Fostul premier de pe timpurile guvernării socialiste, Ion Chicu, continuă să disemineze în spațiul public declarații fără niciun gram de diplomație și responsabilitate socială. Astfel, în dimineața zilei de vineri, 22 octombrie, pe canalul de Telegram al ex-premierului Chicu s-a strecurat un mesaj destul de controversat. La scurt timp, mesajul a fost editat. Totuși, Realitatea.md a reușit să salveze cele înșirate de Ion Chicu.
Miza adevărată a instituirii Stării de Urgență conform Legii 212 este amânarea alegerilor locale în Bălți, unde deja ne confruntăm cu o catastrofă umanitară din cauza pandemiei. Da, e mai ușor de pe Facebook să gestionezi pandemia în țară, a scris Ion Chicu.
În scurt timp, mesajul lui Ion Chicu a fost modificat în totalitate, având următorul conținut:
Alegeri locale pe 21.11.2021, inclusiv la Bălți, nu vor fi. Dacă PAS instituie Stare de Urgență conform Legii 212.
Realitatea.md amintește că Guvernul Republicii Moldova se va prezenta astăzi în fața deputaților pentru a solicita instituirea stării de urgență la nivel național din cauza crizei gazelor naturale în care s-a pomenit țara noastră.
Potrivit autorităților, „instrumentele disponibile la moment nu sunt suficiente pentru a depăși situația. Spre exemplu, trebuie să alocăm bani pentru „Energocom” din buget ca să fie aplicabilă imediat, fără procedura de o lună necesară conform legii”, a explicat Natalia Gavrilița într-un briefing de presă.
Tot în acest context, în cadrul ședinței de Guvern, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a precizat că actuala stare de urgență diferă de cea care a fost aplicată în contextul pandemic. Astfel, în Hotărârea Parlamentului privind declararea stării de urgență, autoritățile vor stipula că este vorba strict despre gestionarea crizei provocate de lipsa gazului natural.
Realitatea.md amintește că în seara zilei de miercuri, 13 Octombrie, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a anunțat despre instituirea stării de urgență în sectorul de gaze naturale.
Centrala electrică de la Cuciurgan a emis săptămâna trecută o notificare și anunța că va reduce din 11 octombrie volumul energiei electrice produse ca urmare a diminuării volumului de gaz livrat.
Moldovagaz susținea la începutul lunii că Gazprom a redus cu 35% livrările de către țara noastră și a venit cu recomandarea de de a reduce consumul de gaze, inclusiv:
- a) consumatorii care au posibilitatea de a trece la combustibili alternativi;
- b) fabricile de zahăr, care pot stoca sfecla de zahăr pentru un anumit număr de zile, precum și înlocuirea volumul excesiv de consum contractat cu combustibil alternativ (păcură).
Motivul reduceriii livărilor potrivit Molodvagaz este că acordul cu Gazprom a fost prelungit la sfârșitul lunii septembrie cu câteva ore înainte de expirarea acestuia, iar SAP „Gazprom” nu a avut un temei legal până la acel moment pentru organizarea rezervării capacităților necesare pentru transportarea gazelor naturale prin sistemul de transport din Ucraina pentru consumatorii Republicii Moldova în octombrie 2021.