Curs valutar
 • EUR
  19.5430
  -0.874%
 • USD
  19.1721
  0.1648%
 • RUB
  0.3027
  -3.5349%
 • RON
  3.9511
  -0.9263%
 • UAH
  0.6507
  0.3842%

Ce este Ortodonţia şi care sunt sarcinile de bază ale acesteia, pentru a îmbunătăți viața pacienților stomatologici?

22 Oct. 2021, 12:26
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
22 Oct. 2021, 12:26 // Societate //  Realitatea.md

Un zâmbet frumos îţi poate adăuga o notă în plus de încredere în propria personalitate şi te poate face mai sigur şi mai încrezut. Astfel, dantura joacă un rol primordial în viaţa fiecăruia dintre noi, tocmai de aceea, este necesar să avem grijă de sănătatea dinţilor noştri. Cei care suferă astăzi de o amplasare incorectă a dinţilor în cavitatea bucală cu siguranţă au auzit de termenul de ,,ortodonţie” sau cel puţin urmează să audă. De fapt, ortodonţia este o ramură aparte a stomatologiei, ce abordează toate aspectele anomaliilor dento-maxilare, începând de la posibilele cauze şi terminând cu diagnosticul şi metodele de tratament pentru aceste probleme.

Aşadar, pe parcursul vieţii noastre pot interveni anumiţi factori care să ne modifice poziţia anatomică corectă a dinţilor, ceea ce duce la faptul că numărul pacienţilor care se adresează la medicul stomatolog cu această problemă este într-o continuă creştere. În cazul dat, aparatul dentar reuşeşte nu doar să intervină la baza problemei, ci şi să trateze diferite simptome. Despre aceasta, cât şi despre alte aspecte ale ortodonţiei, vom vorbi în rândurile ce urmează.

Care sunt sarcinile unui aparat dentar?

După cum ai înţeles, aparatul dentar poate fi considerat drept o ,,salvare” pentru majoritatea persoanelor care suferă de problemele legate de anatomia incorectă a dinţilor. Cu ajutorul acestuia, te poţi bucura de un zâmbet sănătos şi frumos, care să întoarcă privirile multora, dar în primul rând este siguranţa ta fizică. Sarcinile primordiale ale unui aparat dentar sunt următoarele:

 • Ameliorarea esteticii faciale;
 • Îmbunătăţirea funcţiei masticatorii şi echilibrului articular;
 • Ameliorarea alinierii dentare;
 • Restabilirea relaţiilor interdentare;
 • Previne durerile şi disfuncţiile articulare;
 • Creşte stima de sine prin oferirea unui zâmbet estetic.

Tipuri de bracket-uri

Astăzi, este evident că această ramură a stomatologiei este deja foarte bine dezvoltată, chiar şi la noi în ţară – de fapt. În cadrul turismului stomatologic mulți străini vin să se trateze anume în Moldova. Ortodonţia în Chişinău este tot mai populară, din motiv că avem medici stomatologi profesionişti, care sunt capabili să ofere servicii la cea mai înaltă calitate. Anume din acest motiv, în majoritatea stomatologiilor ai posibilitatea să alegi dintre cele trei tipuri de aparate dentare, şi anume:

 • Aparatul dentar fix metalic. Lucrează foarte bine la o persoană care a ales să poarte aparatul cu multă încredere.
 • Aparatul dentar din ceramică. De cele mai multe ori, acesta este aplicat persoanelor care nu doresc să demonstreze tratamentul, din cauza unui disconfort emoţional sau din alte motive personale.
 • Aparatul dentar fix din safir. Are o estetică deosebită și o rezistență admirabilă.
 • Aparatul dentar colorat. Acesta este potrivit vârstei fragede, pentru că are un estetic specific, dar şi pentru că este destul de accentuat şi vizibil.

Fiecare dintre aceste tipuri de aparate este individual, cu atât mai mult că şi fiecare persoană are cerinţele şi aşteptările sale în urma acestui tratament. Chiar dacă durata acestuia nu este una foarte scurtă, rezultatele finale pot fi uimitoare, în cazul în care ai ales cu perseverenţă clinica stomotalogică din Chişinău potrivită, şi respectiv medicul. Orice detaliu este o decizie importantă, care poate contribui la sănătatea danturii tale, şi eventual la încrederea personală.

De ce este important să purtăm un aparat dentar?

Tratamentul ortodontic cu aparat dentar te ajută nu doar la îmbunătăţirea funcţionalităţii zâmbetului, ci şi la schimbări pozitive asupra aspectului general al feţei. Un zâmbet frumos este întotdeauna un lucru de admirat, pentru că o persoană zâmbitoare este o persoană încrezută. Dacă vrei şi tu să începi un astfel de tratament, ar fi bine să te informezi bine din mai multe surse veridice, pentru ca în final să te poţi bucura de un rezultat cu efect maxim şi prezentabil. De aceea, un medic specialist în domeniu îţi va asigura un tratament unic, care îţi va oferi nu numai „dinţi aliniaţi”, dar şi estetică deosebită.

P.

Realitatea Live

Top destinații de vară în Moldova
Top destinații de vară în Moldova
Crează impact prin implicare
Crează impact prin implicare
Negre de la Fautor – cel mai bun vin roșu din lume. Istoria, tradițiile și legendele noastre – într-un singur pahar
Negre de la Fautor – cel mai bun vin roșu din lume. Istoria, tradițiile și legendele noastre – într-un singur pahar
Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului
Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului
Investiții importante în transportul public al Capitalei
Investiții importante în transportul public al Capitalei
Forumul Global al Nicotinei: Țigările și produsele fără fum trebuie reglementate în funcție de gradul de nocivitate
Forumul Global al Nicotinei: Țigările și produsele fără fum trebuie reglementate în funcție de gradul de nocivitate
Top 10 parfumuri bărbătești în 2022
Top 10 parfumuri bărbătești în 2022
Investiții care merită efortul în 2022. Ce spun experții?
Investiții care merită efortul în 2022. Ce spun experții?
LINELLA – MARCA COMERCIALĂ A ANULUI 2021
LINELLA – MARCA COMERCIALĂ A ANULUI 2021
07 Iul. 2022, 16:03
 // Categoria: Societate // Autor:  Romaniuc Victoria
07 Iul. 2022, 16:03 // Societate //  Romaniuc Victoria

Fiecare a șasea persoană de vârstă reproductivă din Republica Moldova intenționează să aibă un copil în următorii 3 ani, iar fiecare a doua – își dorește să aibă un copil, la o anumită etapă a vieții. Totuși, decizia de a avea sau nu un copil este influențată de mediul socio-economic în care trăiesc potențialii părinți. 

Femeile și bărbații din Republica Moldova amână nașterea primului copil până în jurul vârstei de 30-40 de ani. Studiile arată că principalele bariere ale cuplurilor în planificarea copiilor sunt: veniturile mici, lipsa programelor flexibile de muncă, numărul insuficient de creșe, prioritizarea afirmării și creșterii profesionale în detrimentul formării unei familii și nașterii de copii. Metodele moderne de contracepție rămân a fi utilizate mai puțin decât în țările europene, iar pandemia Covid-19, a afectat accesul la serviciile de planificare familială și utilizarea contracepției – evidențiază rezultatele uneia dintre analize.

„Politicile bazate pe stimulente financiare nu sunt eficiente, iar pentru a spori intențiile de fertilitate, autoritățile trebuie să creeze diverse opțiuni de politici flexibile care să răspundă la necesitățile și preferințele cuplurilor din Moldova”, subliniază Tomas Sobotka, expert în demografie la Institutul de Demografie din Viena

Potrivit expertului, partajarea concediului parental în cuplu și asigurarea egalității gen prin implicarea bărbaților în îngrijirea copilului reprezintă două măsuri, care pot influența în mod considerabil unui de a avea sau nu copii. Analizele realizate confirmă aceste constatări.

Constatările de mai sus se regăsesc în seria de studii aprofundate, lansate în cadrul evenimentului online „Fertilitatea dorită versus cea reală: factori determinanți în Republica Moldova”. Evenimentul a avut loc recent, în cadrul programului de Reziliență Demografică implementat de către Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) și Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

„Discuțiile de astăzi sunt o oportunitate excelentă în asigurarea Rezilienței Demografice prin valorificarea rezultatelor Studiului „Generații și Gen” și, respectiv, a analizelor realizate în baza acestui studiu. Sunt sigură că aceste constatări pot fi utile factorilor de decizie în elaborarea politicilor demografice orientate spre necesitățile oamenilor și care să susțină cuplurile din Republica Moldova să aibă numărul dorit de copii”, a declarat Reprezentanta Rezidentă UNFPA Nigina Abaszada.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

„Rezultatele cercetărilor prezentate sunt importante pentru ca autoritățile publice să înțeleagă mai bine contextul demografic din Republica Moldova și să seteze priorități de politici pentru gestionarea schimbărilor demografice, inclusiv întreprinderea măsurilor pentru ca familiile să-și realizeze intențiile reproductive”, a subliniat Aliona Crețu, Șefă de Direcție, Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Rezultatele studiilor vor fi utilizate în continuare de UNFPA și Guvernul Republicii Moldova, pentru a elabora politici demografice, sociale și economice, ajustate la nevoile oamenilor din Moldova.

Pe parcursul anului 2022, urmează să fie desfășurate o serie de dezbateri publice cu următoarele tematici: fertilitatea dorită și schimbările reproductive, intențiile de migrație ale persoanelor care planifică să devină părinți, sentimentul de singurătate în Moldova, sprijinul intergenerațional și altele.

Studiul „Generații și Gen” în Republica Moldova este implementat de către Fondul ONU pentru Populație în parteneriat și cu suportul financiar al Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMPS) și cel al Fondului Parteneriatului pentru Dezvoltare India-ONU. Printre partenerii proiectului se numără și Institutul Demografic Interdisciplinar din Olanda (NIDI) și Biroul Național de Statistică, care au dezvoltat eșantionul studiului.

Top destinații de vară în Moldova
Top destinații de vară în Moldova
Crează impact prin implicare
Crează impact prin implicare
Negre de la Fautor – cel mai bun vin roșu din lume. Istoria, tradițiile și legendele noastre – într-un singur pahar
Negre de la Fautor – cel mai bun vin roșu din lume. Istoria, tradițiile și legendele noastre – într-un singur pahar
Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului
Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului
Investiții importante în transportul public al Capitalei
Investiții importante în transportul public al Capitalei
Forumul Global al Nicotinei: Țigările și produsele fără fum trebuie reglementate în funcție de gradul de nocivitate
Forumul Global al Nicotinei: Țigările și produsele fără fum trebuie reglementate în funcție de gradul de nocivitate
Top 10 parfumuri bărbătești în 2022
Top 10 parfumuri bărbătești în 2022
Investiții care merită efortul în 2022. Ce spun experții?
Investiții care merită efortul în 2022. Ce spun experții?
LINELLA – MARCA COMERCIALĂ A ANULUI 2021
LINELLA – MARCA COMERCIALĂ A ANULUI 2021
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală