Circa 100 de copii aflați în situație de risc și cu dizabilități din raionul Soroca vor beneficia anual de servicii de recuperare și terapie ocupațională, consiliere şi reabilitare psihosocială, în cadrul Centrului multifuncțional de servicii sociale „O șansă”. Centrul a fost deschis în cadrul unui proiect implementat de AO „Casa Speranțelor”, în parteneriat cu Consiliul Raional Soroca și Primăria Municipiului Soroca, cu suportul financiar al Uniunii Europene și al Fundației Soros Moldova.
Din sursele proiectului, au fost realizate lucrări de reparație a încăperilor și procurat mobilierul și echipamentul necesar. Centrul dispune de săli pentru activități în grup și individuale, o sală pentru recreere și o cameră senzorială, dotată cu diferite tipuri de stimuli și echipament specializat pentru reabilitarea copiilor cu tulburări de dezvoltare și comportament.
Centrul va activa în regim de zi și și va oferi activități atât pentru copii, cât și pentru părinți. Pentru a asigura calitatea serviciilor, Asociația „Casa Speranțelor” a organizat ateliere de instruire pentru asistenții sociali și prestatorii de servicii sociale, pe care i-a informat cum să identifice, să evalueze, să acorde asistență și să monitorizeze copiii potențiali beneficiari ai serviciilor Centrului „O șansă”.
„În procesul de creare a acestui serviciu social am desfășurat și campanii de informare a comunităților privind drepturile egale ale tuturor copiilor și serviciile sociale disponibile pentru ei în raionul Soroca. La centrul nostru, copiii din diverse grupuri vulnerabile vor avea acces sporit la servicii de suport și vor fi ajutați să depășească eventuale inechități”, a declarat Valentina Onică, administratoarea Asociației Obștești „Casa Speranțelor”, la evenimentul de deschidere.
„Uniunea Europeană consideră societatea civilă un partener esențial în procesul de implementare a reformelor, în special în contextul noului statut al Republicii Moldova de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană. Asociația „Casa Speranțelor” este un partener de încredere al Uniunii Europene, a implementat mai multe proiecte finanțate de Uniunea Europeană și le-a asigurat durabilitatea, împreună cu autoritățile locale. Vom continua alocarea de fonduri prin intermediul apelurilor de propuneri pentru a crea noi servicii sociale sau a le îmbunătăți pe cele existente”, a spus, prezent la eveniment, Janis Mazeiks, ambasador al Uniunii Europene în Republica Moldova.
„Fiecare persoană trebuie să aibă posibilitatea să beneficieze de toate ajutorul de care are nevoie, indiferent de regiunea în care locuiește. Din această cauză, Fundația Soros Moldova susține inițiativele care aduc serviciile sociale mai aproape de fiecare om, de fiecare familie și este deosebit de îmbucurător că inițiativa dezvoltării acestor servicii de recuperare și terapie ocupațională vin de la societatea civilă din Soroca”, a declarat Petru Culeac, director executiv al Fundației Soros Moldova.
Proiectul de creare a Centrului are un buget de 60 de mii de euro din resursele Uniunii Euroepne și două cofinanțări – 270 de mii de lei alocați de Primăria Municipiului Soroca și alte 250 de mii de lei – de Consiliul Raional Soroca. Aceste serviciu social este unul dintre cele 40 de servicii create în cadrul proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune”, finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat și implementat de Fundația Soros Moldova în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova și AO Institutum Virtutes Civilis.