Curs valutar
 • EUR
  20.3375
  -0.1303%
 • USD
  17.5407
  0.1192%
 • RUB
  0.2496
  -1.1619%
 • RON
  4.1099
  -0.1484%
 • UAH
  0.6650
  0.2707%

FOTO Mai multe curți de bloc din Capitală, în proces de reabilitare. Ce lucrări sunt desfășurate

14 Iul. 2021, 12:06
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
14 Iul. 2021, 12:06 // Societate //  Valentina Buză

Vor arăta curând altfel. În context, pe mai multe străzi din Capitală, incluse în proiectul de reamenajare a curților de bloc, se desfășoară lucrările de reabilitare, iar etapele de lucru pentru fiecare stradă sunt următoarele:

Sectorul Botanica

 • Str. Pandurilor 68 – au fost demontate bordurile vechi și executate lucrările de frezare lângă bordură. Se compactează fundația pentru montarea bordurilor noi și urmează a fi delimitate locuri de parcări publice.
 • Bd Dacia 20 – au fost demontate bordurile vechi și urmează a fi montate cca 250 buc. de unități noi. Totodată, urmează etapa de frezare parțială a betonului asfaltic uzat.
 • Bd. Traian 1/1 – Decaparea solului pentru amenajarea parcării. Au fost demontate bordurile vechi, urmează montarea bordurilor și frezarea asfaltului.
 • Str. Cuza Voda 18/1 – Urmează demontarea bordurelor vechi și înlocuirea acestora cu 200 unități noi, decaparea solului, amenajarea parcării publice și frezarea betonului asfaltic uzat.
Sectorul Centru
 • str. Lomonosov 38-40 – Au fost executate lucrări de decapare integrală a betonului asfaltic uzat, a unor porțiuni de fundație din cauza prezenței apelor subterane de suprafață, montarea a 130 de unități de bordură. Este executată construcția unui nou trotuar și se efectuează lucrări de construcție a locurilor de parcare. Urmează așternerea pietrei și compactarea acesteia.

De asemenea, în scurt timp vor demara lucrările în curțile de bloc de pe adresele: str. Negruzzi 6, șos. Hîncești și Drumul Viilor.

Sectorul Buiucani

 • str. N.Costin 59 – Au fost decapate bordurele vechi, urmează restabilirea fundației de piatră, instalarea a 150 unități de borduri noi. Totodată, se va decapa porțiunea de alee unde a cedat fundația, va fi amenajată piatra și așternut betonul asfaltic.

Sectorul Ciocana

 • str. Igor Vieru 5/3-5/6 – Au loc lucrări de montare a cca 200 unități de bordură. De asemenea, se așterne fundația din piatră și se ridică cota fântânilor. Urmează frezarea cu decapare a fundației pentru asigurarea declivității de scurgere a apelor pluviale.

„În timpul apropiat urmează să înceapă lucrările de reamenajare în toate cele 35 de curți de bloc incluse în care, pe lângă lucrările de reabilitare a trotuarelor, bordurilor și stratului asfaltic, vor fi instalate terenuri de joacă, complexe sportive și va fi schimbat sistemul de iluminare public”, a menționat primarul Capitalei, Ion Ceban.

Potrivit edilului, în acest an a fost majorat volumul de lucru și mărimea resurselor financiare pentru reparația curentă a acceselor în curțile de bloc.

Realitatea Live

28 Oct. 2021, 20:10
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
28 Oct. 2021, 20:10 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Guvernările iresponsabile care s-au aflat la putere în ultimii 30 de ani ar fi influențat asupra problemei grave cu care se confruntă la momentul actual Republica Moldova, și anume criza gazelor naturale. Cel puțin, acestea au fost declarațiile Maiei Sandu care au urmat după ședința  Consiliului Suprem de Securitate (CSS) pe subiectul securității din sectorul energetic. 

Astfel, președinta Republicii Moldova a ținut să menționeze că rezolvarea problemei cu care se confruntă țara nu stă doar în puterile Republicii Moldova. Este vorba despre creșterea dramatică a prețului la gaze și problemele ce țin de livrarea gazelor naturale. 

„Din momentul în care am câștigat o luptă grea împotriva celor care au sărăcit țara noastră, știam cu toții că drumul va fi greu. Știam că avem mult de lucru pentru a rezolva toate problemele interne ale țării și că ne vor fi puse multe bețe în roate”, a subliniat Maia Sandu. 

Totodată, Maia Sandu a dat de înțeles că, cei care s-au aflat la conducere până acum au folosit schemele din energie pentru propriul buzunar și nu au făcut nimic pentru ca țara să nu ajungă într-un astfel de blocaj.

„În timp ce alte țări au investit, timp de decenii, în diversificarea resurselor energetice, în proiecte de energie regenerabilă, așa încât să se protejeze de asemenea crize, la noi sistemul energetic a fost o sursă constantă de corupție”.

Mai mult, președinta menționează că nu s-a făcut aproape nimic pentru a asigura independența energetică a țării și nici nu s-a investit în energia regenerabilă. 

„În schimb, au înflorit scheme de sute de milioane de dolari în sectorul energetic, iar corupția a rămas nepedepsită”. 

În context, șefa statului a numit creșterea prețurilor la gaze de 5-6 ori la nivel internațional drept „o anomalie”. Ea a spus că o asemenea crestere bruscă este o lovitură pentru Republica Moldova, unde veniturile oamenilor sunt mici iar economia abia a început să se recupereze după criza pandemică. 

 

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău