Curs valutar
 • EUR
  19.3202
  0%
 • USD
  18.1428
  0%
 • RUB
  0.1888
  0%
 • RON
  3.8869
  0%
 • UAH
  0.4912
  0%

FOTO Sute de pachete de țigări și mărfuri transportate ilegal, depistate la frontieră. Ce amenzi riscă „afaceriștii”

22 Oct. 2021, 11:42
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
22 Oct. 2021, 11:42 // Societate //  Valentina Buză
Continuă ilegalitățile depistate la trecerile de frontieră. Mai exact, în urma acțiunilor întreprinse în perioada 15-21 octombrie, angajații Serviciului Vamal au prevenit 35 tentative de trafic ilicit de mărfuri.
 • Vameșii de la Aeroportul Internațional Chișinău au semnalat despre 5 cazuri de trafic ilicit cu produse din tutun, trei dintre acestea fiind depistate cu ajutorul patrupezilor Serviciului Vamal.

„Ca urmare, au fost ridicate în total peste 1 100 pachete de țigarete de diverse mărci, care ar fi ajuns pe piața neagră din Uniunea Europeană. Mai mult, o parte din țigările depistate erau camuflate în folie de staniol, iar persoana care le transporta intenționa astfel să evite depistarea bunurilor de către vameși în procesul scanării bagajului”.

 • Ofițerii echipelor mobile au înregistrat, în linia a doua de control vamal, 7 tentative de transportare ilegală a mărfurilor fără acte de proveniență, printre care: instrumente electrice, biciclete, produse alimentare și produse chimice de uz casnic, accesorii auto.
 • Alte 11 cazuri de transportare a bunurilor nedeclarate, în cantități comerciale (articole vestimentare, inclusiv de brand, componente pentru calculator, tehnică de uz casnic, piese auto noi și uzate ș.a.) au fost raportate de funcționarii postului vamal Leușeni.
 • La postul vamal Costești, angajații vamali au ridicat un lot de lănțișoare și pandantive de argint, pe care era aplicat titlul 925. Bijuteriile au fost depistate într-un microbuz care efectua cursa ocazională Republica Moldova – Marea Britanie.
 • Bunuri nedeclarate au fost depistate și la posturile vamale Giurgiulești 1, Chișinău 4(Poșta), Otaci, Comrat și Sănătăuca-Pod.

În consecință, mărfurile au fost ridicate în vederea confiscării, iar cercetările continuă în scopul stabilirii complete a circumstanțelor, iar făptașii riscă amenzi.

De menționat că, bunurile confiscate de organele vamale sunt transmise Serviciului Fiscal de Stat, în conformitate cu Hotărârea Guvernului 972 din 2001.

Adițional, funcționarii vamali au identificat:

 • 98 mijloace de transport cu numere străine, care au depășit termenul de aflare pe teritoriul țării (180 de zile dintr-o perioadă de 12 luni consecutive).
 • 18 cazuri de încălcare a prevederilor legale privind interzicerea punerii la dispoziția unei alte persoane a mijlocului de transport cu numere străine, plasat sub regim vamal de admitere temporară.

Pentru nerespectarea condițiilor de derulare a regimului vamal de admitere temporară, persoanele riscă amenzi de la 3000 la 4500 lei, cu obligativitatea scoaterii mijlocului de transport de pe teritoriul Republicii Moldova.

Realitatea Live

23 Sept. 2023, 20:00
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
23 Sept. 2023, 20:00 // În Lume //  Realitatea.md

Un pescar din Alaska a postat pe Facebook și Instagram imaginile unei capturi rare – un pește negru cu portocaliu care avea carnea albastră. Totodată, el a arătat schimbarea culorii cărnii după gătire.

Joe Chmeleck, proprietarul „The Lodge at Otter Cove” din Homer, Alaska, a prins un Greenling de stâncă (Hexagrammos lagocephalus) la finalul lunii trecute, potrivit informațiilor postate pe rețelele sociale, citate de Fox News.

„Am fost azi la pescuit și am prins un greenling de stâncă”, a scris el pe 28 august. „Carnea lui e albastră. Devine albă când o gătești. Natura este incredibilă”. El a spus ulterior că gustul cărnii este asemănător cu cel al cărnii de păstrăv.

Departamentul de Pescuit și Vânat din Alaska nu a reușit până acum să ofere recomandări legate de consumul acestor pești pentru că nu au fost adunate suficiente exemplare pentru a se testa nivelul de mercur al acestei specii.

Greenlingul de stâncă, denumit oficial Hexagrammos lagocephalus, este un pește marin găsit pe coasta de nord a Pacificului, din California până în Alaska.

Potrivit Departamentelor de Pescuit și Vânat din Oregon și Washington, Greenlingul de stâncă are solzi închiși la culoare și un model „pătat”, care poate fi roșu, maroniu, portocaliu sau verde, pentru ca peștele să se camufleze cu mediul înconjurător. Totodată, ambele agenții susțin că peștele are gura și carnea de culoare albastră sau albastră-verde.

Oamenii de știință nu sunt siguri care este motivul pigmenților de culoare în țesut, însă știu că acest colorit apare pentru că specia produce biliverdină, o secreție verde, arată fundația de cercetare marină Oregon Sea Grant.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală