele locale. O astfel de situație are loc în pofida faptului că încrederea cetățenilor în primării este de două-trei ori mai mare decât încrederea în Parlament. Una din explicațiile situației menționate ar fi că primăriile sunt foarte sărace, cu excepția celor din municipiile Chișinău, Bălți etc. Celelalte primării abia de reușesc să acopere câteva zeci de procente din cheltuieli cu resurse proprii, restul provin din transferurile de la centru.

Deși alegerile municipale sunt, de fapt, alegeri administrative, s-a observat de-a lungul ciclurilor electorale că susținerea partidelor aflate la guvernare se transmite, practic, în aceeași proporție și la nivelul municipalităților, atunci când se aleg primarii și consilierii locali. De exemplu, la alegerile locale din 2015 Partidul Democrat din Moldova (PDM) a devenit partidul primarilor – candidații PDM au fost aleși primari în aproximativ 1/3 din localități, odată cu preluarea treptată a controlului puterii la nivel central de către coordonatorul executiv. Ulterior, primarii devin, la rândul lor, principalii agenți electorali ai partidelor de la guvernare la nivel local. Astfel, de-a lungul anilor a funcționat regula, potrivit căreia partidele de guvernare susțin administrațiile locale reprezentate de primarii acestora, iar administrațiile locale susțin partidele respective la alegerile generale. Așa s-a întâmplat la alegerile parlamentare din 2019, când, datorită autorității primarilor, PDM a obținut cel mai înalt scor în istoria sa politică – 1/3 din mandatele parlamentare în circumscripțiile uninominale.

Actualul partid de guvernământ – Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), ne-a asigurat că va refuza practica guvernărilor precedente de susținere financiară acordată preponderent primăriilor conduse de reprezentanții formațiunii. Nu putem ști, dacă PAS își va respecta promisiunea. Vorba e că, deocamdată, nici nu prea știm câți primari are formațiunea. Știm doar că în cadrul Blocului ACUM, alături de Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA), PAS a obținut funcții de primar în 172 de primării, adică în aproximativ 19% din localități. Deci, am putea presupune că PAS ar avea primari în aproximativ 10% din localități.

Din cele menționate devine evident că alegerile municipale sunt un test foarte util pentru estimarea evoluției suportului cetățenilor față de puterea centrală. În acest sens, alegerile locale noi din 21 noiembrie, desfășurate 15 localități (~1.7%), unde în ultima jumătate de an au apărut vacanțe ale funcției de primar, vor reprezenta prima evaluare a suportului PAS de după alegerile parlamentare. Geografia alegerilor noi este relativ reprezentativă, acoperind regiuni din nordul, centrul și sudul Republicii Moldova. La alegerile locale noi, de suplinire a vacanțelor funcției de primar, de obicei, câștigă candidații partidelor parlamentare. Este de remarcat că, în cinci din cele 15 localități, funcțiile vacante de primari au fost deținute de reprezentanții blocului ACUM.

Statistici preelectorale

Procedura înaintării candidaturilor pentru alegerile primarilor în cele 15 localități a luat sfârșit, dar înregistrarea candidaturilor depuse se va termina pe 30 octombrie, cu trei săptămâni înaintea zilei alegerilor. Din tabelul de mai jos se poate desprinde că PAS va avea candidați în toate cele 15 localități. Principala forță de opoziție, Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS) va avea candidați în majoritatea localităților. Este de remarcat că Partidul Verde Ecologist (PEV) a înregistrat candidați în ¼ din localități, celelalte 10 formațiuni participante au înregistrat câte 1-2 candidaturi.

Sursă: IPN.MD

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău