Curs valutar
 • EUR
  21.2731
  -0.0475%
 • USD
  17.8788
  -0.2495%
 • RUB
  0.2451
  0.0408%
 • RON
  4.3236
  -0.0139%
 • UAH
  0.6664
  -0.06%

FOTO Mai multe curți de bloc din Capitală, în proces de reabilitare. Ce lucrări sunt desfășurate

14 Iul. 2021, 12:06
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
14 Iul. 2021, 12:06 // Societate //  Valentina Buză

Vor arăta curând altfel. În context, pe mai multe străzi din Capitală, incluse în proiectul de reamenajare a curților de bloc, se desfășoară lucrările de reabilitare, iar etapele de lucru pentru fiecare stradă sunt următoarele:

Sectorul Botanica

 • Str. Pandurilor 68 – au fost demontate bordurile vechi și executate lucrările de frezare lângă bordură. Se compactează fundația pentru montarea bordurilor noi și urmează a fi delimitate locuri de parcări publice.
 • Bd Dacia 20 – au fost demontate bordurile vechi și urmează a fi montate cca 250 buc. de unități noi. Totodată, urmează etapa de frezare parțială a betonului asfaltic uzat.
 • Bd. Traian 1/1 – Decaparea solului pentru amenajarea parcării. Au fost demontate bordurile vechi, urmează montarea bordurilor și frezarea asfaltului.
 • Str. Cuza Voda 18/1 – Urmează demontarea bordurelor vechi și înlocuirea acestora cu 200 unități noi, decaparea solului, amenajarea parcării publice și frezarea betonului asfaltic uzat.
Sectorul Centru
 • str. Lomonosov 38-40 – Au fost executate lucrări de decapare integrală a betonului asfaltic uzat, a unor porțiuni de fundație din cauza prezenței apelor subterane de suprafață, montarea a 130 de unități de bordură. Este executată construcția unui nou trotuar și se efectuează lucrări de construcție a locurilor de parcare. Urmează așternerea pietrei și compactarea acesteia.

De asemenea, în scurt timp vor demara lucrările în curțile de bloc de pe adresele: str. Negruzzi 6, șos. Hîncești și Drumul Viilor.

Sectorul Buiucani

 • str. N.Costin 59 – Au fost decapate bordurele vechi, urmează restabilirea fundației de piatră, instalarea a 150 unități de borduri noi. Totodată, se va decapa porțiunea de alee unde a cedat fundația, va fi amenajată piatra și așternut betonul asfaltic.

Sectorul Ciocana

 • str. Igor Vieru 5/3-5/6 – Au loc lucrări de montare a cca 200 unități de bordură. De asemenea, se așterne fundația din piatră și se ridică cota fântânilor. Urmează frezarea cu decapare a fundației pentru asigurarea declivității de scurgere a apelor pluviale.

„În timpul apropiat urmează să înceapă lucrările de reamenajare în toate cele 35 de curți de bloc incluse în care, pe lângă lucrările de reabilitare a trotuarelor, bordurilor și stratului asfaltic, vor fi instalate terenuri de joacă, complexe sportive și va fi schimbat sistemul de iluminare public”, a menționat primarul Capitalei, Ion Ceban.

Potrivit edilului, în acest an a fost majorat volumul de lucru și mărimea resurselor financiare pentru reparația curentă a acceselor în curțile de bloc.

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 20:19
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
02 Aug. 2021, 20:19 // Societate //  Cristina Vlah

După ce astăzi au fost înregistrate ploi abundente însoțite de rafale puternice de vânt, au fost înregistrate și primele pagube, informează Realitatea.md. Este vorba despre ruperea a sute de cabluri de rețele electrice din 31 de localități.

Potrivit distribuitorului de energie electrică, ÎCS „Premier Energy Distribution” SA, fără energie electrică au rămas sute de case și clădiri din raioanele: Criuleni, Orhei, Anenii Noi și Ștefan Vodă.

Echipele de intervenție operativă ale întreprinderii de distribuție au intervenit și efectuează lucrări de restabilire a serviciului.

Totodată, populația, agenții economici și a autoritățile publice sunt atenționate ca în caz de rupturi de conductor să respecte cu strictețe regulile de protecție împotriva electrocutărilor:

– ocoliți și nu atingeți conductoarele electrice căzute avariat la pământ sau care atârnă suspect de pe piloni și copaci;

– marcați la distanță locul rupturii conductorului electric şi asigurați paza acestuia până la intervenția electromontorilor pentru a restricționa astfel accesul persoanelor şi a animalelor domestice în zona de risc de electrocutare;

– nu interveniți în instalațiile electrice deoarece aceste acțiuni vă pun în pericol viața;

– supravegheați copiii și instruiți-i cu privire la regulile de securitate electrică și comportamentul pe durata situației de risc. Cereți-le să comunice imediat unui adult despre orice cablu suspect văzut pentru a transmite informația respectivă operatorului de distribuție;

Totodată, cetățenii sunt îndemnați ca în caz de orice e incident să informeze în regim de urgență operatorul de distribuție la telefonul Serviciului 24h: 022-43-11-11 sau la cel local, indicat în factură.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate