Curs valutar
 • EUR
  19.1542
  -0.4944%
 • USD
  18.1471
  -0.1146%
 • RUB
  0.1876
  -0.6397%
 • RON
  3.8502
  -0.6026%
 • UAH
  0.4914
  -0.1018%

FOTO MEC a premiat sportivii și antrenorii de performanță: Valoarea premiilor se ridică la peste 4,5 milioane de lei

09 Iun. 2023, 19:15
 // Categoria: Sport // Autor:  Elena Putregai
09 Iun. 2023, 19:15 // Sport //  Elena Putregai

Sportivii și sportivele din țara noastră au obținut, în primele cinci luni ale anului curent, 99 de medalii la Campionatele Europene și Mondiale. Din numărul total de medalii 31 sunt de aur, 26 – de argint și 42 – de bronz. Sportivii și antrenorii acestora au fost premiați astăzi de Ministerul Educației și Cercetării în cadrul unei ceremonii festive. Valoarea totală a premiilor se ridică la 4,5 milioane de lei. 

Ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală a felicitat sportivii și antrenorii acestora pentru succesele remarcabile înregistrate și a înmânat premii și legitimații cu titluri onorifice pentru sportivi și antrenori.

„Anul 2023 ne aduce rezultate remarcabile în domeniul sportului. Mulțumesc sportivilor și antrenorilor care ne fac mândri ori de câte ori imnul Republicii Moldova răsună pe arenele competițiilor internaționale sau europene. Știu că în spatele acestor rezultate sunt ani de muncă, de implicare și sacrificii. Prin aceste premii, pe care le înmânăm astăzi, oferim un suport pe care îl  meritați din plin prin rezultatele dumneavoastră, stimați sportivi și antrenori”, a spus Anatolie Topală.

Campioana mondială la lupte feminine Anastasia Nichita a câștigat în anul curent și Campionatul European la acest gen de sport. Prezentă la festivitatea de premiere, sportiva a menționat: „Aduc sincere mulțumiri din partea tuturor sportivilor pentru sprijinul și ajutorul acordat de către Ministerul Educației și Cercetării. Mulțumim, inclusiv, pentru decizia de a majora bursele sportive – într-adevăr ne ajută mult în pregătire. Recunosc că urmează un program foarte încărcat anul acesta, dar și anul viitor, pentru că se apropie Jocurile Olimpice. Vom fi recunoscători, dacă și în continuare ne veți susține atât financiar, cât și moral, pentru a ajunge în cea mai bună formă sportivă la Jocurile Olimpice de la Paris în 2024”, a spus sportiva.

Antrenorul Emerit al Republicii Moldova la haltere, Maxim Cojocaru, a menționat: „Suntem recunoscători că ministerul a venit cu inițiativa de a acorda premiile pentru sportivii și antrenorii nu doar la final de an, dar și la mijloc de an. Acest fapt demonstrează atitudinea ministerului față de sport și sportivi și vine să încurajeze și să sprijine sportivii pentru competițiile care urmează”.

Dezvoltarea sportului este una dintre prioritățile Ministerului Educației și Cercetării.  Bugetul alocat pentru activitățile sportive, premii și burse în acest an este de circa 185 milioane de lei, iar în curând acesta va fi suplimentat cu 22 de milioane de lei.

În prezent, 143 de sportivi beneficiază de burse lunare din partea Ministerului Educației și Cercetării. Suma totală acordată lunar pentru aceste burse se ridică la peste 2,1 milioane de lei, iar suma totală pentru bursele sportivilor pentru anul 2023 este de circa 25 de milioane de lei.

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 22:43
 // Categoria: În Lume // Autor:  Ursu Ana
27 Sept. 2023, 22:43 // În Lume //  Ursu Ana

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Dan-Andrei Muraru este sigur că România va adera la programul Visa Waiver începând cu 1 decembrie 2025. Declarația a fost făcută miercuri seară, la Digi 24.

„În cazul României, anunțul ar trebui să vină undeva în februarie 2025, și intrarea ar trebui să se facă în cursul acestui an. Cred că 1 decembrie 2025, un moment simbolic pentru noi – e și momentul în care primii români pot păși în SUA fără viză”, a declarat Muraru.

Ambasadoarea SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec, a declarat luni, la Oradea, că România va adera la programul Visa Waiver, program care le va permite românilor să călătorească în Statele Unite fără viză, cel mai devreme la începutul anului 2025.

„Este scopul meu în acest mandat. Nu poate fi mai devreme de 2025, pentru că avem de măsurat anual rata de respingere, din 1 octombrie până pe 1 octombrie. Dacă totul va fi bine, probabil, la începutul anului 2025. Sperăm. Nu este garantat. Depinde de multe lucruri ce se pot întâmpla, dar eu cred că ne aflăm pe drumul cel bun,” a declarat ambasadoarea SUA.

Senatorii americani introduceau în luna martie a acestui an un proiect de lege care recomanda includerea României în programul Visa Waiver, într-un prim pas important.

Statele Unite au propus României acordarea de „sprijin tehnic” pentru respectarea condițiilor care permit includerea unei țări în programul Visa Waiver, a anunțat pe 15 martie, la București, Dereck Hogan, asistentul principal adjunct al secretarului de stat american Anthony Blinken, care a condus a opta rundă de dialog din cadrul parteneriatului strategic România-SUA.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală