Curs valutar
 • EUR
  21.4896
  0.0838%
 • USD
  17.9913
  0.0756%
 • RUB
  0.2489
  0.683%
 • RON
  4.3649
  0.1466%
 • UAH
  0.6535
  -0.8569%

(FOTO) La Ungheni ca nicăieri! Autoritățile locale anunță pentru regiune stații de așteptare moderne

08 Iun. 2021, 13:15
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
08 Iun. 2021, 13:15 // Societate //  Valentina Buză

Veste bună pentru locuitorii din Ungheni. În regiune, precum și în opt localități din vecinătatea apropriată a municipiului (Unțești, Cetireni, Costuleni, Florițoaia Veche, Mănoilești, Pârlița, Valea Mare, Zagarancea), vor apărea 146 de stații de asteptare moderne.

Dintre acestea, majoritatea, 106 la număr, vor fi în Ungheni, informează Primăria municipiului Ungheni.

Acest lucru se datorează Proiectului „Cooperare intercomunitară pentru condiții mai bune de transport public în comunitățile raionului Ungheni”, care a fost inițiat și dezvoltat de către Primăria municipiului Ungheni.

Lucrul asupra conceptului proiectului a început în 2017, iar pe parcursul anilor au fost efectuate numeroase lucrări prevăzute de legislație sau stabilite de finanțatori. Urmează o ultimă etapă până la începerea lucrărilor propriu-zise – licitația.

Pe 12 martie curent, a fost anunțată licitația.Valoarea totală a investiției va fi de 13,9 milioane de lei, dintre care aproximativ 8,6 milioane de lei vor fi oferiți de către Programul „Comunitatea Mea”, administrat de Consiliul pentru cercetări și schimburi internaționale (IREX) și finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Contribuția Primăriei municipiului Ungheni pentru construirea celor 106 stații de așteptare din Ungheni va fi de 5,4 milioane de lei.

Vor fi construite, per total, cinci tipuri de stații.

Tipul nr. 1 – 64 de stații. Stațiile vor fi instalate în locuri cu puțin spațiu, având la bază dimensiunea de 1,14 m x 3,6 m și vor avea 3 picioare.

Tipul nr. 2 – 29 de stații. Acestea vor avea dimensiunea la bază de 2,24 m x 3,6 m, o structură metalică foarte rigidă, dar va permite vizibilitatea din toate direcțiile.

Tipul nr. 3 – 43 de stații de așteptare. Acestea vor avea aceeași structură și dimensiune la bază ca stațiile de tip 2, dar vor mai fi dotate cu panouri iluminate, care vor conține afișe cu harta traseelor, rutelor și orarul acestora.

Doar în municipiul Ungheni, pe cele mai importante artere, vor fi construite 9 stații de așteptare (Tipul nr. 4), care vor fi dotate și cu puncte comerciale, ce vor fi alocate în chirie.

În centrul municipiului Ungheni, pe str. Națională, în preajma Casei Sărbătorii, va fi o stație personalizată, cu importanță arhitecturală – tipul nr. 5

Stația va avea o structură complexă (din beton și metal), va fi dotată cu punct comercial cu fațadă vitrată și 4 lightboxuri (panouri iluminate).

Realitatea Live

24 Iun. 2021, 21:32
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
24 Iun. 2021, 21:32 // Politica //  Cristina Vlah

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate/vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell, a declarat că Uniunea Europeană dorește o cooperare aprofundată în domeniul securității cu țările parteneriatului Estic, informează Realitatea.md. Declarații în acest sens au fost lansate în urma întrevederii dintre oficialul European și miniștrii de Externe din Republica Moldova, Ucraina și Georgia.

„Punerea integrală în aplicare a acestor acorduri (n.r. – Acordurile de Asociere cu UE) este esențială pentru a putea folosi toate oportunitățile pe care le oferă, de exemplu, schimburile comerciale ulterioare, o mai mare cooperare în materie de securitate – și, în prezent, în special în noile domenii de dezinformare, amenințări cibernetice și hibride – cu privire la mediu și conectivitate; așa cum am spus, acest lucru devine cuvântul zilei.

Permiteți-mi să spun, de asemenea, că apropierea de Uniunea Europeană va necesita o muncă din partea ambelor părți. În fiecare dintre țările dvs., știți că există domenii cheie de reformă care necesită îmbunătățiri rapide, aprofundate și sincere. Nu putem decât să aproximăm legislația, să aprofundăm cooperarea și să progresăm în activitatea comună dacă aceste reforme sunt pe deplin adoptate și puse în aplicare”, a declarat Josep Borrell.

De asemenea, demnitarul UE a reiterat faptul că UE va susține din punct de vedere politic și financiar țările Parteneriatului Estic, dar se așteaptă și din partea acestor țări – implementarea reformelor.

„Anul acesta este un an important pentru Parteneriatul estic. Împreună cu Comisia, suntem în curs de finalizare a agendei pentru perioada post 2020, care conține rezultate și obiective concrete.

Summitul Parteneriatului estic va avea loc în decembrie. Înțeleg că tuturor ne pare rău pentru faptul că a fost [anterior] amânat, așa cum s-a întâmplat și cu alte summituri. Dar în decembrie, când va avea loc acest summit, vom avea ocazia să punem în mișcare această nouă agendă și să convenim asupra unei viziuni comune pentru viitor”, a mai spus Borrell.

În context, înaltul reprezentant european și-a exprimat disponibilitatea de a vizita țările Parteneriatului Estic, printre care e și Republica Moldova, după ce se vor permite liberele deplasări în contextul reducerii pericolului pandemic.