Curs valutar
 • EUR
  20.5679
  -0.3462%
 • USD
  18.0183
  -0.0094%
 • RUB
  0.2353
  0.255%
 • RON
  4.1602
  -0.3606%
 • UAH
  0.6392
  -0.7979%

Ce este Ortodonţia şi care sunt sarcinile de bază ale acesteia, pentru a îmbunătăți viața pacienților stomatologici?

22 Oct. 2021, 12:26
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
22 Oct. 2021, 12:26 // Societate //  Realitatea.md

Un zâmbet frumos îţi poate adăuga o notă în plus de încredere în propria personalitate şi te poate face mai sigur şi mai încrezut. Astfel, dantura joacă un rol primordial în viaţa fiecăruia dintre noi, tocmai de aceea, este necesar să avem grijă de sănătatea dinţilor noştri. Cei care suferă astăzi de o amplasare incorectă a dinţilor în cavitatea bucală cu siguranţă au auzit de termenul de ,,ortodonţie” sau cel puţin urmează să audă. De fapt, ortodonţia este o ramură aparte a stomatologiei, ce abordează toate aspectele anomaliilor dento-maxilare, începând de la posibilele cauze şi terminând cu diagnosticul şi metodele de tratament pentru aceste probleme.

Aşadar, pe parcursul vieţii noastre pot interveni anumiţi factori care să ne modifice poziţia anatomică corectă a dinţilor, ceea ce duce la faptul că numărul pacienţilor care se adresează la medicul stomatolog cu această problemă este într-o continuă creştere. În cazul dat, aparatul dentar reuşeşte nu doar să intervină la baza problemei, ci şi să trateze diferite simptome. Despre aceasta, cât şi despre alte aspecte ale ortodonţiei, vom vorbi în rândurile ce urmează.

Care sunt sarcinile unui aparat dentar?

După cum ai înţeles, aparatul dentar poate fi considerat drept o ,,salvare” pentru majoritatea persoanelor care suferă de problemele legate de anatomia incorectă a dinţilor. Cu ajutorul acestuia, te poţi bucura de un zâmbet sănătos şi frumos, care să întoarcă privirile multora, dar în primul rând este siguranţa ta fizică. Sarcinile primordiale ale unui aparat dentar sunt următoarele:

 • Ameliorarea esteticii faciale;
 • Îmbunătăţirea funcţiei masticatorii şi echilibrului articular;
 • Ameliorarea alinierii dentare;
 • Restabilirea relaţiilor interdentare;
 • Previne durerile şi disfuncţiile articulare;
 • Creşte stima de sine prin oferirea unui zâmbet estetic.

Tipuri de bracket-uri

Astăzi, este evident că această ramură a stomatologiei este deja foarte bine dezvoltată, chiar şi la noi în ţară – de fapt. În cadrul turismului stomatologic mulți străini vin să se trateze anume în Moldova. Ortodonţia în Chişinău este tot mai populară, din motiv că avem medici stomatologi profesionişti, care sunt capabili să ofere servicii la cea mai înaltă calitate. Anume din acest motiv, în majoritatea stomatologiilor ai posibilitatea să alegi dintre cele trei tipuri de aparate dentare, şi anume:

 • Aparatul dentar fix metalic. Lucrează foarte bine la o persoană care a ales să poarte aparatul cu multă încredere.
 • Aparatul dentar din ceramică. De cele mai multe ori, acesta este aplicat persoanelor care nu doresc să demonstreze tratamentul, din cauza unui disconfort emoţional sau din alte motive personale.
 • Aparatul dentar fix din safir. Are o estetică deosebită și o rezistență admirabilă.
 • Aparatul dentar colorat. Acesta este potrivit vârstei fragede, pentru că are un estetic specific, dar şi pentru că este destul de accentuat şi vizibil.

Fiecare dintre aceste tipuri de aparate este individual, cu atât mai mult că şi fiecare persoană are cerinţele şi aşteptările sale în urma acestui tratament. Chiar dacă durata acestuia nu este una foarte scurtă, rezultatele finale pot fi uimitoare, în cazul în care ai ales cu perseverenţă clinica stomotalogică din Chişinău potrivită, şi respectiv medicul. Orice detaliu este o decizie importantă, care poate contribui la sănătatea danturii tale, şi eventual la încrederea personală.

De ce este important să purtăm un aparat dentar?

Tratamentul ortodontic cu aparat dentar te ajută nu doar la îmbunătăţirea funcţionalităţii zâmbetului, ci şi la schimbări pozitive asupra aspectului general al feţei. Un zâmbet frumos este întotdeauna un lucru de admirat, pentru că o persoană zâmbitoare este o persoană încrezută. Dacă vrei şi tu să începi un astfel de tratament, ar fi bine să te informezi bine din mai multe surse veridice, pentru ca în final să te poţi bucura de un rezultat cu efect maxim şi prezentabil. De aceea, un medic specialist în domeniu îţi va asigura un tratament unic, care îţi va oferi nu numai „dinţi aliniaţi”, dar şi estetică deosebită.

P.

Realitatea Live

18 Ian. 2022, 08:23
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
18 Ian. 2022, 08:23 // Economie //  Realitatea.md

Vicepremierul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, este în discuții cu președintele Gazprom, Alexei Miller, pentru a obține o vacanță a plăților pentru gazul procurat. Solicitarea Guvernului de la Chișinău este de amâna cu cel mult o lună plata pentru luna ianuarie, în condițiile în care tariful achitat de cetățeni nu acoperă prețul de achiziție, iar Moldovagaz a acumulat datorii de peste 30 de milioane. Potrivit IPN cu referire la declarațiile acestuia făcute la emisiunea „În PROfunzime” de la ProTV Chișinău, ediția din seara de luni, 17 ianuarie curent, Gazprom, în calitate de principal acționar al Moldovagaz, ar putea face o concesie în favoarea Republicii Moldova.

În luna ianuarie Republica Moldova achită un preț de achiziție a gazului de 646 dolari pentru o mie de metri cubi. Tariful de 11,08 lei, cu TVA inclus, pe care-l achită cetățenii pentru gazele naturale a fost calculat la un preț de achiziție de 450 de dolari. Diferența dintre prețul de achiziție și tarif determină autoritățile de la Chișinău să ceară rușilor o mică vacanță a plăților. Moldovagaz este în incapacitatea de a achita la data de 20 ianuarie, avansul pentru luna în curs.

„Din cele 63 de milioane care trebuie să fie achitate până la data de 20 s-a reușit acumularea sumei de aproximativ 30 de milioane. 30 – 32 de milioane este diferența pe care Moldovagaz nu va reuși, probabil, s-o acumuleze. Am discutat cu Alexei Miller că situații din astea au mai fost și este logic ca Gazprom în calitate de acționar majoritar, care controlează 65% din acțiunile Moldovagaz, să ofere o vacanță de plată, să ne ofere un termen prelungit până pe 20 sau până la finalul lunii februarie ca Moldovagaz să poată să-și onoreze toate plățile”.

Deși au mai existat precedente când Gazprom a amenințat Republica Moldova cu sistarea livrării gazului, Andrei Spînu spune că problema este una temporară, ce va fi depășită imediat ce prețul gazului pe piața internațională va înregistra un trend descendent.

„Noi nu vorbim de o incapacitate cronică de plată a acestei facturi, vorbim de o situație foarte concretă, de un deficit de casă care s-a creat din cauza creșterii necontrolate a prețului la gaz pe piețele europene, în decembrie am avut și zile când prețul era 2800 de dolari pentru mia de metri cubi. Moldovagaz va continua să achite avansul, pe măsură ce va colecta resursele. Și în zilele următoare vom discuta. Așteptăm un răspuns din partea Gazprom”.

În conformitate cu contractul semnat cu Gazprom, Republica Moldova trebuie să achite până la data de 20 a fiecărei luni, costul gazelor naturale consumate în luna precedentă și 50% din costul gazelor consumate în luna curentă. În cazul neachitării plăților, în termen de 48 de ore, Gazprom poate dispune sistarea livrării gazului.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală