Curs valutar
 • EUR
  19.3202
  0%
 • USD
  18.1428
  0%
 • RUB
  0.1888
  0%
 • RON
  3.8869
  0%
 • UAH
  0.4912
  0%

Merkel, după Putin, a fost la Zelenski. Despre tranzitul de gaz prin Ucraina: „Trebuie prelungirea acordului cu Rusia”

23 Aug. 2021, 08:28
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
23 Aug. 2021, 08:28 // În Lume //  Realitatea.md

Angela Merkel, în urma negocierilor cu președintele ucrainean Vladimir Zelenski, a făcut câteva declarații, într-o conferință de presă comună susținută duminică, 22 august curent, despre tranzitul gazelor ruse prin Ucraina. „Acordul trebuie să fie prelungit”, a subliniat aceasta. În același timp, cancelarul Germaniei a remarcat că Rusia nu trebuie să utilizeze gazul ca o armă.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că acordul privind trazitul gazului rus prin Ucraina către Europa după 2024 trebuie să fie prelungit cât mai operativ. Declarația a fost făcută în cadrul conferinței de prese comune cu președintele Vladimir Zelenski, în urma vizitei și discuției oficiale de la Kiev.

Potrivit lui Merkel, colaborarea în domeniul energetic este foarte importantă și mizează pe faptul că aceasta va avea continuare. „Aceasta colaborare deja există, dar are nevoie de continuare pentru a asigura un trazit suplimentar prin sistemul de conducte de gaze ale Ucrainei din Rusia către Europa. Eu am vorbit despre asta cu președintele rus (Vladimir Putin cu care a avut o întâlnire cu o zi mai înainte). Noi vrei cât mai operativ să prelungim contractul care a fost stabilit până în 2024. Noi vom discuta despre asta și în Europa cu companiile care au legătură cu subiectul”, a explicat oficiala.

Aceasta a mai anunțat că va fi delegat un specialist din cadrul Guvernului Germaniei care va fi responsabil de întrebările cu privire la tranzitul de gaze. „Suntem pe aceeași undă cu americanii, în ceea ce privește că gazul nu trebuie utilizat ca o armă, de aceea împreună cu americanii vom gestiona negocierile”, a conchis Angela Merkel.

Realitatea Live

23 Sept. 2023, 19:00
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea.md
23 Sept. 2023, 19:00 // Life //  Realitatea.md

Dacă îți place să cultivi trandafiri în grădină, mai mult ca sigur ți-ai pus problema îngrijirii lor în sezonul rece. În rândurile de mai jos poți afla care este secretul la care trebuie să apelezi pentru a te bucura de trandafiri înfloriți până toamna târziu. Cum trebuie să procedezi pentru ca florile să nu moară.

Cum menții trandafirii înfloriți toamna

Fără o îngrijire adecvată în sezonul de toamnă, majoritatea trandafirilor nu supraviețuiesc iernii. Vremea poate deveni destul de rece și, dacă nu aplici tratamentul adecvat plantelor, până la primăvară pot muri rapid. Dacă nu știi cum să-ți pregătești florile pentru lunile reci, ai ajuns la locul potrivit.

În luna septembrie nu se recomandă o tăiere excesivă a trandafirilor. Este bine însă să îndepărtezi frunzele moarte sau bolnave. Asigură-te că folosești un foarfece adecvat acestei sarcini și nu încerca să smulgi direct de pe tulpină rămășițele deteriorate. Acestea pot deveni puncte de dezvoltare a bolilor.

Există o tehnică la care trebuie să apelezi pentru a te asigura că trandafirii din grădină vor fi înfloriți până toamna târziu. La final de septembrie, taie ramurile cu flori ofilite. Acestea încep să formeze fructul care consumă energia a circa trei noi flori ce ar putea să apară.

Așadar, dacă vrei ca tufele de trandafiri din grădina ta să fie pline de flori până la finalul sezonului de toamnă, îndepărtează ramurile cu flori ofilite. Îndepărtează, de asemenea, lăstarii sălbatici care cresc dedesubtul altoiului. Altfel, plantele vor fi sufocate.

Cum îngrijești trandafirii în sezonul rece

Fără îndoială, mulciul nu îți este străin, dacă obișnuiești să ai grijă de plantele din grădină de ceva vreme. Nu numai că oferi nutrienți importanți florilor, dar în sezonul rece stratul de mulci acționează și ca un fel de izolație pentru rădăcinile plantelor.

Pentru a-ți proteja trandafirii din grădină, pune în jur de 10-12 centimentri de mulci de înaltă calitate în jurul bazei tufelor. Ai mare grijă să acoperi bine altoiul, altfel, când temperaturile scad drastic, riști ca plantele să se deterioreze și să nu se mențină în formă până la primăvară.

Trebuie subliniat că trandafirii cățărători au nevoie de îngrijiri speciale în sezonul de toamnă. Asta pentru că tulpinile lor pot fi rapid deteriorate de vânturi puternice, mai ales în timpul iernii. Pentru a le oferi protecția necesară, îndoaie ușor tulpinile și așază-le la pământ.

Fixează tulppinile trandafirilor cățărători din grădină cu țăruși sau leagă-le între ele. Deasupra, așază o bucată de pânză de iută, apoi acoperă tulpinile cu un strat subțire de mulci.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală