Curs valutar
 • EUR
  20.1131
  0%
 • USD
  17.7371
  0%
 • RUB
  0.2404
  0%
 • RON
  4.0641
  0%
 • UAH
  0.6510
  0%

FOTO Mai accesibil și prietenos. Cum arată sectorul de poliție din Cahul renovat cu sprijinul SUA și PNUD

22 Oct. 2021, 12:51
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
22 Oct. 2021, 12:51 // Societate //  Valentina Buză

După ce a fost renovat conform celor mai bune practici ale poliției comunitare, sectorul de poliție nr. 1 din municipiul Cahul a devenit mai accesibil și prietenos. Valoarea totală a asistenței este de 138 mii de dolari și a fost oferită de Guvernul SUA, în cadrul proiectului „Suport pentru reforma instituțiilor de aplicare a legii din Republica Moldova”, implementat de PNUD.

Sediul sectorului, cu o suprafață de 200 de metri pătrați, deservește circa 30 de mii de persoane. După renovare, edificiul a fost dotat cu mobilier și echipament performant. De asemenea, angajații au fost instruiți în baza unui program de implementare a conceptului poliției comunitare, care include: criminologia și prevenirea infracționalității, instrumente și metode utilizate în activitatea polițienească comunitară, metode de identificare și de soluționare a problemelor de siguranță comunitară etc.

„Un sediu modern şi confortabil pentru angajaţi oferă polițiștilor confortul de a lucra şi permite oferirea uneori servicii de calitate cetăţenilor, care la rândul lor simt că pot discuta şi interacţiona cu încredere cu poliţia. Aceasta nu este doar o schimbare de faţadă, ci şi de abordare şi atitudine. Sectorul este începutul, oamenii sunt continuarea”, a declarat la evenimentul de deschidere Serghei Diaconu, Secretar de Stat, Ministerul a Afacerilor Interne.

Clădirea sectorului de poliție are un design universal, astfel încât să fie accesibilă pentru toți beneficiarii, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități. Sediul mai dispune de o sală de audieri și o sală polivalentă, utilizată pentru diverse activități comunitare, precum întâlniri de informare ale cetățenilor. Totodată, în imediata apropiere de sectorul de poliție a fost amenajat un teren de joacă pentru copii.

Fiecare din cei 20 de polițiști (16 bărbați și 4 femei) care activează în cadrul sectorului de poliție are spațiu individual de lucru și acces la  bucătăria amenajată, vestiar. Sediul deține cazangerie modernă și grupuri sanitare accesibile pentru utilizatorii de scaune rotile.

„Acest sector de poliție renovat și bine amenajat va oferi un mediu modern și funcțional care să consolideze legătura dintre polițiști și comunitate. O mai mare accesibilitate a instituției de aplicare a legii fortifică relația dintre comunitate și poliție, crește încrederea și generează o cooperare care reduce criminalitatea și permite poliției să răspundă mai bine nevoilor comunității”, a declarat Katrina Fotovat, oficială de rang înalt în cadrul Biroului pentru Probleme Globale ale Femeilor, Departamentul de Stat al SUA.

Totodată, în incinta Inspectoratului de poliție Cahul a fost amenajată o cameră de prezentare spre recunoaștere și o cameră pentru martori, protejată prin vitraliu-oglindă, pentru a permite recunoașterea suspecților în condiții de siguranță și confidențialitate, de exemplu, în cazuri de violență în familie, trafic de persoane sau alte infracțiuni violente. Camera pentru martori poate fi utilizată la necesitate și în calitate de cameră de audieri. Ca și în cazul sectorului de poliție, ambele camere au fost renovate cu sprijinul Guvernului SUA.

„Transformarea acestui sector de poliție este o ilustrare clară a angajamentului partenerilor naționali și internaționali de a moderniza activitatea polițienească în beneficiul bărbaților și femeilor din Moldova. Credem că prin transformarea spațiului în care interacționează ofițerii de poliție și cetățenii, contribuim la încorporarea unei noi culturi, la consolidarea spiritului de angajament reciproc și la sporirea încrederii între poliție și comunitate”, a declarat Dima Al-Khatib, reprezentantă rezidentă a PNUD în Republica Moldova.

Anterior, cu sprijinul PNUD și SUA au fost reorganizate și modernizate alte două sectoare de poliție din țară – nr. 3 din sectorul Buiucani al mun. Chișinău (2017) și nr.1 din or. Sîngerei (2018). Curând, un alt sector modernizat va fi inaugurat în satul Egorovca, raionul Fălești.

Ministerul Afacerilor Interne și Poliția Republicii Moldova au o colaborare îndelungată cu Guvernul Statelor Unite ale Americii și PNUD, în cadrul căreia au fost realizate mai multe activități menite să consolideze capacitățile instituționale și profesionale ale angajaților poliției, pentru a asigura un mediu sigur pentru fiecare bărbat și femeie din Republica Moldova și pentru a spori nivelul de încredere al populației în poliție.

Realitatea Live

05 Dec. 2021, 15:13
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Maria Timofti
05 Dec. 2021, 15:13 // Actualitate //  Maria Timofti

Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor locale noi își exprimă nedumerirea și dezacordul cu privire la decizia Comisiei Electorale Centrale de a suspenda desfășurarea celui de-al doilea tur al alegerilor locale noi pentru funcția de primar în circumscripția electorală municipală Bălți. Într-un comunicat de presă, plasat pe pagina oficială, este menționat că legislația electorală nu prevede procedura de suspendare a desfășurării turului doi de scrutin pe motivele indicate în hotărârea CEC.

„Promo-LEX a pledat constant pentru organizarea și desfășurarea unor alegeri libere și corecte în condițiile respectării legislației. Cu regret, cadrul legal lacunar, în combinație cu abuzurile unor concurenți electorali în ceea ce privește finanțarea campaniei au dus la suprimarea drepturilor alegătorilor, precum și a celorlalți concurenți la alegeri libere și corecte”, se arată în comunicat.

În acest context, Misiunea atrage atenția că, legislația electorală nu prevede procedura de suspendare a desfășurării turului doi de scrutin pe motivele indicate în hotărârea CEC. Mai mult, potrivit art. 26 alin. (1) lit. o) Cod electoral, CEC are obligația pozitivă de a „asigura efectuarea celui de al doilea tur de scrutin (…)”.

Misiunea constată că, deși legiuitorul a reglementat situația în care un concurent ar putea fi sancționat prin excluderea sa din cursă, nu a fost totuși prevăzută posibilitatea suspendării sau anulării alegerilor urmare a excluderii unui concurent în turul II a scrutinului. Reținem că, doar instanțele de judecată pot verifica și constata legalitatea alegerilor, confirma rezultatele acestora, sau după caz, nulitatea scrutinului.

Totodată, interpretarea CEC privind „imposibilitatea desfășurării celui de-al doilea tur al alegerilor locale noi pentru funcția de primar cu un singur candidat” (art. 145 alin. (2) din Codul electoral), nu corelează cu practica precedentă. Or, alegerile locale s-au desfășurat anterior și cu un singur candidat, iar rezultatele au fost confirmate de către instanța de judecată, respectiv de către Comisia Electorală Centrală. Un exemplu în acest sens sunt alegerile pentru funcția de primar al s. Hirova, r. Călărași din 14.05.2017, și alegerile pentru funcția de primar al comunei Lăpușna, raionul Hîncești, noiembrie-decembrie 2017.

Din aceste considerente, Asociația Promo-LEX susține în continuare interpretarea expusă în Opinia din 3 decembrie 2021 prin care turul II al alegerilor urma să fie organizat în condițiile art. 51. alin. 7, în buletinul de vot fiind aplicată ștampila cu mențiunea Retras în dreptul candidatul a cărui înregistrare a fost anulată.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală