Curs valutar
 • EUR
  20.3640
  0.2362%
 • USD
  17.5198
  0.2363%
 • RUB
  0.2525
  0.9901%
 • RON
  4.1160
  0.2138%
 • UAH
  0.6632
  0.196%

Ministra Sănătății, în culmea indignării. Nemerenco: Este inadmisibil. Să fie demisă cu îndrăzneală, iar video la CNA

17 Sept. 2021, 09:46
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
17 Sept. 2021, 09:46 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco a rămas șocantă de atitudinea administrației Spitalul Raional Căușeni „Ana și Alexandru”, după ce o asistentă medicală a fost filmată în timp ce solicita bani de la pacienți pentru a cumpăra seringi.

Nemerenco spune că angajata trebuie demisă, iar video-ul trimis CNA-ului.

„Este inadmisibil ca așa ceva să se petreacă într-o instituție medicală și nu este de loc o soluție potrivită ca spitalul să se limiteze doar la o mustrare. Aș recomanda spitalului să demită cu îndrăzneală așa cadre medicale, iar dacă e cumva și administrația implicată în această “colectare” deschisă de “fonduri”, să aibă curajul să-și dea demisia și superiorii la pachet cu asistenta. Cu regret, Fondator al spitalului este Consiliul local și Ministerul Sănătății nu poate aplica nicio măsură de pedeapsă, decât să trimită materialul video la CNA ca să intervină. Aș ruga respectuos atât colegii, cât si pacienții să nu tolereze sub nicio formă plățile pentru servicii, consumabile, medicamente, de “mulțumire” și “condiționare””, a scris Nemerenco.

Amintim că, în data de 9 septembrie, un bărbat a postat un video filmat cu o cameră ascunsă într-un spital în care se vede cum o asistentă medicală le cere pacienților bani pentru a cumpăra seringi pentru a beneficia de injecțiile necesare. Femeia spune că instituția nu dispunde de echipament medical, așa că oamenii trebuie să scoată câte 50 de lei din buzunar.

Ulterior, la câteva zile distanță cu o reacție a venit și administrația instituției în cauză. Potrivit purtătoarei de cuvânt a instituției medicale, Olga Castraveț-Popov, administrația s-a autosesizat și pe 9 septembrie a constituit Comisia de ancheta care a stabilit că asistenta medicală este vinovată.

„A încălcat grav obligațiunile de serviciu prin depășirea atribuțiilor manifestate prin colectarea banilor de la pacienți”.

Ba mai mult, asistenta medicală și-a recunoscut vina. În rezultat, a fost emisă o sancțiune disciplinară.

Realitatea Live

27 Oct. 2021, 15:16
 // Categoria: Meteo // Autor:  Valentina Buză
27 Oct. 2021, 15:16 // Meteo //  Valentina Buză

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a prelungit codul galben de avertizare meteorologică. Astfel, până la data de 4 noiembrie, în bazinul râului Prut, pe sectorul s. Criva – or. Costești se va menține scurgerea scăzută cu circa 40% din valorile medii multianuale.

În context, meteorologii vin cu o recomandare pentru agenții economici, și nu doar.

„În legătură cu etiajul de toamnă și lipsa precipitațiilor, Serviciul Hidrometeorologic de Stat atenționează că în bazinul râului Prut, pe sectorul s. Criva – or. Costești se va menține scurgerea scăzută cu 45-50% din valorile medii multianuale. Solicităm agenților economici și populației să consume rațional resursele de apă. În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu actualizarea avertizării hidrologice”, se arată în nota informativă.

Mai mult, potrivit meteorologilor, există risc de viituri sau creşteri rapide ale nivelului apei, care nu conduc la pagube semnificative, dar necesită o vigilenţă sporită în cazurile de activităţi sezoniere şi/sau expuse la inundaţii.

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău